Vasthouden kan dodelijk zijn

8229-vasthouden-kan-dodelijk-zijn (Door Ronald Sørensen)

De politie heeft bij het arresteren van een verdachte diverse manieren om een persoon tegen de grond te werken. Moeilijk omdat het naar de grond werken alleen gebeurt bij mensen die dat absoluut niet toelaten en met alles want in hen zit tegenwerken.

Als iemand geboeid op de grond ligt is het gevaar geweken, tenminste als het arresteren door professionals wordt gedaan. Een nekklem kan en mag niet te lang worden vastgehouden. Dat wordt duidelijk als we de judoterm gebruiken: een verwurging. Een tegenstander wordt door middel van het afsluiten van de luchttoevoer gedwongen zich gewonnen te geven. Iedere judoka weet hoe dat moet: door het geven van twee of meerdere tikjes. Dat betekent: ik geef het op je hebt gewonnen en direct wordt de afgesloten luchtpijp weer ontsloten.

Er is echter nog een manier om de tegenstander door middel van het afsluiten van de luchttoevoer te verwurgen. Zorg ervoor dat hij zijn middenrif niet kan gebruiken om te ademen. De meest gebruikelijke manier om dat te doen is met jouw borst op de borst van de tegenstander drukken op het moment dat hij uitademt. Je voorkomst gewoon dat hij zijn longen weer vol kan zuigen zonder je handen te gebruiken.

De beschreven situatie komt niet veel voor, maar kan na het aanzetten van de eerste houdgreep (kesa katame) – die dertig seconden moet worden volgehouden – tot snelle overgave leiden.

Anton Geesink werd met deze houdgreep in 1964 olympisch kampioen; zonder de verwurging overigens, omdat het breken van de houdgreep door omkieperen voor een geoefende tegenstander makkelijker wordt als de verwurging wordt geprobeerd.

Kern van de zaak is dus dat op de borst drukken verwurgend werkt en dus de dood kan veroorzaken. Alle judoka, worstelaars en politieagenten moeten hiervan weten.

Op het nieuws is diverse malen getoond dat publiek de politie helpt bij het arresteren van een verdachte. De helpers worden zelfs door de politie bedankt, evenals de man die in Rotterdam Noord een dronken schaderijder uit de auto trok. De politie zegt dan ook grijp in maar wacht daarna op ons. Ik denk dat het zo gegaan is in Assen. Alleen……… zitten op iemand voorkomt dat hij kan ademen. Het feit dat de politie de vijf verdachten vrij heeft gelaten pleit voor een helaas noodlottige gang van zaken. Maar wat als één van de vijf een geoefend judoka is? Is er dan nog sprake van een ongeluk? De toekomst zal het leren.

Op een niet nader te noemen met belastinggeld onderhouden linkse propaganda site wist iemand het al. Een lynch mob in Assen en iedereen behalve de auteur zelf was te laf om dat te zien. Ach ja, ieder woord erover is er één te veel.

Jan Tak :
Niet zo snel Ronald alleen de woorden "Lynch Mob" zijn terug genomen cq afgezwakt tot:

"Nogmaals: een dove man wordt betrapt bij het plegen van een zedenmisdrijf midden op de dag op een speelplaats. Vijf man komen erop af en binnen een half uur ligt hij om vooralsnog onbekende redenen dood op de grond. Wat zou een kansberekening opleveren voor zo’n samenloop van omstandigheden? "

Dat noem ik niet "de woorden terug nemen", maar er schijterig er een andere draai aangeven.
Ach ik noem de man niet een ... maar wat schatten jullie dat ik bedoel?

woensdag 28 aug 2019

Ronald Sörensen :
Op de linkse propaganda site heeft de bedenker van de "lynch mob" zijn woorden teruggenomen.

woensdag 28 aug 2019

van de uitgever :
UW BIJDRAGE IS NODIG
RV&M -met name de infrastructuur van de website- wordt gefinancierd door bijdragen van lezers, sympathisanten, advertenties en dergelijken. U kunt Rotterdam Vandaag & Morgen steunen met eenmalige bijdrage van €10, €25, €50 of een bedrag naar keuze of met een periodieke overschrijving van €2 of €5 of €10 per maand. Naar bankrekening nummer NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Bijdrage RV&M

maandag 26 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties