Boerkaverbod. Ga zo door!

8180-boerkaverbod-ga-zo-door (Door Ronald Sørensen)


Op de staatstelevisie zag ik onlangs een lugubere uitzending over de gewoonte op sommige eilanden in Indonesië om de doden niet te bergraven, maar in een aparte ruimte te bewaren en nog regelmatig met hen te communiceren. Geen prettige beelden. In West-Papoea was het bij sommige stammen de gewoonte om een stukje van een overleden familielid te consumeren om zo een blijvende band te creëren. Beide uit voorouderverering voortkomende gebruiken – religieus dus – zijn in ons land verboden.

Niemand zal daartegen protesteren, ook de nakomelingen van de 300.000 mensen die uit Nederlands-Indië werden verjaagd niet.


Met de komst van vele Hindoestanen in ons land hebben we de wet op de lijkbezorging veranderd. Hindoes willen bij de crematie van een overledene aanwezig zijn; iets dat tot dan toe verboden was, maar waar de nutteloosheid snel van werd ingezien. Nu mag dat wel. Kortom bij het hanteren van de vrijheid van godsdienst wordt door de wetgever de redelijkheid ruimschoots in acht genomen.

Als je op straat wilt lopen in een tent, mag dat volgens de wetgever, alleen niet in publieke ruimtes. Ook een bivakmuts en een integraalhelm mogen daar niet gedragen worden. Is het erg, dat sommigen op bepaalde plekken niet mogen dragen wat ze willen, net als naaktlopen dat overigens ook vrijwel nergens is toegestaan. Natuurlijk is dat niet erg. In een samenleving als de onze moeten nu eenmaal concessies gedaan worden aan de gevoelens van anderen.

Dat laatste ligt moeilijk bij moslims. Zij wensen uit religieuze overtuiging geen enkele concessie te doen. Het staat namelijk in hun Heilige Boek duidelijk beschreven dat gelovigen (moslims) beter zijn dan ongelovigen en dat het zelfs een plicht is ongelovigen te bestrijden, geestelijk en desnoods fysiek. Vandaar dat door islamitische landen de universele rechten van de mens niet worden erkend (Caïro verklaring); ze zijn immers door ongelovigen opgesteld en gaan uit van het voor hen verkeerde standpunt dat moslims en anderen gelijkwaardig zijn.

Dat is ook de verklaring voor de in onze ogen inconsequentie dat in Islamitische landen religieuze minderheden op alle mogelijke manieren worden tegengewerkt, maar dat ze zelf als minderheid in niet islamitische landen voortdurend om het minste of geringste brullen dat ze worden gediscrimineerd. Hun profeet Isa heeft daar in Mattheus 7:5-3 al zeer treffend het een en ander over gezegd.

Wat mij betreft is er nu één schaap over de dam en gaan er meer volgen. Verbod op het besnijden van kinderen en een verbod op onverdoofd slachten. Een verbod om in scholen en moskeeën te citeren uit soera’s waarin opgeroepen wordt tot geweld tegen andersdenkenden, homo’s en het slaan van vrouwen ter correctie.

Ook citeren verbieden uit de soera’s waarin vrouwen, die zich niet aan sommige gebruiken houden, als een soort wild worden beschouwd en met hoeren worden vergeleken. Juist die opvatting zaait veel ellende op straat. Of zou het toeval zijn dat juist meestal moslimjongeren sissen op straat en handtastelijk zijn in zwembaden?

Nee, voor mij is er nog een hoop werk te verzetten. En misschien ben ik dan wel een beetje intolerant tegen 300 vrouwen in Nederland, maar ik wil dat de rest beschermd wordt. Dat door hun halsstarrige houding van “kijk mij eens een geweldige moslima zijn” andere vrouwen niet gedwongen worden hun voorbeeld te volgen. In die kringen bestaat namelijk een verstikkende sociale controle! Daarom: Tot hier en niet verder! (Job 38: 11)

De grote filosoof Karl Popper zei het al. “Onbeperkte tolerantie moet leiden tot het verdwijnen van tolerantie. Als we ongelimiteerd tolerant zijn, zelfs jegens hen die zelf intolerant zijn, als we niet bereid zijn een tolerante samenleving te verdedigen tegen de aanvallen van de intolerante medemens, dan zal de tolerante mens te gronde gaan, en met hem de tolerantie."

Denk dat de meeste moslims nooit van Popper hebben gehoord. Hij was ongelovig; erger nog Joods.

Jacques de Haij :
Als die vrouwen zo nodig gezichtsbescherming willen dragen waarom gaan ze dan niet verhuizen naar de landen waar dit een gewoonte is. Ik zal nooit met zo iemand een gesprek beginnen aangezien ik niet tegen een lap ga staan te praten en ik graag de mimiek van het gezicht wil zien. Ga alstublieft naar Saoedi Arabië maar laat ons hier met rust.

vrijdag 09 aug 2019

Jan Jaap Vogel :
Een verbod op vrouwenbesnijdenis is er (gelukkig al). Een verbod op jongensbesnjdenis is er nooit gekomen, omdat de Christelijke partijen hier tegen waren. Voor mij staat de integriteit van het menselijk lichaam opprop.
Verbod op onverdoofd slachten is nog niet. Christelijke partijen en Denk zullen hiet tegen in gaan.
Tijd dat de Godsdienst uit de politiek verdwijnt.

Een "Een verbod om in scholen en moskeeën te citeren uit soera’s waarin opgeroepen wordt tot geweld tegen andersdenkenden, homo’s en het slaan van vrouwen ter correctie." gaat me niet ver genoeg. Ook in de Bijbel en andere heilige boeken, staan vreselijke passages. Ook in streng orthodoxe gemeenschappen, wordt negatief gesproken en gepreekt over homo's. Trek dit s.v.p.door naar alle religies. Oproepen tot geweld, discriminatie etc. moet ten all tijden worden voorkomen en veroordeeld. Ongeacht welke religie daar achter zit.

en nee, ik trek hier geen parallellentussen de Islam en het Christendom, ik veroordeel gewoon alle intoleranties etc.

zaterdag 03 aug 2019

Jan Tak :
Duidelijk en helder artikel Ronald. Bedankt.

Opa zei altijd: "Vrijheid -Blijheid maar geloven doe je in de kerk en achter de voordeur"
Maar helaas, zolang we nog bange idioten en "zelf-pijpers" in ons parlement accepteren blijven we een soort van omgekeerde discriminatie behouden en zal het nooit goedkomen.
Onze arme kinderen.

zaterdag 03 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Dichter Peggy Verzett ontvangt de eerste Jana Beranováprijs

De eerste Jana Beranováprijs, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter, is toegekend aan Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Bij Querido verschenen sindsdien Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). Stichting Woordnacht reikt de prijs met ingang van 2019 jaarlijks uit aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied voor wie de artistieke vrijheid en integriteit vooropstaan; zonder te hechten aan waardering op basis van conventionele, modieuze en morele criteria. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, Thomas Möllmann, Wilma Scheffers en Dean Bowen. De gehele middag is gratis toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties