Hoe onrecht ingrijpt in mijn (ons) dagelijkse leven

8138-hoe-onrecht-ingrijpt-in-mijn-ons-dagelijkse-leven (Door Ronald Sörensen)

In mijn vorige stukje heb ik geschreven van wie ik zoal excuses wil. Sommigen reageerden met de opmerking dat ik het leed, dat nog dagelijks door mensen gevoeld wordt, bagatelliseer. Ik ben echter niet over één nacht ijs gegaan. De gevolgen van het handelen door diverse niet-Nederlandse en Nederlandse groepen in het verleden beïnvloeden me nog steeds en roepen negatieve gevoelens op bij mij en bij vele andere slachtoffers.

Neem de Italianen. De Romeinen ontdekten ons gebied dat in die tijd t’Ho(ut)land heette. Deze naam geeft al aan waarmee ons land bedekt was: met hout. De Romeinen begonnen als eerste met enorme kap. Voor hun woningen, schepen en de bewallingen van hun forten. Ze hebben daarmee kale plekken veroorzaakt die tot op heden niet herbebost zijn: gevolg veel CO2 in onze lucht, waardoor mijn milieubelasting omhoog gaat. Daarbij hebben ze rivieren verlegd, zodat we nu nog heel verwarrend opgescheept zitten met twee IJssels (o.a. De Hollandse) en twee Rijnen. Ik heb het er als zeiler knap moeilijk mee gehad en andere wanhopige watersporters regelmatig de (vaar)weg moeten wijzen.

De Spanjaarden en het Vaticaan hebben het zo bont gemaakt, dat ik ben opgegroeid met een te grote scepsis t.o.v. ons Katholieke volksdeel. De verzuilde samenleving heeft veel leed veroorzaakt. Ik mocht niet met “Roomse” meisjes omgaan en moest op zaterdag gaan voetballen om niet op zondag tegen een Katholieke vereniging te hoeven spelen. Vandaar dat ik als jonge man iedere zaterdagavond na het voetballen naar de kroeg kon gaan en nu nog zit opgezadeld met vaak een te grote dorst. Mocht ik ooit naar de AA gaan, dan gaat de rekening naar de Spaanse ambassade.

De Fransen hebben schuld aan het feit dat ik jarenlang werd gekweld met Franse les. Terwijl het Frans ondertussen een soort tweederangs taal is geworden zijn generaties kinderen – waaronder mijn eigen (klein) kinderen – verplicht geweest die verschrikkelijke grammatica en dat moeilijke idioom te doorgronden. Het logische equivalent: Spaans, is ook al om duidelijke redenen (zie hierboven) afgevallen. Gevolg Spanjaarden kunnen me niet begrijpen en Fransen willen me niet begrijpen.

De Russen, die de Duitsers vrijspel gegeven hebben door hun niet aanvalsverdrag zijn mede verantwoordelijk voor het feit dat ik opgegroeid ben met een hekel aan Duitsers en vermoeid werd met ellelange verhalen over de oorlog. Zo vermoeiend en ingrijpend, dat ik er uiteindelijk volkomen tegen mijn zin maar mijn beroep van heb gemaakt; eigenlijk had ik piloot of dierenarts willen worden. Daarbij ben ik geboren op 4 mei. Als kind heb ik zwaar geleden – traumatisch bijna – onder het feit dat juist mijn verjaardag een dag van nationale rouw is. Tot zo ver reikt het tekenen van een niet-aanvalsverdrag! Bedankt Stalin en Molotov!

Over de Nederlanders, die als onderdeel van de landadel of stammende uit een regentenfamilie onze voorouders veel onrecht hebben aangedaan kan ik niet uitgeschreven raken. Het door hen veroorzaakte onrecht heeft in mijn geval geleid tot een volkomen verkeerde politieke keuze in mijn jeugd. Ik ben zelfs enige jaren lid geweest van de PvdA. Soms droom ik nog wel eens over die periode en word badend in het zweet wakker. Na het zien van een programma van (linkse) politieke partijen durf ik eigenlijk niet te gaan slapen. Die prille negatieve politieke ervaring heeft me ook kopschuw gemaakt voor politieke partijen, zodat ik in uiterste nood, maar voor mezelf ben begonnen. Veel te laat om er een lekkere betaalde functie aan over te houden.

Maar wat het meest aan me vreet is het feit, dat ik ondanks die vele externe struikelblokken in mijn maatschappelijke carrière, toch redelijk terecht ben gekomen: Leraar op het voortgezet onderwijs en zelfs gemeenteraadslid. Ik kan dus helaas al die beren op het pad van mijn ontwikkeling niet gebruiken als excuus voor maatschappelijk falen.

Misschien is die afgunst wel de oorzaak van mijn cynisme. Het lijkt me heerlijk om als er iets niet helemaal naar wens gaat, daar anderen de schuld van te kunnen geven. Al zijn ze al eeuwenlang dood.

Arie Torcque :
Ja meneer Vuik, u als journalist weet natuurlijk de lettertjes beter achterelkaar te zetten dan een poppetjes tekenaar, maar in werkelijkheid vergelijkt u appels met citroenen, misschien omdat u wil laten zien dat u tijdens de geschiedenis les niet zat te slapen, nou dan zal ik u vertellen dat u dat wel was, want wat heeft in G"ds naam Cuba met de EU en de Nato (Otan) te maken, en zeker in onze luier jaren.
(even een tip aan de z.g. modulator (?) niet teveel stuffen, u mag blij zijn dat er mensen zijn die door hun reakties uw krantje leven inblazen, dat is iets dat u tot op heden niet gelukt is.)

maandag 22 jul 2019

Rinus Vuik :
Arie Torcque@Deze keer de naam goed gespeld,dit om commentaar hierop te vermijden.
Iemand de les lezen,daar hou jij van,maar beste meneer uw stelling is simpel en niet geheel overeenkomstig de werkelijke gang van zaken.De VS bevrijdden Europa vanuit het westen en het zuiden, Rusland vanuit het oosten.Beide elkaar argwanende grootmachten,hetgeen al voor WOII het geval was,verkwanselden Europa voor eigen (strategisch) gewin.Een vies spelletje dat uiteindelijk uitmondde in de Koude Oorlog.Een evenwicht in ballistische wapens hield de weegschaal in balans.Afijn de verdere loop van deze wapenwedloop is ons bekend.Nu komt Oekraine(lekker dicht tegen Rusland) onder de invloedssfeer van de EU/NAVO en dreigt er een tweede Cuba,maar nu ten gunste van het Westen, te ontstaan.Geloof me,Rusland zal geen kernraketten dulden in een aangrenzend land en zie de Koude Oorlog is weer springlevend...de geschiedenis herhaalt zich.Ik sprak van bezetting van Europa door de VS en Rusland en blijf hierbij.

zondag 21 jul 2019

Arie Torcque :
Het is waar,Rusland bezette een stuk Europa,maar de VS hebben decennia lang geheel Europa bezet met hun Marshallplan,
Jammer meneer Vuik maar ik denk dat ook u een beetje met iets anders bezig was tijdens de geschiedenis lessen (al of niet van de heer Sorensen) maar dat de Russen Oost Europa toebedeeld kregen was de voorwaarden van Stalin en als dank aangenomen door Truman y Attlee op 17 juli 1945, daaraantegen beloofden de Amerikanen het Marschall plan om de geleden verliezen te compenseren.(?)(die belofte werd gedaan om de eigen Amirikaanse economie weer op de rails te zetten.)En weet u dat er 3x zoveel Russen gesneuveld zijn tijdens deze oorlog dan Amerikanen, Europeanen en Joden bij elkaar.

zondag 21 jul 2019

Jeroen Waardenburg :
Rusland toen Sovjet Unie hebben inderdaad zeer grote offers gebracht als de cijfers kloppen meer dan 20 miljoen mensen.En dan nog niet mee gerekend die Stalin vermoorden,dat waren er ook niet een paar maar ook miljoenen.

En laat men niet vergeten West Europa is twee Rusland binnen gevallen eerst Napoleon en dan Duitsland,dat ze dat niet meer willen de Russen is niet zo gek integendeel.

zondag 21 jul 2019

M.A. Vuik :
Rein Heijne@ Je hebt helemaal gelijk,Rusland heeft een heel grote bijdrage geleverd aan de bevrijding van Europa en de VS strijkt alle eer op.Het is waar,Rusland bezette een stuk Europa,maar de VS hebben decennia lang geheel Europa bezet met hun Marshallplan, waaraan nu is ontsnapt en zie de VS stelt zich vijandig op richting EU en ziet nu kans samen te heulen met Groot-Brittannie.Ik hoop dan ook dat de Britten dit spelletje van Trump doorzien.Ach..politiek...vaak een gelegaliseerde misdaad op vele fronten en gevoerd achter de schermen!

zaterdag 20 jul 2019

Arie Torcque :
"diverse niet-Nederlandse en Nederlandse groepen in het verleden beïnvloeden me nog steeds en roepen negatieve gevoelens op bij mij en bij vele andere slachtoffers."

Gewoon even een vraagje Ronald, waar ben jij slachtoffer van, wij zijn slachtoffer van een door jou geschreven rammelend stukje geschiedsvervalsing, en dat door een "leraar geschiedenis", hoe gaat de toekomst er uitzien als we al moeite hebben met het verleden.

zaterdag 20 jul 2019

Rein Heijne :
Het nazisme vormde in de dertiger jaren vooral een grote bedreiging voor de Sovjet Unie. De westerse landen bleken niet bereid met de SU samen te werken om het fascistische gevaar te bestrijden. Door Stalin werd het strategische besluit genomen een niet-aanvalsverdag te sluiten. Dit om tijd te winnen om zich militair te kunnen versterken, want in Rusland werd terecht gedacht dat Nazi-Duitsland haar toch zou gaan aanvallen. Stalin had kennelijk een goed inzicht in de politieke situatie eind dertiger jaren. Zijn keuze werd ook door de vroegere Amerikaanse gezant in de Sovjet Unie Joseph Davies logisch gevonden.

Vreemd is aan het eind van een rammelend betoog het cynische bedankje van Sörensen aan Stalin en Molotov. Zo komen de misverstanden in de wereld. Want wie heeft ook al weer, ten koste van miljoenen slachtoffers, de grootste bijdrage geleverd aan de nederlaag van Nazi-Duitsland en aan de bevrijding van Europa? En wie hadden de mensen in Rusland toen moeten bedanken?

zaterdag 20 jul 2019

Arie Torcque :
Daarbij ben ik geboren op 4 mei. Als kind heb ik zwaar geleden – traumatisch bijna – onder het feit dat juist mijn verjaardag een dag van nationale rouw is. Tot zo ver reikt het tekenen van een niet-aanvalsverdrag! Bedankt Stalin en Molotov

Dat Stalin en Molotov is natuurlijk een eenzijdige belichting, (ik geloof dat ermeer bijbetrokken waren ) tja en als ik het nu goed bekijk begrijp ik ook dat van die nationale rouw, me altijd al afgevraagd waarom nationale rouw, maar dank zei u is het stuivertje gevallen,...he ...he... wat een opluchting.

maandag 15 jul 2019

Jeroen Waardenburg :
Ach niets nieuws onder de zon.........begon het al niet in het Paradijs Adam gaf Eva de schuld enz enz enz.Tja en bij de meeste mensen; hebben altijd de anderen het gedaan,en de ongewenste gasten in ons land hebben er helemaal een handje van.

maandag 15 jul 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties