Ganzenpas

8134-ganzenpas (Door Frank Drion)


Het was leuk om te zien hoe geduldig automobilisten en fietsers, met een glimlach op het gezicht, wachtten tot de wandelende kolonie witte en grauwe ganzen de rotonde van de Groenendaal/Nieuwe Tiendweg in Krimpen gepasseerd waren. Sommige ganzen die dreigden af te dwalen werden door een fietser teruggeleid naar het wandelpad. Dit soort taferelen zijn uitzonderlijk, maar wel typerend voor het vriendelijke Krimpen aan den IJssel.

Zuinig zijn op alle dieren
Geheel in tegenstelling tot de vragen uit een Krimpense gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie, over de stand van zaken ten opzichte van de nijlganzenoverlast. Of er nog niet genoeg eieren van deze dieren zijn doorgeprikt of verwijderd. Als je als gemeenteraadslid niets anders meer te vragen hebt, kun je ook beter opstappen en wat anders en zinvollers voor de maatschappij gaan doen. De schepping wordt met voeten getreden. Het is juist zo leuk en leerzaam, zeker voor de kinderen, om in een groene gemeente als Krimpen een veelheid aan dieren te kunnen bewonderen. Daar moeten we voor blijven zorgen. Zwanen met jongen zien we ook al niet meer dankzij het beleid van de Krimpenerwaardse ‘natuurvrienden’. Die eieren rapen en voor veel geld verpatsen aan het buitenland. De wereld is gealarmeerd over de snel teruglopende stand van planten, dieren en insecten. Er zijn al zoveel dieren verdwenen dankzij het overdreven spuitgedrag van boeren, burgers en buitenlui onder aanvoering van politica Annie Schreijer-Pierik. Plus het jagertje spelen van niet volwassen kerels, die niets beters weten te doen. En dat niet wordt beperkt maar door de overheid oogluikend wordt toegestaan. We moeten op alle dieren heel zuinig zijn en de eventuele ‘overlast’ voor lief nemen. Ook al moet je auto misschien iets vaker door de wasstraat. Het verhaal dat nijlganzen andere waterdieren, zoals eenden en meerkoeten verdrijven is een fabel. De enige vijand is, het is helaas waar, de mens. Overigens blijf ik van mening dat de dijken versterkt moeten worden.

frank@drion.info

La bergère aux oies van Teodor Axentowicz (1859–1938) Foto: Wikimedia

Arie Torcque :
Ja,..ja,.. Ronald, en moeten "tante Nel" zeggen tegen de Wilhelmina brug.

maandag 15 jul 2019

Ronald Sörensen :
Nijlpaarden zijn verwant aan walvissen!

Je bent biologiedocent geweest of niet.

maandag 15 jul 2019

Frank Dion :
goh, die Ronald verslikt zich nog eens in Cato.

maandag 15 jul 2019

Arie Torcque :
Goh,..meneer Ronald Sörensen wat weet u een boel.

weet u ook of de "Nijlpaarden" afstammen van een vreemdgaande Friese hengst met een verliefd zeepaardje, zijn ook exmaloten, ik weet het niet, daarom vraag ik het maar, tenslotte ben je nooit te oud om te leren, en willen we zeker niet uitgemaakt worden voor een Cato de oudere, ik steek m'n vinger er niet voor in het vuur, of was het de dijk, nou ja laat ook maar, na een Berenburger en een Chivas weet ik ook niet meer wat ik zeg.

zondag 14 jul 2019

Ronald Sörensen :
Nijlganzen zijn exoten, zoals de naam al doet vermoeden. Ontstaan uit een paar ontsnapte ganzen. Inteelt en daardoor degeneratie.
Nijlganzen zijn wel degelijk agressiever en dominanter aanwezig dat andere ganzen. Ze bezetten zelfs roofvogel nesten. Daarbij zijn ze uiterst agressief en verdrinken zelfs de jongen van andere ganzen. Terugdringen dus! Vossen en marters zijn niet selectief; sterker nog de agressievere nijlganzen bieden verweer en worden minder het slachtoffer van natuurlijke vijanden.
De witte ganzen worden ook wel boerenganzen genoemd. Kleurvariant van de grauwe gans.

Verder ben ik van mening, dat iemand die Cato de Oudere nadoet een te grote broek aantrekt.

zondag 14 jul 2019

Jeroen Waardenburg :
Laat jagen nou nodig zijn daar in onze landen het natuurlijk evenwicht uit balans is.
Of de jager volwassen is of niet is nog maar de vraag en als men de jager niet kent kan men daar geen oordeel over vellen.

Laten wij een stuk of 50 nijlganzen bij Frank Drion voor de deur zetten en dat ze ook daar blijven,hij prik dan graag de dijken door en roept om een onvolwassen jager.

vrijdag 12 jul 2019

Arie Torcque :
"Plus het jagertje spelen van niet volwassen kerels"
Helemaal met u eens meneer Drion, maar eehhh.... als ze niet meer op ganzen mogen schieten, waar moeten ze dan op schieten, op de kop van een TV presentator wordt ze ook niet in dank afgenomen, ai,..ai,..ai,... waar gaat dat eindigen...

vrijdag 12 jul 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties