Grijp je kans, grill een gans

8128-grijp-je-kans-grill-een-gans (Door Yvonne Nesselaar)


Ganzen zijn de nieuwe heersers in de wereld van de Rotterdamse watervogels en ik denk dat ze niet snel weer zullen vertrekken. Waarom zouden ze ook: het brood komt de hele dag uit de lucht vallen in een stad waar vogels voeren een volkssport is. In een discussie tussen vogelbeschermers en bestrijders van stedelijke overlast, las ik dat ganzen trouw zijn tot na de dood. Daar weten wij in het haventje waar ik aan woon, alles van. Hier zwemt een witte gans rond, die al jaren heimwee heeft naar zijn overleden familie en dat luidkeels gakkend laat horen. We waren dan ook allemaal blij toen er een stuk of tien bruine ganzen neerstreken op onze bruggen en kaden. Die vreugde was van korte duur. Onze eenzame gans kreeg geen verkering en qua lawaai blijken de nieuwkomers decibellenkampioen. Bruine ganzen zijn overal in de stad de baas. Ze zijn altijd op zoek naar eten en maken babyganzen bij de vleet. In ons haventje hebben we nu minstens zestig van die lawaaivogels. Ze gakken en snateren bij alles wat ze doen, dag en nacht. Met het water als geluidsversterker. In mijn buurt stijgt de irritatie door slapeloosheid snel, net als elders in de stad. Tip voor wakkerliggers: ganzen zijn in juli in de rui en kunnen dan niet vliegen. Dus voor wie echt schoon genoeg heeft van het nachtelijke ganzenlawaai: niet gakken, maar bakken! Grijp je kans en grill een gans! Je vindt de heerlijkste recepten voor een smaakvolle bereiding van je nachtelijke kwelgeest op internet en in het kookboek van je oma. Wel even checken welke soort ganzen je ongestraft in je pan kunt gooien Slaap lekker!

Arie Torcque :
Ja,.. Ronald, dat komt omdat ze de naam Middelharnis veranderd willen zien in Meneerse, (ik weet niet of ik het goed schrijf, tenslotte ben ik de taal van Donald Duck niet helemaal bij machte) maarja de Polderlandschap wil er niet aan.

Meneerse, je moet er niet aan denken...

P.S.
Is het ook mogelijk normale kranten artikelen te publiceren....

maandag 15 jul 2019

Ronald Sörensen :
Iets merwaardigs en volkomen onwetenschappelijks.

Mijn decennia lange ervaring op de Nederlandse wateren als zeiler hebben me (ons Nel weet het ook) tot de merkwaardige observatie gebracht, dat de eenden (niet de ganzen dus) in Middelharnis enorm hard snateren. Ze maken je strijk en zet wakker!

maandag 15 jul 2019

Jan Tak :
Beste Yvonne.(ondankbaar gansje),

Honderden Rotterdammers zouden graag het lawaai en de dampen van het verkeer voor hun deuren ruilen voor uw gakkende ganzen.
Grijp uw kans en kom op de 's Gravendijkwal wonen.

woensdag 10 jul 2019

Jeroen Waardenburg :
Een gans is de beste waker die er maar is , en heb je ze als vriend beter kan niet,maar goed de gans zo in de straat kan behoorlijk wat overlast geven,voorts mits goed klaar gemaakt en goed gebraden is het heerlijk om dit gevogelte te eten. Met een goed glas rood of een pint donker bier.

dinsdag 09 jul 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Dichter Peggy Verzett ontvangt de eerste Jana Beranováprijs

De eerste Jana Beranováprijs, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter, is toegekend aan Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Bij Querido verschenen sindsdien Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). Stichting Woordnacht reikt de prijs met ingang van 2019 jaarlijks uit aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied voor wie de artistieke vrijheid en integriteit vooropstaan; zonder te hechten aan waardering op basis van conventionele, modieuze en morele criteria. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, Thomas Möllmann, Wilma Scheffers en Dean Bowen. De gehele middag is gratis toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties