Eeuwig grijs

8071-eeuwig-grijs (Door Olphaert den Otter)


In het midden van de Kleurenbol van Philipp Otto Runge (1777 - 1810) is een volmaakt grijs punt. Deze punt - of dit punt, want het is zowel een ding als een plaats - is grijs omdat hij zowel het midden houdt tussen het zwart en wit van de zuid- en noordpool van de bol, als tussen iedere twee gekleurde punten erop of erin die met een rechte lijn door het midden met elkaar kunnen worden verbonden. Dus geel en paars, rood en groen, blauw en oranje. Maar ook iedere mengkleur en zijn tegenhanger. De bol van Runge geeft een feilloos inzicht in kleur.

Maar er is meer.
In de wereld heeft grijs een bepaalde waarde.
Bloemen, bessen, vogelveren: alles lijkt kleur te hebben. Maar kleuren kleeft een zekere tijdelijkheid aan. Bloemen verwelken, bessen vergaan, veren verbleken. Maar grijs blijft bestaan. Grijs is het onwrikbaar evenwicht tussen de kleuren. Ook in de tijd.
Veel rampen eindigen in grijzen: in as, in puin, in rook.
In de resten die blijven zijn de kleuren van bloei, van feest of van oorlog, vereffend in een eeuwig rustend grijs.

Dit grijs verbergt een rijkdom: een kleurenrijke geschiedenis die niet is gewist, maar is uitgebalanceerd en tot rust gekomen. Tot stilstand. Tot niets.

Afbeelding: Uit de serie World Stress Painting: #237 vuur 15/5/2019
Olphaert den Otter ei-tempera op papier, 18 x 26 cm

Arie Torcque :
ach ja, wat is kunst, kijk en vergelijk en oordeel zelf

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.vladamirkovic.info%2F%3Ffbclid%3DIwAR3-zTtzV3iboP8B9Dy8qj7drm9-JNLFec9005By45e7D2PdNclp5SuO6WU&h=AT1CNfeLOHuof1CR7_HvsNXZfHqtIe79NTdSUBq1G06Ry0Cx9kgOjnW_1yLkXej6gTfUiUWObA3BX6favJoaWu9eZFBrdnRBXuXATMskXlBtF77EOZGbkjNvwk1xcMwdghmH

donderdag 13 jun 2019

Arie Torcque :
Inderdaad, mooi grijs is niet lelijk. Het is jammer dat meneer tevaak geinspireerd door Dali, Esscher, ja zelfs Vermeer ontkomt er niet aan gekopieerd te worden, tenslotte moet er brood op de plank komen en dat gaat moeilijk worden met gewoon poppetjes tekenen.

dinsdag 11 jun 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, USAOns Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties