Plee of Pleij

8044-plee-of-pleij (Door Alek Dabrowski)


Er zijn verdwenen kroegen waar decennia later nog om wordt getreurd, dat wil zeggen, om het verdwijnen wordt getreurd. Aan een andere toog halen vroegere klanten herinneringen op en vertellen elkaar sterke verhalen. Zo hoor ik nog steeds vol nostalgie praten over De Fles of café Pardoel, cafés die al ver in de vorige eeuw gesloten zijn. Als je ernaar luistert denk je: zo leuk als vroeger wordt het niet meer.

Over andere verdwenen cafés wordt minder vaak gepraat, of in ieder geval met minder enthousiasme. Wie heeft het ooit nog over de Double Diamond, hoek Westersingel-Kruiskade? En zo hoor ik zelden iemand goede herinneringen ophalen over Café Pleij. Dit vrij beruchte nachtcafé zat aan de Oostzeedijk, ongeveer tegenover de Pui. Aan het eind van het vorige millennium kwam ik er geregeld. De route liep vaak van De Pui, die om twee uur sloot - schuin oversteken - naar de Pleij, waar sluitingstijden niet bestonden.

Mensen die de Pleij niet kenden, dachten vaak dat we het hadden over de Plee, niet ten onrechte. Sommige bezoekers zagen evenmin het verschil tussen Plee en Pleij. De jaren dat ik er kwam bestond er geen echte vaste bezoekersgroep. Per avond of nacht kon de sfeer verschillen. Duurzame onderdelen waren er wel: taxichauffeurs hingen aan de bar, studenten zaten boven achterin te eten, junks lagen te slapen aan de lage tafels. Ik beleefde ook een avond met een stel gestrande Russische zeelui. En een keer verwelkomde de Pleij een bont gezelschap travestieten, dat maar bleef dansen, ongeacht de muziek die er op stond. Een ding had de klandizie gemeen, men hield niet van naar huis gaan.

De Pleij wordt niet erg gemist. Op Internet is er nauwelijks iets over te vinden. Joris Boddaert noemt het café wel. Hij schrijft er het volgende over: “Pleij was een begrip in Kralingen. Je kon er zeer ontspannen biljarten. Er werd in het café ook wel geschaakt. Waar zie je tegenwoordig nog beide sporten in het openbaar lokaal?” Het mag duidelijk zijn, Joris heeft het café nooit om vier uur ’s nachts van binnen gezien.

In de Pleij was veel verkrijgbaar. De taxichauffeurs leverden alles wat ooit van een vrachtwagen was gevallen. Coke kocht je gewoon achter de bar. Wij kwamen er voor de keuken: frituur, tosti’s, biefstukken, pizza’s, de kaart was eindeloos, wat een hongerige student maar vreten wilde. Achter het loket stond steevast een van de twee broers die in die tijd de zaak runden. Hij sliep maar vier uur per nacht. De andere broer hield het cafégedeelte in het oog. Hij had aan één uur slaap per nacht genoeg. Vaak pakte hij dit uurtje op zijn stoel tegen een muur aangeleund. Beiden zijn niet oud geworden.

De Pleij kent een lange geschiedenis. Het café opende in 1908, maar werd pas berucht in de jaren zestig van de vorige eeuw. Jan Cremer zat er regelmatig en Cornelis Bastiaan Vaandrager voerde er onder invloed van nogal wat drugs zijn wilde dansen uit. Dat was de tijd dat het lokaal bekend stond als jazzcafé.

De Pleij ging ter ziele aan het begin van de eenentwintigste eeuw. Ik weet niet eens precies wanneer. Weinigen zullen erom getreurd hebben. Volgens Boddaert sneuvelde het café vanwege nieuwbouw. Het zat net wat anders. Ergens rond het jaar 2000 verhuisden de kantoren van de Deelgemeenten Kralingen-Crooswijk van de Slaak naar de Oostzeedijk. Het nieuwbouwpand bevond zich pal naast de Pleij. Ik stel mij voor dat ambtenaren en raadsleden van de deelgemeente zich regelmatig ’s morgens een hoedje schrokken. Voor hen begon de werkdag. Een deur verder rolden de laatste gasten meer dood dan levend de Pleij uit. Ook de kogelgaten in het raam, provisorisch gedicht met wat plakband, moeten tot vragen hebben geleid. Kortom, de deelgemeente had al snel redenen genoeg om het pand te sluiten. De nachtvogels moesten vanaf dat moment elders hun heil zoeken. Ik kwam er al niet meer. De toegenomen agressie en het drugsgebruik hadden de sfeer behoorlijk aangetast. Zo leuk als vroeger werd het niet meer.

Alek Dabrowski :
Ja, Ben was zijn naam! Het was café Pleij, maar in de omgangstaal hadden we het meestal over De Pleij.

maandag 27 mei 2019

Rinus Vuik :
In de tweede alinea staat Café Pleij(correct), dus niet terug laten komen als de Pley.Heette één van de gebroeders Ben?

maandag 27 mei 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, USAOns Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties