Plee of Pleij

8044-plee-of-pleij (Door Alek Dabrowski)


Er zijn verdwenen kroegen waar decennia later nog om wordt getreurd, dat wil zeggen, om het verdwijnen wordt getreurd. Aan een andere toog halen vroegere klanten herinneringen op en vertellen elkaar sterke verhalen. Zo hoor ik nog steeds vol nostalgie praten over De Fles of café Pardoel, cafés die al ver in de vorige eeuw gesloten zijn. Als je ernaar luistert denk je: zo leuk als vroeger wordt het niet meer.

Over andere verdwenen cafés wordt minder vaak gepraat, of in ieder geval met minder enthousiasme. Wie heeft het ooit nog over de Double Diamond, hoek Westersingel-Kruiskade? En zo hoor ik zelden iemand goede herinneringen ophalen over Café Pleij. Dit vrij beruchte nachtcafé zat aan de Oostzeedijk, ongeveer tegenover de Pui. Aan het eind van het vorige millennium kwam ik er geregeld. De route liep vaak van De Pui, die om twee uur sloot - schuin oversteken - naar de Pleij, waar sluitingstijden niet bestonden.

Mensen die de Pleij niet kenden, dachten vaak dat we het hadden over de Plee, niet ten onrechte. Sommige bezoekers zagen evenmin het verschil tussen Plee en Pleij. De jaren dat ik er kwam bestond er geen echte vaste bezoekersgroep. Per avond of nacht kon de sfeer verschillen. Duurzame onderdelen waren er wel: taxichauffeurs hingen aan de bar, studenten zaten boven achterin te eten, junks lagen te slapen aan de lage tafels. Ik beleefde ook een avond met een stel gestrande Russische zeelui. En een keer verwelkomde de Pleij een bont gezelschap travestieten, dat maar bleef dansen, ongeacht de muziek die er op stond. Een ding had de klandizie gemeen, men hield niet van naar huis gaan.

De Pleij wordt niet erg gemist. Op Internet is er nauwelijks iets over te vinden. Joris Boddaert noemt het café wel. Hij schrijft er het volgende over: “Pleij was een begrip in Kralingen. Je kon er zeer ontspannen biljarten. Er werd in het café ook wel geschaakt. Waar zie je tegenwoordig nog beide sporten in het openbaar lokaal?” Het mag duidelijk zijn, Joris heeft het café nooit om vier uur ’s nachts van binnen gezien.

In de Pleij was veel verkrijgbaar. De taxichauffeurs leverden alles wat ooit van een vrachtwagen was gevallen. Coke kocht je gewoon achter de bar. Wij kwamen er voor de keuken: frituur, tosti’s, biefstukken, pizza’s, de kaart was eindeloos, wat een hongerige student maar vreten wilde. Achter het loket stond steevast een van de twee broers die in die tijd de zaak runden. Hij sliep maar vier uur per nacht. De andere broer hield het cafégedeelte in het oog. Hij had aan één uur slaap per nacht genoeg. Vaak pakte hij dit uurtje op zijn stoel tegen een muur aangeleund. Beiden zijn niet oud geworden.

De Pleij kent een lange geschiedenis. Het café opende in 1908, maar werd pas berucht in de jaren zestig van de vorige eeuw. Jan Cremer zat er regelmatig en Cornelis Bastiaan Vaandrager voerde er onder invloed van nogal wat drugs zijn wilde dansen uit. Dat was de tijd dat het lokaal bekend stond als jazzcafé.

De Pleij ging ter ziele aan het begin van de eenentwintigste eeuw. Ik weet niet eens precies wanneer. Weinigen zullen erom getreurd hebben. Volgens Boddaert sneuvelde het café vanwege nieuwbouw. Het zat net wat anders. Ergens rond het jaar 2000 verhuisden de kantoren van de Deelgemeenten Kralingen-Crooswijk van de Slaak naar de Oostzeedijk. Het nieuwbouwpand bevond zich pal naast de Pleij. Ik stel mij voor dat ambtenaren en raadsleden van de deelgemeente zich regelmatig ’s morgens een hoedje schrokken. Voor hen begon de werkdag. Een deur verder rolden de laatste gasten meer dood dan levend de Pleij uit. Ook de kogelgaten in het raam, provisorisch gedicht met wat plakband, moeten tot vragen hebben geleid. Kortom, de deelgemeente had al snel redenen genoeg om het pand te sluiten. De nachtvogels moesten vanaf dat moment elders hun heil zoeken. Ik kwam er al niet meer. De toegenomen agressie en het drugsgebruik hadden de sfeer behoorlijk aangetast. Zo leuk als vroeger werd het niet meer.

Alek Dabrowski :
Ja, Ben was zijn naam! Het was café Pleij, maar in de omgangstaal hadden we het meestal over De Pleij.

maandag 27 mei 2019

Rinus Vuik :
In de tweede alinea staat Café Pleij(correct), dus niet terug laten komen als de Pley.Heette één van de gebroeders Ben?

maandag 27 mei 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties