Baudet en de brokken

8006-baudet-en-de-brokken (Door Olphaert den Otter)

Al tijden besteed ik geen aandacht meer aan politieke kwesties op Facebook, wegens de tragische zinloosheid daarvan. Ik maak nu een uitzondering.

Thierry Baudet sprak over de "beste cultuur aller tijden", namelijk de onze. Die is aan brokken, begreep ik (en dat komt door de kliek politici die nooit een boek lezen). Wij zouden trots moeten zijn op onze cultuur en dat zijn we niet (meer). Nu is een van de kenmerken van onze cultuur - laten we die even die van het humanisme noemen - dat zij zich heeft ontwikkeld in de richting van het individualisme. Dat maakt 'trots zijn op' meteen tot een bijzondere exercitie. Wie kan er trots zijn op de werken van Rembrandt, behalve hijzelf, of misschien zijn moeder? Waarom zou ik trots moeten zijn op Vermeer, Vondel of wie ook? Nog lastiger wordt het met de 'helden' waarover Baudet sprak. Moet ik trots zijn op Maarten Tromp? Waarom niet op Amerigo Vespucci? Want wees eerlijk, als onze cultuur de westerse is, dan houdt hij niet op bij de Vaalserberg. Rosa Luxemburg, Karl Marx, Multatuli: vallen die onder het trots-dictaat van Baudet? Zo nee, waarom niet?

Te vrezen valt dat Baudet, ondanks zijn belezenheid, een grove fout maakt en zich weinig gelegen laat liggen aan het herstel van culturele waarden. Het is niet voor niets zo dat hedendaagse kunstenaars volledig zijn buitengesloten van zijn trots. Het gaat hem helemaal niet om cultuur, maar om nationale identiteit.

Wat doet de afbeelding bij dit verhaal? Het is een rotsschildering in Kakadu National Park in Noord-Australië. Gemaakt door Aboriginals in een periode die 20.000 jaar omspant en nog altijd niet is afgesloten. Er kan dus nog altijd beeld worden toegevoegd. De cultuur van de Aboriginals is een eenheid tussen landschap, geschiedenis, schilderkunst, dans, muziek, taal. Zij omvat kortom het leven in al haar facetten. Als je lid bent van de Aboriginal-gemeenschap heb je een gegronde reden om trots te zijn. Je bent deel van een traditie die 40.000 jaar ononderbroken stand heeft gehouden. Als Baudet dan toch zo graag leest dan raad ik hem dit boek aan: Australian Dreaming (ed. Jennifer Isaacs). Maar misschien nog interessanter voor hem is dit: The Biggest Estate on Earth, how Aboriginals made Australia, van Bill Gammage. Deze historicus laat aan de hand van een overvloed aan wetenschappelijke bronnen zien hoe de Engelsen, maar ook de Hollanders (Abel Tasman!) een continent aantroffen dat eruit zag als een 'gentlemen's park in London'. Zeer geschikt dus om te bewonen door blanken. Wat niemand, maar dan ook niemand zich realiseerde is dat dat continent er zo uitzag omdat het was VORMGEGEVEN door de Aboriginals!

Het was zoals het was omdat het was aangepast aan het leven van de bewoners die door millennia-lang subtiele inzet van vuur een landschap hadden gecreëerd dat een volkomen geïntegreerd ecosysteem was, waarin de mens één van de participanten was. Dat ecosysteem was in één generatie witte aanwezigheid gesloopt. Dat de Aboriginals überhaupt nog bestaan is niet minder dan een wonder. Het lijkt me logisch dat de Aboriginals meedingen naar de Baudets kwalificatie 'beste cultuur aller tijden'.

Baudets verhaal over de westerse cultuur die gered moet worden is kortom een rommeltje. En dat is niet zonder gevaar. Het is niet raar dat juist in gesloten gemeenschappen als Volendam zijn boodschap wordt omarmd (zie: https://www.nrc.nl/…/volendammer-kiest-nieuweling-baudet-a3…). De verwachting is toch niet dat Volendam ineens verslaafd raakt aan de westerse literaire canon, of dat de palingsound plots gekoppeld wordt aan teksten van Goethe of Voltaire?

We moeten ons niet vergissen: Baudet houdt ons geen culturele, maar een nationalistische worst voor en het echt verontrustende is dat daar massaal naar wordt gehapt.

Dit artikel is door de auteur eerder gepubliceerd op zijn tijdlijn op Facebook

Deze foto en de uitsnede bovenaan deze column: Rotstekening van oorspronkelijke inwoners van Australie (Foto © Olphaert den Otter)

Jeroen Waardenburg :
gelijkhebbend" links.CITAAT.
Zo dom zijn ze dat ze dat denken met hum helden als Stalin,Pol-Pot,Mao,Oon Ho. die fijne mensen lievende voorgangers die miljoenen en miljoenmensen levens op hun geweten hebben,onschuldige mensen.
Gelukkig het overgrote deel van de jonge mensen die zelf nadenken hebben het door zie de afgelopen verkiezingen voor de provincie wie is de grootste....... en laat T.Baudet nou een blaaskaak zijn wel een blaaskaak met het gelijk aan zijn kant.

donderdag 23 mei 2019

Jan Tak :
Na drie weken te hebben gewacht besteed ik geen aandacht meer aan deze column op V&M wegens de tragische zinloosheid hiervan. Een mening poneren en dan stil in een hoekje de storm afwachten is niet des Hollander.

Het leven gaat met of zonder Olphaertn gewoon door :-)

donderdag 23 mei 2019

Ronald Sörensen :
En maar wachten .......
Zo verzandde het tot een typisch linkse quasi erudiete polemiek.
Een stelling poneren - trots om zich heen kijken - andere argumenten negeren.
waarom ook reageren als je gelijk hebt? Daarom discussiëren we ook altijd met moslims over de inhoud van hun dwaalleer(sic)
Naast onverdraagzaamheid weer een overeenkomst tussen de "religie van de vrede" en "weldenkend c.q. gelijkhebbend" links.

donderdag 09 mei 2019

Jan Tak :
Beetje warrige reactie van Olphaert, beste man wat wil je nu eigenlijk zeggen en waarom moet eenieder het met je eens zijn? Als je tegenspraak op Facebook krijgt zou je jezelf eens moeten afvragen of er niet een kern van waarheid in steekt ipv dan maar niet meer te reageren. Maar OK daar gaat het hier niet over (of misschien wel )
Zomaar; je idee is dat Baudet onze cultuur zijnde "gedragsregels en onderlinge gewoonten" beter vindt. Tja om zoiets te zeggen heb nu eenmaal vergelijk nodigen die is er in overvloed kijk om je heen en zie de verschillen, wij hakken geen koppen, vinden vrouwen gelijkwaardig en accepteren het aanwezig zijn van anders denkenden, we trachten zij die het minder hebben te helpen en respecteren de kunst. etc etc.

Onze "cultuur" past zich nog steeds aan en is nooit af, ook dat is een positief voorbeeld. Daar mogen we best trots zijn.
Jij niet? Ook goed toch, dat hoeft je hier de kop niet te kosten :-)

dinsdag 07 mei 2019

Ronald Sörensen :
Toen de Romeinen voor het eerst in onze gebieden kwamen, zagen ze mensen die in het water leefden, dat schreven ze. Gelukkig hebben ze die paradijselijke situatie niet zo gelaten.

De kern van de zaak is dat onze cultuur is ontstaan uit 30.000 jaar opeenvolgende beschavingsimpulsen. Wij hebben die altijd gekoesterd en de krenten uit de pap gehaald. Helaas zijn we ook geconfronteerd met beschavingen, die andere culturen, waaronder de onze wensen te vervangen door hun eigen cultuur en manier van leven. Begon in mei 1940.

Op dit moment worden we overspoeld door mensen die hun cultuur zo hoog achten en zo belangrijk vinden dat ze zelfs bereid zijn er geweld voor te gebruiken. Vanaf 9-11-2001 zijn mondiaal meer dan 300.000 slachtoffers gevallen, ook in ons land. 45% van de moslims acht het gebruik van geweld gerechtvaardigd (prof Koopmans. Humbolt Universiteit)
De Aboriginals hebben zich niet verzet (het blijft een slechte vergelijking) Moeten wij ons ook niet verzetten?

dinsdag 07 mei 2019

Jan Jaap Vogel :
Ik moet zeggen dat de reacties van Jeroen en Arie tenenkrommend zijn. Zij zijn het niet eens met Olphaert (hun goed recht) en in plaats van hem met steekhoudende tegenargumenten te bestoken, verlagen zij zich tot inhoudloos schelden.
Sorensen is het ook niet met Olphaert eens, maar reageert tenminste met argumenten. Dat is de enige manier om een debat aan te gaan.

dinsdag 07 mei 2019

Arie Torcque :
Wat nou, stelletje politieke amateurs, Baudet is geen "Natbionalist" maar een Patriotist met alle respekt voor z'n belezen gedrevenheid.
Waar slaat het in hemels naam op, om de Aboroginals te verheerlijken boven onze blanke beschaving, misschien omdat ze zwart zijn ?
En dan de vergelijking Rosa Luxemburg, Karl Marx, Multatuli, slaat als een k"t op een varken, nee Olphaert, kom eens met iets wat hout snijd zonder iemand af te zijken.

maandag 06 mei 2019

Jeroen Waardenburg :
Mijn complimenten, eindelijk een onderbouwde aanval op Baudet en het “hedendaagse rechtse gedachtengoed” Er zitten enkele zwaktes in , maar het is wel een uitgangspunt voor een gedachtenwisseling.
Baudet is nationalist en dat is klaarblijkelijk fout. Chauvinisme is fout lijkt me.
De hele mythe van de creatieve Aboriginal is gebaseerd op twee boeken, die een merkwaardige these ondersteunen. In feite zou het voor alle “cultuurvolkeren“ kunnen gelden, zoals ook ooit voor de Indianen. Volgens die theorie zou dus vooral op sommige plekken , waar geen blanke gekomen zijn paradijselijke omstandigheden zijn. Beetje erg cultuur marxistische interpretatie.
Jammer dat de reactie ruimte zo beperkt is. CITAAT.

Helder en duidelijk!!!!!

maandag 06 mei 2019

Ronald Sörensen :
Mijn complimenten, eindelijk een onderbouwde aanval op Baudet en het “hedendaagse rechtse gedachtengoed” Er zitten enkele zwaktes in , maar het is wel een uitgangspunt voor een gedachtenwisseling.
Baudet is nationalist en dat is klaarblijkelijk fout. Chauvinisme is fout lijkt me.
De hele mythe van de creatieve Aboriginal is gebaseerd op twee boeken, die een merkwaardige these ondersteunen. In feite zou het voor alle “cultuurvolkeren“ kunnen gelden, zoals ook ooit voor de Indianen. Volgens die theorie zou dus vooral op sommige plekken , waar geen blanke gekomen zijn paradijselijke omstandigheden zijn. Beetje erg cultuur marxistische interpretatie.
Jammer dat de reactie ruimte zo beperkt is.

maandag 06 mei 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties