Laat de Kaap zoals hij nu is.

7992-laat-de-kaap-zoals-hij-nu-is (Door Ronald Sörensen)

Een stad is soms net een levend organisme waar we minder vat op hebben dan we zouden willen. Zonder dat je het wilt ontstaan goede en slechte plekken en in sommige straten is het minder leuk toeven dan in andere.

Eén van die minder leuke straten was in mijn tijd de Witte de Withstraat: obscure barretjes, louche eettentjes en illegale gokholen. Maar zie, geleidelijk veranderde dat straatbeeld en nu is die straat een heel gezellige en gemoedelijke uitgaansplek geworden.

En wie had ooit gedacht dat die ooit zo saaie Meent met haar jaren vijftig flatjes bijna net zo bruisend zou worden als de Witte de Withstraat?

Dit soort plekken moet het gemeentebestuur koesteren. Ze verhogen de veiligheid en het welzijn van de Rotterdammers.

Een andere op bijna organische wijze ontstaande plek is de Fenix Food Factory op Katendrecht. Even de Hoerenloper over en je bent ‘r. Leuke horeca, mooi terras, de beste bierzaak van onze stad, verse voedsel winkels , kortom een bruisend nieuw ontwikkeld uitgaanscentrum, dat de Kaap nog aantrekkelijker maakt.

Toch is het tijdelijk want de stichting Droom en Daad wil daadwerkelijk een museum op dit terrein vestigen. Een museum ter herdenking aan de landverhuizers, die in het verleden daar vlakbij vertrokken.

Ooit stond in het oude bibliotheekgebouw aan de Nieuwmarkt het Onderwijsmuseum! Om het in te richten werd het schitterende gebouw in de handen van een rücksichtslose architect gelegd. De schitterende lees- en studiezalen, waar duizenden Rotterdammers ooit wijsheid hadden opgedaan werden zonder pardon gesloopt en de schitterende lambrisering werd met de oude boekenkasten bij het grof vuil gezet.

Het hele museum was mij een doorn in het oog. Als onderwijsgevende mocht ik gratis naar binnen en negen van de tien keer was ik de enige bezoeker van het best wel aardige museum. Het voltallige personeel deed haar uiterste best om meer bezoekers te trekken, maar de meeste pogingen faalden. Uit onderzoek bleek dat er doodgewoon geen behoefte aan zo’n museum was. Een uit de hand gelopen hobby van een paar hotemetoten op het stadhuis. Gelukkig bleek Dordrecht bereid het museum voort te zetten, zodat deze verlieslijdende post van de gemeentelijke begroting kon worden geschrapt.

Nu dreigt hetzelfde te gaan gebeuren met de Food Factory op Zuid.

Wie zit te in hemelsnaam te wachten op een landverhuizers museum? Met mijn Rotterdampas heb ik al een scala van mogelijkheden en ik mis zo’n museum dus helemaal niet. Zouden Amerikanen naar dit museum gaan? Ze komen één dag met het cruise schip aan de Wilhelminakade en dan kiezen ze voor een museum? Natuurlijk niet, ze kiezen voor één van de Hollandse steden, Kinderdijk of het centrum van onze stad.

En wil je toch kennis over de landverhuizers opdoen? Ga naar het internet en je vindt plenty informatie o.a. bij het instituut voor sociale geschiedenis.

Soms komt de stad helemaal uit zichzelf met een cadeautje voor haar inwoners. De Fenix Food Factory is zo’n cadeau en ik heb argumenten genoeg om te veronderstellen dat een landverhuizers museum dat niet zal zijn; zeker niet op die plek.

Rotterdamse politiek. Even stoppen met aan jezelf denken en elkaar vliegen afvangen. Sla de handen nu ineen.

Laat de Kaap zoals hij nu is!

Jan Tak :
Ik durf nog verder te denken Arie, gewoon die loodsen benutten als Eroscentrum wat die Amsterdammers met de Wallen doen kunnen wij beter.
Niks geschuifel over vieze druilerige wallen maar eerlijke en heerlijk inpandig "op en neer" in de verwarmde "Fenix Fuck Factory" met indoor barretjes en theaters en leuke seks-werkers.".

Ergens in een archiefkast op de Coolsingel liggen nog de plannen van Ger van Driel-Vis en Henk Smol van de "St. Exploitatie en Beheer Eros- en Vermaakcentra" voor een indoor centrum met prostituees, winkels en de nachtclubs aan de Keileweg, Toen reeds was aan alles gedacht en artsen zouden de medische verzorging voor hun rekening nemen. Er zou zelfs een stalletje komen waar schuldbewuste bezoekers een bloemetje voor moeder thuis konden kopen.
Ik zou zeggen zoek die plannen en het oude Katendrecht herrijst als een Fenix uit haar as...

zaterdag 27 apr 2019

Arie Torcque :
Ik denk dat we met een echt Kaap museum beter uit zijn, herinneringen aan "manke Annie, Schele Beb, en Rooie Nel," goh,.. dat waren andee tijden, tijden welke in onze fantasie voortleven, en ik denk dat we daar meer kijkers mee trekken dan een paar "Landverhuizers, gelukszoekers en ander gespuis die NL de rug hebben toegekeerd.

zaterdag 27 apr 2019

Jan Tak :
Een echt landverhuizers museum, zitten we daar wel op te wachten?
Ik ben het geheel met Ronald eens, als het "nieuwe" er af is wordt het wederom een doodse boel alleen af en toe gevuld met schoolklassen voor de verplichte educatie over feiten waarover men dagelijks via de media en internet kan lezen.
Het geheel gefinancierd door een familie die ooit een godsvermogen aan vluchtelingen heeft verdiend.

Wellicht is er meer plaats voor "het waarom": waarom zijn er idioten die andersdenkenden in kerken opblazen, de keel afsnijden en vrouwen verkrachten om dan, als ze in het veilige westen een onderkomen krijgen, de boel naar de kl.ten helpen.
Dat zou pas de ogen openen toch??

vrijdag 26 apr 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties