Laat de Kaap zoals hij nu is.

7992-laat-de-kaap-zoals-hij-nu-is (Door Ronald Sörensen)

Een stad is soms net een levend organisme waar we minder vat op hebben dan we zouden willen. Zonder dat je het wilt ontstaan goede en slechte plekken en in sommige straten is het minder leuk toeven dan in andere.

Eén van die minder leuke straten was in mijn tijd de Witte de Withstraat: obscure barretjes, louche eettentjes en illegale gokholen. Maar zie, geleidelijk veranderde dat straatbeeld en nu is die straat een heel gezellige en gemoedelijke uitgaansplek geworden.

En wie had ooit gedacht dat die ooit zo saaie Meent met haar jaren vijftig flatjes bijna net zo bruisend zou worden als de Witte de Withstraat?

Dit soort plekken moet het gemeentebestuur koesteren. Ze verhogen de veiligheid en het welzijn van de Rotterdammers.

Een andere op bijna organische wijze ontstaande plek is de Fenix Food Factory op Katendrecht. Even de Hoerenloper over en je bent ‘r. Leuke horeca, mooi terras, de beste bierzaak van onze stad, verse voedsel winkels , kortom een bruisend nieuw ontwikkeld uitgaanscentrum, dat de Kaap nog aantrekkelijker maakt.

Toch is het tijdelijk want de stichting Droom en Daad wil daadwerkelijk een museum op dit terrein vestigen. Een museum ter herdenking aan de landverhuizers, die in het verleden daar vlakbij vertrokken.

Ooit stond in het oude bibliotheekgebouw aan de Nieuwmarkt het Onderwijsmuseum! Om het in te richten werd het schitterende gebouw in de handen van een rücksichtslose architect gelegd. De schitterende lees- en studiezalen, waar duizenden Rotterdammers ooit wijsheid hadden opgedaan werden zonder pardon gesloopt en de schitterende lambrisering werd met de oude boekenkasten bij het grof vuil gezet.

Het hele museum was mij een doorn in het oog. Als onderwijsgevende mocht ik gratis naar binnen en negen van de tien keer was ik de enige bezoeker van het best wel aardige museum. Het voltallige personeel deed haar uiterste best om meer bezoekers te trekken, maar de meeste pogingen faalden. Uit onderzoek bleek dat er doodgewoon geen behoefte aan zo’n museum was. Een uit de hand gelopen hobby van een paar hotemetoten op het stadhuis. Gelukkig bleek Dordrecht bereid het museum voort te zetten, zodat deze verlieslijdende post van de gemeentelijke begroting kon worden geschrapt.

Nu dreigt hetzelfde te gaan gebeuren met de Food Factory op Zuid.

Wie zit te in hemelsnaam te wachten op een landverhuizers museum? Met mijn Rotterdampas heb ik al een scala van mogelijkheden en ik mis zo’n museum dus helemaal niet. Zouden Amerikanen naar dit museum gaan? Ze komen één dag met het cruise schip aan de Wilhelminakade en dan kiezen ze voor een museum? Natuurlijk niet, ze kiezen voor één van de Hollandse steden, Kinderdijk of het centrum van onze stad.

En wil je toch kennis over de landverhuizers opdoen? Ga naar het internet en je vindt plenty informatie o.a. bij het instituut voor sociale geschiedenis.

Soms komt de stad helemaal uit zichzelf met een cadeautje voor haar inwoners. De Fenix Food Factory is zo’n cadeau en ik heb argumenten genoeg om te veronderstellen dat een landverhuizers museum dat niet zal zijn; zeker niet op die plek.

Rotterdamse politiek. Even stoppen met aan jezelf denken en elkaar vliegen afvangen. Sla de handen nu ineen.

Laat de Kaap zoals hij nu is!

Jan Tak :
Ik durf nog verder te denken Arie, gewoon die loodsen benutten als Eroscentrum wat die Amsterdammers met de Wallen doen kunnen wij beter.
Niks geschuifel over vieze druilerige wallen maar eerlijke en heerlijk inpandig "op en neer" in de verwarmde "Fenix Fuck Factory" met indoor barretjes en theaters en leuke seks-werkers.".

Ergens in een archiefkast op de Coolsingel liggen nog de plannen van Ger van Driel-Vis en Henk Smol van de "St. Exploitatie en Beheer Eros- en Vermaakcentra" voor een indoor centrum met prostituees, winkels en de nachtclubs aan de Keileweg, Toen reeds was aan alles gedacht en artsen zouden de medische verzorging voor hun rekening nemen. Er zou zelfs een stalletje komen waar schuldbewuste bezoekers een bloemetje voor moeder thuis konden kopen.
Ik zou zeggen zoek die plannen en het oude Katendrecht herrijst als een Fenix uit haar as...

zaterdag 27 apr 2019

Arie Torcque :
Ik denk dat we met een echt Kaap museum beter uit zijn, herinneringen aan "manke Annie, Schele Beb, en Rooie Nel," goh,.. dat waren andee tijden, tijden welke in onze fantasie voortleven, en ik denk dat we daar meer kijkers mee trekken dan een paar "Landverhuizers, gelukszoekers en ander gespuis die NL de rug hebben toegekeerd.

zaterdag 27 apr 2019

Jan Tak :
Een echt landverhuizers museum, zitten we daar wel op te wachten?
Ik ben het geheel met Ronald eens, als het "nieuwe" er af is wordt het wederom een doodse boel alleen af en toe gevuld met schoolklassen voor de verplichte educatie over feiten waarover men dagelijks via de media en internet kan lezen.
Het geheel gefinancierd door een familie die ooit een godsvermogen aan vluchtelingen heeft verdiend.

Wellicht is er meer plaats voor "het waarom": waarom zijn er idioten die andersdenkenden in kerken opblazen, de keel afsnijden en vrouwen verkrachten om dan, als ze in het veilige westen een onderkomen krijgen, de boel naar de kl.ten helpen.
Dat zou pas de ogen openen toch??

vrijdag 26 apr 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties