Het gevaar van de jaren dertig

7957-het-gevaar-van-de-jaren-dertig (Door Ronald Sörensen)

Terug van een familiebijeenkomst in Madrid, heb ik de overwinning van Forum rustig op me in kunnen laten werken. Een déja vu.

In de kranten en andere media verbijstering, ongeloof en argwaan. Weinig respect voor de keuze van zoveel Nederlanders. De kiezers op Baudet zijn domme mensen, die misleid worden, zoals ooit een leuke maar nu strontvervelende komiek meende te moeten zeggen.

Dan een docent, die oproept tot moord (Volkert waar ben je? UvU) en een docente aan de Hogeschoo lop Rotterdam, die insinuerende toespelingen over Baudet als leider van een soort nazi partij maakt. Let wel, dat t… van de richel geeft les! Je mag van docenten objectiviteit verwachten. Je zal als student maar geconfronteerd worden met dat gif. Baudet heeft in deze dus volkomen gelijk met zijn opmerking over links indoctrinerend onderwijs.

Daar doken ze dus weer op die verwijzingen naar de jaren dertig. Laat ik daarom nogmaals proberen (ik deed het al in 2001) mijn visie over het gevaar van de jaren dertig te geven.

Die jaren waren een prelude op de verschrikking die we Tweede Wereldoorlog noemen. Bij onze buren kregen nationaal socialisten het voor het zeggen. In ons land bleven de representanten van die politieke stroming - de NSB – marginaal. Slecht één verkiezing - in 1935 - behaalde ze 9% van de stemmen (er was toen opkomstplicht) daarna stortte de NSB in tot er in mei 1940 weinig meer van over was.

De NSDAP (Duitse partij) en de NSB hadden twee poten waarop ze stonden. De naam zegt het al: nationalisme en socialisme!

Dat nationalisme leidde tot de meest extreme manier van buitenlandse politiek : Versterking van het leger en uiteindelijk bewuste oorlogsvoering!

Het socialisme leidde vele socialistische maatregelen zoals b.v. nationalisatie van verzekeringen en gezondheidszorg. Teveel om op te noemen, maar het leidde ook tot absolute staatsoverheersing en het verketteren en uiteindelijk criminaliseren van mensen die kritiek hadden op de gang van zaken en andersdenkenden. Deze mensen moesten worden heropgevoed. De reden waarom concentratiekampen ontstonden en uiteindelijk “onopvoedbaren” werden geliquideerd.

Dat doen ze dus, die zgn. onafhankelijke journalisten en andere grote ”denkers.” Ze beschuldigen politieke tegenstanders van bewust aansturen op een herhaling van de verschrikkingen, die de Tweede Wereldoorlog met zich meebracht, inclusief industriële vernietiging van miljoenen onschuldige mensen.

Je zal er maar van beschuldigd worden! Mijn eerste reactie in 2001 was er één van totaal ongeloof: dat kan je niet menen? Maar ze meenden het wel: ook nu weer!

Ze hebben de waarheid in pacht en verschaffen zich daarmee een alibi om anderen diep te beledigen en op schofterige wijze te beschuldigen. Het is de mentaliteit waarin opgeroepen kan worden tot geweld! Het is de mentaliteit waarmee Pim is gedemoniseerd! Het is de mentaliteit die leidde tot oprichting van concentratiekampen en de Goelag Archipel.

Het gevaar van de jaren dertig bestaat nog steeds. Het zit in de hoofden van de mensen die er aan refereren!

Arie Torcque :
Mijn welgemeende verontschuldigingen aan het adres van Jan Tak, natuurlijk zit ik er dik naast, maar gezien een hieronder door Jan geplempte reaktie, dacht ik zo, (zonder natedenken) goh wat weet die man een boel, vandaar, maar dit alles zonder vervelende bijbedoelingen, sorry Jan, was niet m'n bedoeling.

zondag 31 maart 2019

Jan Tak :
Weet je zeker dat je mij bedoelt Arie? Volgens mij zit je er behoorlijk naast en verwar je mij met onze Jerommeke ;.(
Overigens kan een persoonsverwisseling gebeuren natuurlijk maar een overloper van PVV naar Moslim noemen wij een verwarde idioot.

zondag 31 maart 2019

Arie Torcque :
Goh,.. wat weet die Jan Tak een boel, zou hij me ook kunnen vertellen of je een overgelopen PVV'er naar de Moslims een NSB'er mogen noemen ? (sorry voor de eventuele taal. spel of schrijf fouten)

zondag 31 maart 2019

Jan Jansen :
Oud-leden.

zaterdag 30 maart 2019

Ronald Sörensen :
Oud leden nooemden. Fout die niets met woordblindheid te maken heeft, maar met haast.
De burgemeester van Krimpen is een tendentieuze l.u.l. met vingers, die de boeken die hij zo trots etaleert niet begrepen heeft!

vrijdag 29 maart 2019

Ronald Sörensen :
De NSB had mei 1940 nog geen 10.000 leden.
Twee jaar later waren het er 200.000.
De oude leden noemde ze meesmuilend "meikevers"
Wat mij vooral opviel, is het feit dat baantjesjagers scrupuleus zijn; toen en nu!
Ik mocht er op promoveren, maar daar heb je als schoolmeester geen tijd voor, daarbij was ik op het onderwerp uitgekeken.
Ik heb het ledenverloop van Rotterdam vergeleken met het landelijke ledenverloop.
Daarnaast of lokale factoren meespeelden bij de keuze voor of het verlaten van de NSB.

vrijdag 29 maart 2019

Jan Tak :
Het gevaar van de jaren dertig?? Was het maar waar.

Huidige burgemeester van Krimpen aan de Ijssel, Martijn Vroom -CDA gelijk Aantjes toen, plaatste na de verkiezingen de volgende reactie:
"Iemand zei tegen me dat de elite geen boeken leest. Dus heb ik wat boeken die ik voor m’n studie doornam maar weer op de leestafel gelegd. Kijken of ik er nog weer wat van op kan steken."
Bij het bericht heeft Vroom foto's geplaatst van boeken over fascisme en nazi’s, zoals het boek ‘De taal van het derde rijk’ en ‘Nazi’s een waarschuwing uit het verleden’.

Kijk van deze burgervader kan je nog wat leren.

donderdag 28 maart 2019

Arie Torcque :
in 1935 - behaalde ze 9% van de stemmen (er was toen opkomstplicht) daarna stortte de NSB in tot er in mei 1940 weinig meer van over was.

ja,.. O.K. maar tot 1945 hebben ze wel van zich laten horen, in 1944 liet een buurman m'n vader vast zetten op het Haagseveer (naast of achter het Gemeente huis.) (omdat hij verdacht werd van verzet tegen de Duitsers)

donderdag 28 maart 2019

Jeroen Waardenburg. :
Miljoenen Nederlanders willen een totaal andere koers wat ze aan gegeven hebben om te stemmen op FvD.

De reactie daarop was weer van hoog links fascistisch gehalte met als paljas Freek de Jonge.

woensdag 27 maart 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties