Het gevaar van de jaren dertig

7957-het-gevaar-van-de-jaren-dertig (Door Ronald Sörensen)

Terug van een familiebijeenkomst in Madrid, heb ik de overwinning van Forum rustig op me in kunnen laten werken. Een déja vu.

In de kranten en andere media verbijstering, ongeloof en argwaan. Weinig respect voor de keuze van zoveel Nederlanders. De kiezers op Baudet zijn domme mensen, die misleid worden, zoals ooit een leuke maar nu strontvervelende komiek meende te moeten zeggen.

Dan een docent, die oproept tot moord (Volkert waar ben je? UvU) en een docente aan de Hogeschoo lop Rotterdam, die insinuerende toespelingen over Baudet als leider van een soort nazi partij maakt. Let wel, dat t… van de richel geeft les! Je mag van docenten objectiviteit verwachten. Je zal als student maar geconfronteerd worden met dat gif. Baudet heeft in deze dus volkomen gelijk met zijn opmerking over links indoctrinerend onderwijs.

Daar doken ze dus weer op die verwijzingen naar de jaren dertig. Laat ik daarom nogmaals proberen (ik deed het al in 2001) mijn visie over het gevaar van de jaren dertig te geven.

Die jaren waren een prelude op de verschrikking die we Tweede Wereldoorlog noemen. Bij onze buren kregen nationaal socialisten het voor het zeggen. In ons land bleven de representanten van die politieke stroming - de NSB – marginaal. Slecht één verkiezing - in 1935 - behaalde ze 9% van de stemmen (er was toen opkomstplicht) daarna stortte de NSB in tot er in mei 1940 weinig meer van over was.

De NSDAP (Duitse partij) en de NSB hadden twee poten waarop ze stonden. De naam zegt het al: nationalisme en socialisme!

Dat nationalisme leidde tot de meest extreme manier van buitenlandse politiek : Versterking van het leger en uiteindelijk bewuste oorlogsvoering!

Het socialisme leidde vele socialistische maatregelen zoals b.v. nationalisatie van verzekeringen en gezondheidszorg. Teveel om op te noemen, maar het leidde ook tot absolute staatsoverheersing en het verketteren en uiteindelijk criminaliseren van mensen die kritiek hadden op de gang van zaken en andersdenkenden. Deze mensen moesten worden heropgevoed. De reden waarom concentratiekampen ontstonden en uiteindelijk “onopvoedbaren” werden geliquideerd.

Dat doen ze dus, die zgn. onafhankelijke journalisten en andere grote ”denkers.” Ze beschuldigen politieke tegenstanders van bewust aansturen op een herhaling van de verschrikkingen, die de Tweede Wereldoorlog met zich meebracht, inclusief industriële vernietiging van miljoenen onschuldige mensen.

Je zal er maar van beschuldigd worden! Mijn eerste reactie in 2001 was er één van totaal ongeloof: dat kan je niet menen? Maar ze meenden het wel: ook nu weer!

Ze hebben de waarheid in pacht en verschaffen zich daarmee een alibi om anderen diep te beledigen en op schofterige wijze te beschuldigen. Het is de mentaliteit waarin opgeroepen kan worden tot geweld! Het is de mentaliteit waarmee Pim is gedemoniseerd! Het is de mentaliteit die leidde tot oprichting van concentratiekampen en de Goelag Archipel.

Het gevaar van de jaren dertig bestaat nog steeds. Het zit in de hoofden van de mensen die er aan refereren!

Arie Torcque :
Mijn welgemeende verontschuldigingen aan het adres van Jan Tak, natuurlijk zit ik er dik naast, maar gezien een hieronder door Jan geplempte reaktie, dacht ik zo, (zonder natedenken) goh wat weet die man een boel, vandaar, maar dit alles zonder vervelende bijbedoelingen, sorry Jan, was niet m'n bedoeling.

zondag 31 maart 2019

Jan Tak :
Weet je zeker dat je mij bedoelt Arie? Volgens mij zit je er behoorlijk naast en verwar je mij met onze Jerommeke ;.(
Overigens kan een persoonsverwisseling gebeuren natuurlijk maar een overloper van PVV naar Moslim noemen wij een verwarde idioot.

zondag 31 maart 2019

Arie Torcque :
Goh,.. wat weet die Jan Tak een boel, zou hij me ook kunnen vertellen of je een overgelopen PVV'er naar de Moslims een NSB'er mogen noemen ? (sorry voor de eventuele taal. spel of schrijf fouten)

zondag 31 maart 2019

Jan Jansen :
Oud-leden.

zaterdag 30 maart 2019

Ronald Sörensen :
Oud leden nooemden. Fout die niets met woordblindheid te maken heeft, maar met haast.
De burgemeester van Krimpen is een tendentieuze l.u.l. met vingers, die de boeken die hij zo trots etaleert niet begrepen heeft!

vrijdag 29 maart 2019

Ronald Sörensen :
De NSB had mei 1940 nog geen 10.000 leden.
Twee jaar later waren het er 200.000.
De oude leden noemde ze meesmuilend "meikevers"
Wat mij vooral opviel, is het feit dat baantjesjagers scrupuleus zijn; toen en nu!
Ik mocht er op promoveren, maar daar heb je als schoolmeester geen tijd voor, daarbij was ik op het onderwerp uitgekeken.
Ik heb het ledenverloop van Rotterdam vergeleken met het landelijke ledenverloop.
Daarnaast of lokale factoren meespeelden bij de keuze voor of het verlaten van de NSB.

vrijdag 29 maart 2019

Jan Tak :
Het gevaar van de jaren dertig?? Was het maar waar.

Huidige burgemeester van Krimpen aan de Ijssel, Martijn Vroom -CDA gelijk Aantjes toen, plaatste na de verkiezingen de volgende reactie:
"Iemand zei tegen me dat de elite geen boeken leest. Dus heb ik wat boeken die ik voor m’n studie doornam maar weer op de leestafel gelegd. Kijken of ik er nog weer wat van op kan steken."
Bij het bericht heeft Vroom foto's geplaatst van boeken over fascisme en nazi’s, zoals het boek ‘De taal van het derde rijk’ en ‘Nazi’s een waarschuwing uit het verleden’.

Kijk van deze burgervader kan je nog wat leren.

donderdag 28 maart 2019

Arie Torcque :
in 1935 - behaalde ze 9% van de stemmen (er was toen opkomstplicht) daarna stortte de NSB in tot er in mei 1940 weinig meer van over was.

ja,.. O.K. maar tot 1945 hebben ze wel van zich laten horen, in 1944 liet een buurman m'n vader vast zetten op het Haagseveer (naast of achter het Gemeente huis.) (omdat hij verdacht werd van verzet tegen de Duitsers)

donderdag 28 maart 2019

Jeroen Waardenburg. :
Miljoenen Nederlanders willen een totaal andere koers wat ze aan gegeven hebben om te stemmen op FvD.

De reactie daarop was weer van hoog links fascistisch gehalte met als paljas Freek de Jonge.

woensdag 27 maart 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties