Linéa Recta: Wie is schuldig?

7948-lin-a-recta-wie-is-schuldig (Door Frank Drion)

Er is dezer dagen in Den Haag veel discussie over het oplossen van een te grote schuldenberg. Het is grappig dat die discussie gevoerd wordt door de politiek, die notabene zelf de grootste aanleiding is. Hoe dat zit? Welnu de toeslagen moesten zonder controle vooraf worden uitgekeerd aan de vragers daarvan. Met als gevolg dat er te ruime toeslagen worden toegekend, die worden opgebruikt, maar achteraf met rente weer worden teruggevorderd. Die terugvorderingen stapelen zich op, met als gevolg dat er maandelijks te grote bedragen betaald moeten worden.

De overheid is grootste schuldenveroorzaker
Doe je dat niet dan komt de deurwaarder in actie, die gaat terugvorderen en legt boetes op, of legt beslag als je niet direct tot betaling over gaat. Hetzelfde speelt bij een bekeuring, niet direct betalen leidt tot een forse toeslag. Blijf je dan nog in gebreke, dan wordt het hoger en hoger.

Dit zijn twee voorbeelden hoe men in de schulden komt te zitten en het ene gat met het andere moet stoppen. Tel daarbij de verhoogde opslag op de energienota – die echt niet per omgaande vervalt - en het verhaal is kompleet. De ‘Schuldhulpverlening’ wordt dan de enige manier om de schulden gereguleerd te krijgen en nog wat ‘leefgeld’te behouden. Maar deze hulpverlening wordt door dezelfde overheid niet bepaald enthousiast ondersteund. Vandaar dat het debat wel een komische act lijkt. De overheid is n.l. zelf de grootste schuldenveroorzaker.

Zelfs na dringende verzoeken, ondersteund met bewijsstukken, is de fiscus niet bereid om enige consideratie te hebben. Blijft star vasthouden aan een veel te fors maandbedrag als terugvordering. Hopelijk zal de politiek zich de kritiek van hulpverleners eigen maken en de werkwijze van de overheid doen aanpassen. Betere automatisering en deskundig personeel zijn daarbij de helaas ontbrekende, maar wel belangrijke schakels.Onze hoop is nu gericht op de snelle actie van de Tweede Kamer. Overigens blijf ik van mening dat de dijken versterkt moeten worden.

frank@drion.info

Jan Tak :
Het bekende chinees gezegde nr. 43

"Bestrijd niet het probleem maar neem de oorzaak weg" ;-)

zaterdag 23 maart 2019

Jan Jansen :
U ziet, meneer Drion, al bent u nog zo duidelijk, er is altijd wel iemand die het niet begrijpt. Of het niet wil begrijpen. Volgens mij is er geen woord Chinees bij.

vrijdag 22 maart 2019

Jan Tak :
Sorry Frank maar je analyses worden steeds simpeler, begin eerst eens met een analyse waarom mensen in de schulden komen. Ik kan je zo een aantal voorbeelden noemen maar ik denk dat, als je bereid bent om even achter je eigen "dijk van gelijk" vandaan te komen,je die zelf ook wel kan vinden.

Wijs i.i.g. niet altijd naar "de politiek" die kiezen we tenslotte zelf.

vrijdag 22 maart 2019

Jan Jansen :
Ik denk dat u even aan Sörensen moet vragen of-ie nog een paar hengels heeft liggen. Zo heeft hij al menig armoedzaaier uit de ellende geholpen. Die hengels moeten ze natuurlijk wel zelf betalen, Sörensen moet ook leven.

donderdag 21 maart 2019

Jeroen Waardenburg. :
Onze hoop is nu gericht op de snelle actie van de Tweede Kamer. CITAAT.

Velen zullen mede hopen,maar van deze plucheplakkers is weinig te verwachten,en van de huidige regering al helemaal niet.Al is de realiteit nu met heden een ander politiek landschap door de verkiezingen provincie en waterschappen,de laatste afschaffen.

donderdag 21 maart 2019

Arie Torcque :
Heeft het zin de dijken te versterken als het water aan de lippen staat.....

donderdag 21 maart 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Loopbaan


Rutte, onze grote premier in het klein,

wil niet zijn hele leven onze premier zijn.

Hij wil weg, hogerop,

naar de echte hoge top.


Ik laat zien: ‘Ik ben een ferme knaap.

Van mij komt heus geen broodje aap.

Vastberaden koers ik naar mijn nieuwe stek.

Ik heb een probleem. Er is geen plek.’


Geert-Jan Laan


  • Nieuw

  • Reacties