Grollen van een beer.

7906-grollen-van-een-beer (Door Alek Dabrowski)

Ter nagedachtenis aan Jim Postma

Jim Postma is niet meer. Hij behoorde tot een van de monumenten uit het Rotterdamse krantenbedrijf. Ik kende hem vroeger slechts van naam en uit de verte. Hij leefde en werkte op het snijpunt van literatuur en journalistiek. Zijn beroepsmatige, maar niet onvrijwillige cafébezoek droeg bij aan het arsenaal aan verhalen dat hij altijd bij zich droeg.

De laatste jaren zag ik hem met enige regelmaat. Voor Rotterdam Vandaag & Morgen schreef ik een paar columns over het caféleven in Rotterdam. Al snel werd ik tot de redactie toegelaten. Vergaderen deed de redactie niet. Wel vroeg Jim de redactieleden om geregeld met elkaar het glas te heffen, bijvoorbeeld tijdens de nieuwjaarsbijeenkomsten bij hem thuis. Daar moest je wel met lege maag verschijnen, want de hele benedenwoning was voorzien van schalen met een grote diversiteit aan hapjes. Tegen de dorst was er eveneens voldoende ingekocht. Aan het einde van de avond bleef een selecte groep van acht mannen en één vrouw over. Gezeten aan de grote tafel tapten we luidkeels moppen. Jim hoefde zijn stem niet te verheffen. Wanneer hij begon te praten, viel de gemeente vanzelf stil. De Beer sprak. Ik luisterde ademloos naar zijn verhalen, waarvan ik pas na afloop besefte dat ik ze al eerder had gehoord. Dat maakte de magie er niet minder om.

Jim had de eigenschap overal gastheer te kunnen zijn. Ik tipte hem eens voor een borrel, ergens in het Rotterdamse. Toen ik aankwam, was hij al helemaal geïnstalleerd. Terwijl hij mij een glas aanreikte, ontving hij de bezoekers alsof hij zelf de gastheer was. Even later stonden we in de bekende kring. Grappen & grollen gingen over en weer. Wijn en pils waren gratis aan de bar te verkrijgen.

Dit jaar bezocht ik in de Doelen de Nieuwjaarsreceptie van Poetry International. Ik stapte de ruimte binnen en kreeg onmiddellijk een glas in de handen geduwd, van een lachende Jim. Later volgde het officiële programma. Nadat de programmeurs van Poetry en de burgemeester hun verhalen hadden afgestoken betrad Jim het podium. Dit stond duidelijk niet in de draaiboeken. Alsof hij aan de toog stond, begon hij een verhaal. Het bleek een mop van Bijbelse proporties. Hoog en groot als een beer stond Jim boven ons. Ik zag de menigte splijten. De ene helft van de aanwezigen, waaronder de meisjes van de organisatie, verstarde; de andere helft begon breeduit te grinniken.

1 februari was de laatste keer dat ik Jim zag. Er stond een redactieborrel gepland, aan de Oude Binnenweg. Het was in café Rotterdam, de hoek om bij Timmer… Uiteraard was het gewoon Timmer waar geborreld werd. Wie van de redactieleden was erin getrapt? Jim, ik geef toe, ook ik was even Timmer voorbij gelopen.

Jim Postma heb ik slechts een paar jaar gekend, veel te kort. Zijn warmte, zijn verhalen en zijn grappen & grollen zal ik missen. Hij was een beer, een goedaardige beer.

Alek Dabrowski

Op de foto: Feline Streekstra en Jim tijdens van de nieuwjaarsreceptie van Poetry in de Doelen. (Foto: Wim de Boek)

Hans Waasdorp :
De leraar met de sleutel tot vele oplossingen is niet meer. Voor Jim waren er geen omheiningen, als die er waren wist hij die te omzeilen of sprong er gewoon overheen met plotseling en origineel instinct voor vrijheid! De man had een niet omkoopbare werklust, en er was iedere keer weer een soort van hergeboorte. Was dit zijn laatste gevecht een zelf gewilde dood? Met zijn manier van leven wist hij natuurlijk zelf ook wel dat hij geen honderd zou worden. In zijn laatste gedicht maakt hij onmiskenbaar duidelijk hoe hij de toekomst ziet .Ieder mens met een gezond verstand zal hem daarin gelijk geven. Hij was/is een ziener die alles op zijn klompen aan voelde komen. Was dit je laatste sprong ? R.I.P.Jim

donderdag 14 feb 2019

Jana Beranová :
De krant (papieren en later digitaal) is opgericht door Geert-Jan Laan en Jim Postma en heet al ruim tien jaar 'Rotterdam Vandaag & Morgen' (R V & M), Hans.

Het eerste nummer, eigenlijk het 0-nummer, verscheen als augustus & september 2008. Groet, Jana

donderdag 14 feb 2019

Hans Roodenburg :
Jan Tak: Haha. Dat is de kat op het spek binden. Maar goed dat Jim dat niet heeft geweten. Toen (in 1976) lustte hij volgens mij al een alcoholisch drankje. Het werd steeds erger. Ik kon er ook wel wat van. En Geert-Jan Laan, een van de oprichters van Vandaag & Morgen Rotterdam. Vergaderingen hadden we met Jim, GJ en ik altijd - op voorstel van Jim - in de kroeg. Inmiddels bestaat Vandaag & Morgen Rotterdam inmiddels al ruim tien jaar.

donderdag 14 feb 2019

Alek Dabrowski :
Ja, ik begreep dat de borrel begon in café 'Oude Binnenweg'. Ik kon pas om 5 uur aanschuiven. Toen zat het gezelschap in Timmer, en niet in het spookcafé Rotterdam, waar ik eerst nog even (tegen beter weten in) naar op zoek ging.

donderdag 14 feb 2019

Jan Tak :
Mooi verwoord Alek, Jim ten voeten uit, een beer met een klein hartje.

Zelf ken ik Jim nog niet al te lang...… of eigenlijk wellicht het langst van ons allemaal nl. sinds 1976 toen wij beiden werkten voor de bouwcombinatie ANDOC, ik als toezichthouder en Jim die, als chroniqueur van de sleep van de grootste betonconstructie ooit over water vervoerd, met de slepers meevoer naar Stavanger.
Wat hij eigenlijk nooit heeft geweten is dat wij 8 jerrycans sterke drank in die constructie hadden verborgen, bij deze alsnog Jim.

Overigens de laatste borrel waarvoor ook jij was uitgenodigd was in café "Oude Binnenweg" naast Timmer waar het gezelschap als gewoonlijk toch weer eindigde.

donderdag 14 feb 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties