Socialisme!

7808-socialisme (Door Ronald Sörensen)

Een van de zaken die mij als historicus het meest heeft verwonderd is het volkomen negeren en verzwijgen van de betekenis van de letters S in NSDAP en NSB.

Op één of andere manier wisten socialisten na de oorlog die voor hen zo belastende letter te doen verbleken. Het beleid van de partijen die die S in hun naam voerden was immers echt socialistisch. Nationaliseren banken en verzekeringen, verbieden beursspeculatie, gratis onderwijs en ziekenzorg, streven naar een auto (VW) voor iedere arbeider, door de staat verzorgde vakantie enz. enz.

Misschien ligt het verschijnsel, dat socialistische regimes altijd een zondebok nodig hebben hieraan ten grondslag. Soms lukken plannen van de bestuurlijke elite niet en dat kan natuurlijk nooit aan hen liggen dus een ander moet de schuld krijgen. NSDAP en NSB hadden het “internationale Jodendom” als vijand: de gevolgen zijn bekend. Dus mondje dicht en doen alsof je neus bloedt als je ook de naam socialistisch voert.

Des te verwonderlijker dat na de Endlösung volgende socialistische regimes onveranderlijk konden doorgaan met onderdrukken en vermoorden van hun bevolking. De Joegoslavische schrijver Djilas omschreef het als volgt: Communisten (socialisten) zijn in staat om 90% van de bevolking uit te roeien om 10% gelukkig te maken en gezegd moet worden dat Stalin, Mao, Kim II Sung en Pol Pot aardig op weg waren. Miljoenen zijn slachtoffer geworden van hun daden c.q. geldingsdrang.

In Europa hebben de socialistische staten in het zgn. Oostblok, ook het ware gezicht van hun theoretisch zo mooie ideologie laten zien. Tegenstanders van het regiem werden zonder pardon opgesloten in gevangenkampen en psychiatrische inrichtingen om te worden heropgevoed. Het ontkennen van de zegeningen van het communisme (lees socialisme) leverde een leven van ellende op. Op iedere hoek loerde de geheime politie om dissidenten aan te geven en op te pakken. Fouten kon een Oostblok regime niet maken en ging er toch iets mis – de lage levensstandaard b.v. – dan lag het uiteraard aan anderen, in dit geval het vrije Westen en het kapitalisme, dat ons naïeve bewoners in dat Westen, zonder dat we dat zelf wisten, enorm uitbuitten(sic) Om die bewering te staven werden ook regelmatig critici opgepakt en zgn. als Amerikaanse of Engelse spion veroordeeld.

Ooit op bezoek in de DDR vroeg ik een functionaris van het regiem, waarom ze zich democratisch noemde (tweede D in de naam) Het antwoord verbijsterde me: “Omdat wij de wil van het volk uitvoeren” zei hij. Ook begreep hij mijn twijfel: “Ik was immers opgegroeid in een ondemocratisch kapitalistisch land, dat het fascisme weer had omarmd” Om offensieve bedoelingen van onze kant tegen te gaan hadden ze dan ook de “anti-fascistische verdedigingswal (De Muur) moeten optrekken. Kort daarna liet hij zich weer door zijn chauffeur wegrijden (hij kon zelf de autodeur niet openen, want hij bleef wachten op iemand die het voor hem deed)

Dit alles welde bij me op toen ik het kwaadaardige stukje van de fractie voorzitter van de SP op dagblad010 las. https://dagblad010.nl/eigen-schuld-dikke-bult-en-populistenvrees/

Onbegrijpelijk dat mensen zich na 100 jaar socialisme in de praktijk nog steeds schaamteloos socialistisch durven noemen. En onbegrijpelijk dat voormalige aanhangers van die regimes hoge posities in onze samenleving hebben verworven, zoals b.v. voorzitter van de Onderwijsraad, de SER, het VNG etc. etc.

Noot. Regimes die wij communistisch noemden, noemden zichzelf socialistisch (USSR en niet UCSR)

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties