Niemand vergeten?

7709-niemand-vergeten (Door Corry Grijn)

Mag ik u deelgenoot maken van een zéér prangende vraag waar ik al weken mee worstel?

In het kader van de ‘Genderneutrale Aanduiding’ rees bij mij de vraag :”Wat doen we met de tuinkabouters?”. Kun je het nog wel maken om alleen (duidelijk zichtbare) heren en dames kabouters in je tuin te zetten? Of krijgen we dan weer de één of andere groepering die daar tegen gaat demonstreren?

Nachten lang wakker gelegen, al tobbende over deze zeer belangrijke kwestie. Want onderschat bepaalde mensen niet: er bestaat een grote groep die van demonstreren hun beroep hebben gemaakt. Tegen van alles en nog wat en het bekendste voorbeeld is (ja, al wéér) Zwarte Piet. Een complete oorlog is dat momenteel.

Dus ik zie het al gebeuren : een grote menigte boze mensen voor de deuren van Intratuin. Spandoeken met de kreet:”Wij eisen genderneutrale tuinkabouters!”. En ik als argeloze, welwillende klant daar tussendoor zeilend om ongehavend de toko binnen te komen, op zoek naar een leuk exemplaar kabouter voor in de tuin.

Nachtmerries krijg ik er van!

En dan komt de volgende vraag bij me op: “Hoe ziet zo’n genderneutrale kabouter er uit in vredesnaam?” Zonder baard waarschijnlijk, hoewel er best vrouwen zijn die een aardig sikje hebben. Mogen ze nog wel een jurkje aan hebben? Maar tegenwoordig zie je ook steeds meer mannen in een jurk, schijnt hip te wezen.

En om nóg verder te gaan: moeten er dan geen tuinkabouters in burka komen? Of gekleed in een djellaba?

Wat te denken van een tuinkaboutervrouwtje in een tuinbroek , of een tuinkabouterman in een roze outfit. Want we mogen natuurlijk onze homoboutertjes niet vergeten!

Waarom zijn er trouwens, voor zover ik weet, geen tuinkabouters met een andere huidskleur dan blank? Lijkt me wel leuk hoor, een paar van die gasten in je tuin met een lekker kleurtje. Eéntje met een Hawaï-hemd of een rieten rokje. Verroest: da’s een gat in de markt: ik mail morgen gelijk naar de directie van Intratuin!

Krijgen we over een tijdje heel eigentijdse tuinkabouters. Al die rolbevestigende figuren gaan in de uitverkoop en we knallen vervolgens de schappen vol met moderne kabouters die iedereen met een gerust hart in z’n tuin kan zetten, zonder de kans dat ‘ie van alle kanten bedreigd wordt door één of andere protestgroep.

Zie het helemaal voor me: een kabouter in burka, al hengelend in een klein visvijvertje, een stoere kabouter met lange baard die op een stoeltje z’n nageltjes zit te lakken in de voortuin. Eéntje in een roze outfit, met een lekker bruin kleurtje die boontjes zit te doppen in de moestuin. Eentje met ‘oosterse uitstraling’ (ronde strohoed en sarong) druk in de weer met een gietertje in de bloemenborder…

(Als de desbetreffende fabrikant maar niet dóór gaat slaan. Staan er straks tuinkaboutertjes met een bomgordeltje om achter de struiken…)

Twee herenkabouters druk zoenend op een bankje. Twee dameskabouters met kort haar in tuinbroek die een muurtje aan ’t metselen zijn. Een herenkabouter ‘in transitie’: baard afgeschoren en met beginnende borstjes, maar nog steeds duidelijk MAN.

Ik weet ècht niet meer waar je tegenwoordig in al je onschuld goed aan doet: voor je ’t weet heb je een aanklacht aan je broek/rok!

Denk dat ik het maar bij dierenbeeldjes hou: die doen gelukkig niet zo moeilijk. Want moet je nu alles genderneutraal houden of moet je elke ‘groep’ juist in de spotlight zetten? Gèk word ik er van!

Ik ga over een paar maanden eens voorzichtig kijken bij Intratuin: misschien hebben ze dan gehoor gegeven aan mijn noodkreet. Je weet het maar nooit, toch?

Arie C. Torcque Zaanen :
Ja,.ja,.. "In het land der blonde duinen, en niet heelver van de zee, woonde eens een dwergen paartje en dat hete Piggelmee" tja dat waren andere tijden.

Natuurlijk moet je daar niet wakker van gaan liggen, het is veeeellll interessanter om de vraag te stellen bij de in de bijbel veel voorkomende "Engeltjes" zijn het mannetjes of zijn het maagdelijke vrouwtjes, nou ja mannetjes kunnen ook maagd zijn,... (ik heb trouwens genoten van je letter combinaties, gek eigenlijk als je letters aan elkaar koppel komen er vanzelf mooie woorden uit.)

woensdag 28 nov 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties