Zwarte Piet

7682-zwarte-piet (Door Corry Grijn)

Heel Nederland is in rep en roer over Zwarte Piet. Maar niemand weet hoe die gast aan z’n naam gekomen is.

Nou, ik wel! Ben gaan graven in de geschiedenis , en weet u hoe de eerste Zwarte Piet oorspronkelijk heette? Piet de Wit!

Die zag u niet aankomen, hè!


Piet de Wit was schoorsteenveger van beroep, een paar honderd jaar geleden. Dat leverde hem toch minder geld op dan hij nodig had, want hij had 8 kinderen. En zoals u misschien weet: kinderen kosten klauwen met geld!

Dus Piet de Wit ging op zoek naar een bijbaantje. En zo kon het gebeuren dat hij een advertentie las van ene Nicolaas van Mira: deze rechtgeaarde katholieke weldoener zocht in Nederland een assistent om kadootjes bij arme kindertjes te bezorgen. Dus ging Piet solliciteren. Direct uit z’n werk, dus met een zwart beroette snuit.

Die twee hadden direct een ‘klik’ met elkaar , dus Piet werd aangenomen. Aangezien Nicolaas anoniem wilde blijven, kwamen ze op het idee om die kadootjes ’s nachts door de schoorsteen te mieteren. Tenslotte was Piet de Wit het gewend om op daken te klimmen.

Zo gedacht, zo gedaan!

Dat werd een daverend succes, zoals we allemaal weten.

Maar waarom nou Zwarte Piet? Dat zal ik u uitleggen. Zoals de ouderen onder ons misschien wel weten, kreeg iedereen vroeger een bijnaam. Zeker in een kleinere gemeente was dit heel normaal. Dus Piet de Wit had de bijnaam Zwarte Piet, omdat ‘ie door z’n werk zo’n zwarte snuit kreeg.

Ik bedoel maar: als hij werkelijk een slaaf was geweest had ‘ie wel anders geheten, want er is geen Hollandsere voornaam dan Piet. Nee, dan was het Orlando, Kwasi of Denzell geweest.

Dus iedereen die Zwarte Piet racistisch vindt: denk eens ná! Verdiep je nu eens ècht in die naam, verdorie! Voor hetzelfde geld had Jan Visser de schoorsteenveger gesolliciteerd bij Nicolaas; was het nu Zwarte Jan geweest!

Dus aan alle donkergekleurde medenederlanders: voel je niet aangesproken! Verdiep je in Piet z’n oorsprong!

Wij, en onze Nederlandse kindertjes, weten dat Piet zwart was door het roet in de schoorsteen. Piet was gewoon een bleekscheet met een onderbetaalde baan! Alleen hebben ze Piet door de eeuwen heen steeds zwarter geschminkt. Hadden ze (blijkt nú) beter niet kunnen doen!

Maak niet zo’n heisa om die gast: als we dat gaan doen zijn we voorlopig nog niet klaar. Wat te denken van Holle Bolle Gijs: een blanke dikzak waar je van alles in kan blijven gooien, die veelvraat krijgt nooit genoeg. Dan kunnen alle corpulente blanke mannen wel gaan demonstreren bij de Efteling: “Kick out Holle Bolle Gijs!”

Of Lange Jan, met die vréselijk lange nek. “Ik kijk reikhalzend naar je uit!” was altijd zijn kreet. In de tegenwoordige tijd krijg je daar toch lichtelijk de kriebels van: nèt zo’n enge pedo die kindertjes naar de Efteling lokt.

Wat ik hiermee in goed Nederlands wil zeggen: “What’s in a name?”.

Kortom: maak die Pieten iets minder zwart en schud elkaar de hand. We zijn allemaal Nederlanders, en dol op Sint Nicolaas,die ouwe Turk!

Arie C. Torcque Zaanen :
Die vingen de slaven en brachten ze naar de kust!

Hoe bedoel je vingen,.. ze lokten ze uit de boom met een bakkie melk ?????

maandag 26 nov 2018

Ronald Sörensen :
Zwartjan was smid. Ook die waren vaak zwart door hun werk.
Natuurlijk verdiept de anti Zwrte Piet Maffia zich niet in de oorsprong van het verhaal. Ze willen zielig zijn om een eventuele schadeclaim kracht bij te zetten en ze zoeken een verklaring (discriminatie) voor hun maatschappelijk falen.
Eén van de anti's is Ghanees! Die vingen de slaven en brachten ze naar de kust! dat wil zo'n zeikstraal niet weten natuurlijk.

maandag 26 nov 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Gewoon doen,.. je kan altijd nog proberen om Zwarte Piet te spelen...

zaterdag 24 nov 2018

Corry Gryn :
Laat ik nou van beroep drogist wezen! Moeten we alle Gapertjes: blank, bruin en zwart in de kliko mikken. ;-)

zaterdag 24 nov 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
De Goude Gaaper moet ook verboden worden.... Om over de "Zwarte Kousenkerk" maar te zweigen....

donderdag 22 nov 2018

Jim Postma :
Wat de denken van d Zwartjanstraat?

Of dichterbij in het centrum: Witte de Withstraat.

Indeed, Corry, 'what's in a name?!"

donderdag 22 nov 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ja Corry, en weet je wat nu zo vervelend was, na z'n nachtelijke capriolen dook hij zonder zich te wassen zo achter de batterij van Miep, waarna kindje 9 ook een beetje op een zwartepieten baby ging lijken en na deze werden ze alsmaar zwarter, om ze weer wit te krijgen zoals vader Piet vroeger was moesten ze "dun" geschild worden en dat gaf nog wel eens bloederige problemen.

donderdag 22 nov 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Who wants to live forever?


(Op vrijdag 1 februari 2019 publiceerden we deze kopstoot van Jim voor het eerst....)


Hier op ons aller planeet Moeder Aarde

heeft de hele en complete mensheid

op aarde maar één keus:

Or : We learn to live all together,

Or: We will all die together


Take your pick.

There will be absolutely no other way.


Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties