Zwarte Piet

7682-zwarte-piet (Door Corry Grijn)

Heel Nederland is in rep en roer over Zwarte Piet. Maar niemand weet hoe die gast aan z’n naam gekomen is.

Nou, ik wel! Ben gaan graven in de geschiedenis , en weet u hoe de eerste Zwarte Piet oorspronkelijk heette? Piet de Wit!

Die zag u niet aankomen, hè!


Piet de Wit was schoorsteenveger van beroep, een paar honderd jaar geleden. Dat leverde hem toch minder geld op dan hij nodig had, want hij had 8 kinderen. En zoals u misschien weet: kinderen kosten klauwen met geld!

Dus Piet de Wit ging op zoek naar een bijbaantje. En zo kon het gebeuren dat hij een advertentie las van ene Nicolaas van Mira: deze rechtgeaarde katholieke weldoener zocht in Nederland een assistent om kadootjes bij arme kindertjes te bezorgen. Dus ging Piet solliciteren. Direct uit z’n werk, dus met een zwart beroette snuit.

Die twee hadden direct een ‘klik’ met elkaar , dus Piet werd aangenomen. Aangezien Nicolaas anoniem wilde blijven, kwamen ze op het idee om die kadootjes ’s nachts door de schoorsteen te mieteren. Tenslotte was Piet de Wit het gewend om op daken te klimmen.

Zo gedacht, zo gedaan!

Dat werd een daverend succes, zoals we allemaal weten.

Maar waarom nou Zwarte Piet? Dat zal ik u uitleggen. Zoals de ouderen onder ons misschien wel weten, kreeg iedereen vroeger een bijnaam. Zeker in een kleinere gemeente was dit heel normaal. Dus Piet de Wit had de bijnaam Zwarte Piet, omdat ‘ie door z’n werk zo’n zwarte snuit kreeg.

Ik bedoel maar: als hij werkelijk een slaaf was geweest had ‘ie wel anders geheten, want er is geen Hollandsere voornaam dan Piet. Nee, dan was het Orlando, Kwasi of Denzell geweest.

Dus iedereen die Zwarte Piet racistisch vindt: denk eens ná! Verdiep je nu eens ècht in die naam, verdorie! Voor hetzelfde geld had Jan Visser de schoorsteenveger gesolliciteerd bij Nicolaas; was het nu Zwarte Jan geweest!

Dus aan alle donkergekleurde medenederlanders: voel je niet aangesproken! Verdiep je in Piet z’n oorsprong!

Wij, en onze Nederlandse kindertjes, weten dat Piet zwart was door het roet in de schoorsteen. Piet was gewoon een bleekscheet met een onderbetaalde baan! Alleen hebben ze Piet door de eeuwen heen steeds zwarter geschminkt. Hadden ze (blijkt nú) beter niet kunnen doen!

Maak niet zo’n heisa om die gast: als we dat gaan doen zijn we voorlopig nog niet klaar. Wat te denken van Holle Bolle Gijs: een blanke dikzak waar je van alles in kan blijven gooien, die veelvraat krijgt nooit genoeg. Dan kunnen alle corpulente blanke mannen wel gaan demonstreren bij de Efteling: “Kick out Holle Bolle Gijs!”

Of Lange Jan, met die vréselijk lange nek. “Ik kijk reikhalzend naar je uit!” was altijd zijn kreet. In de tegenwoordige tijd krijg je daar toch lichtelijk de kriebels van: nèt zo’n enge pedo die kindertjes naar de Efteling lokt.

Wat ik hiermee in goed Nederlands wil zeggen: “What’s in a name?”.

Kortom: maak die Pieten iets minder zwart en schud elkaar de hand. We zijn allemaal Nederlanders, en dol op Sint Nicolaas,die ouwe Turk!

Arie C. Torcque Zaanen :
Die vingen de slaven en brachten ze naar de kust!

Hoe bedoel je vingen,.. ze lokten ze uit de boom met een bakkie melk ?????

maandag 26 nov 2018

Ronald Sörensen :
Zwartjan was smid. Ook die waren vaak zwart door hun werk.
Natuurlijk verdiept de anti Zwrte Piet Maffia zich niet in de oorsprong van het verhaal. Ze willen zielig zijn om een eventuele schadeclaim kracht bij te zetten en ze zoeken een verklaring (discriminatie) voor hun maatschappelijk falen.
Eén van de anti's is Ghanees! Die vingen de slaven en brachten ze naar de kust! dat wil zo'n zeikstraal niet weten natuurlijk.

maandag 26 nov 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Gewoon doen,.. je kan altijd nog proberen om Zwarte Piet te spelen...

zaterdag 24 nov 2018

Corry Gryn :
Laat ik nou van beroep drogist wezen! Moeten we alle Gapertjes: blank, bruin en zwart in de kliko mikken. ;-)

zaterdag 24 nov 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
De Goude Gaaper moet ook verboden worden.... Om over de "Zwarte Kousenkerk" maar te zweigen....

donderdag 22 nov 2018

Jim Postma :
Wat de denken van d Zwartjanstraat?

Of dichterbij in het centrum: Witte de Withstraat.

Indeed, Corry, 'what's in a name?!"

donderdag 22 nov 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ja Corry, en weet je wat nu zo vervelend was, na z'n nachtelijke capriolen dook hij zonder zich te wassen zo achter de batterij van Miep, waarna kindje 9 ook een beetje op een zwartepieten baby ging lijken en na deze werden ze alsmaar zwarter, om ze weer wit te krijgen zoals vader Piet vroeger was moesten ze "dun" geschild worden en dat gaf nog wel eens bloederige problemen.

donderdag 22 nov 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties