Roken mag

7255-roken-mag (Door Alek Dabrowski)

Kroegtijgers die roken hebben het moeilijk in het huidige tijdsgewricht. Bij mooi weer kun je op een terras gaan zitten roken, maar blij word je daar niet van. Ten eerste schijnt de zon vol in je bakkes. Het is er sowieso veel te licht buiten. Ten tweede is het terras gevuld met vrolijke mensen: mensen die voor hun plezier drinken. Nee, de kroegtijger zit het liefst aan de bar verkleefd: bier voor zijn neus en een peuk in zijn hoofd. Allemaal verleden tijd.

Voor je gezondheid schijnt roken niet zo gezond te zijn. Maar om Remco Campert te citeren: “Wat is er wel goed voor je gezondheid. Het hele leven is eigenlijk niet goed voor je gezondheid. Er zijn dan ook mensen die stoppen met leven, zoals er mensen zijn die stoppen met roken of drinken. Domoren. Mensen die overal problemen zien.”

Zelf ben ik twintig jaar geleden gestopt met roken. Het werd mij te duur en het was niet meer lekker genoeg. Dat hele roken verveelde me. Je moest altijd vuur bij je hebben. Dan was je shag weer bijna op of de vloeitjes waren nat. Altijd wat. Verbazingwekkend hoeveel variatie er aan irritatie bestaat bij zoiets eentonigs als roken.

Vandaag de dag verbaas ik mij vooral over de beleefdheid van de hedendaagse roker. Zelfs als er op een terras een asbak staat, dan nog wordt er onderdanig gevraagd of het wel echt de bedoeling is dat hier gerookt mag worden. En thuis moet ik het balkon met geweld blokkeren voor rokende gasten. “Ja, je mag werkelijk in de huiskamer een sigaret opsteken.“

Vroeger werd er overal gerookt. Als puber kwam ik in het hardrockcentrum de Blokhut. Het gebouw stond in de schaduw van het toen nog onveilige Zuidplein. Dit winkelcentrum huisvestte overigens op de begane grond een van de meeste troosteloze kroegen op Zuid, de Gastronoom. Desondanks gingen we er - als de nood aan de man was, na een avond flink bier drinken - wel eens een broodje viezigheid eten. Er was verder in de wijde omtrek niets meer open, je moest wel. Maar dat is een ander verhaal.

De Blokhut stond op palen en was in het weekend tot aan de nok gevuld met hardrockers. Zij waren langharig, in leer of spijkerstof gehuld en rookten zoveel als fysiek mogelijk was. Ik deed volop mee. Het gebouw had verwarming, maar zelfs in de winter werd het er vanzelf warm als de meute stond te headbangen op Iron Maiden of Motörhead.

De vlezige rook, mede veroorzaakt door het vele blowen, nam werkelijk de vorm aan van een grijsgrauwe muur. De werkelijke muren, van zwartgeverfd hout waren nat van het zweet. Vanaf het laaghangend plafond voelde je druppels op je hoofd neerkomen. Dit was geen lekkage, maar klam hardrockzweet. Van ventilatie had nog niemand gehoord. De enige in- en uitgang was een stalen trapje. De brandweer hield zich in die tijd met andere dingen bezig dan met preventie. De muziek stond in de Blokhut zo hard dat een gesprek welhaast onmogelijk was. Daarvoor ging je naar buiten, waar je moest laveren tussen de plakkaten kots.

De Blokhut was kortom een vieze, stinkende tent, met oorverdovende muziek. Toch zat het er ieder weekend stampvol en overheerste de gezelligheid. Misschien dat het bier, dat er zeldzaam goedkoop was, hieraan bijdroeg. Maar vooral vond je er soortgenoten om tegenaan te brullen.

Ik moet er nu niet meer aan denken er een hele avond door te brengen. Maar soms lig ik ’s avonds in bed en denk ik terug aan die tijd. Opgetuigd in spijkerjas met buttons, het lange haar gewassen, liep je erheen op vrijdagavond. Van verre hoorde je de krachtige muziek. Je zag de eerste hardrockers al op straat staan lallen. Langzaam beklom je de trap. Je duwde de deur open en de vette geur van zweet, hasj, bier en zware rook sloeg recht in je muil. Je inhaleerde diep over de longen. Het was thuiskomen. Wat zeg ik, het was alsof je weer aan de tiet van je moeder mocht zuigen.

Foto is kopie uit een boek van Rein Wolters.Jim Postma :
'Always look at the bright side of life',...@@@

zondag 03 jun 2018

Jeroen Waardenburg :
Fijnstof is er altijd al geweest @Jim kijk maar is in je kamer als de zon schijnt;laat je niet gek maken door de milieu maffia ze verzinnen steeds iets nieuw,vroeger was het de zure regen je hoort ze er niet meer over.

Oja roken is gewoon slecht..... maar een bolknal van Elisabeth Bas is niet te versmaden.

Zo nu maar een mok koffie met een echte Rotterdamsche Tompouce.

zaterdag 02 jun 2018

Jim Postma :
p.s. De ;echte 'dooddoener' is natuurlijk de fijnstof (Botlek etc.) in onze lucht, die elke roker en niet-roker dagelijks inademt. Gelijk aan zo'n zeven á acht sigaretten per dag in de je longen voor de niet-roker.

Een relaxed sigaretje per dag opstekend (en liever nog een walhallah-joint) is het zelfde heden ten dage als een 'blauwtje lopen'.

Proost!

zaterdag 02 jun 2018

Jim Postma :
Wederzijds mijn beste 'Jan'. (Dacht al, waar blijf je nou?!).

zaterdag 02 jun 2018

Jan Jansen :
Haha, die Jim!

Als je echt zonodig vroegtijdig wil overlijden, zijn er veel effectievere methodes. Zonder dat je daar, zoals met roken, de medemens mee belast. Maar, zoals ik al eerder zei: slecht de sterken kunnen stoppen!

Geeft niks hoor, Jim, slappelingen kunnen ook best leuk zijn :-D

vrijdag 01 jun 2018

Jim Postma :
Roken is een 'must!' Net als alcohol. Anders ga je nooit dood. En dat is zeer a'sociaal. Vooral door de enorme besparingen bij de Pensioenfondsen, zodat de niet-rokers en de niet-alcohol-drinkers nog maar zo lang mogelijk mogen blijven leven in 'deze hel op Aarde'.

Waarvan akte.
Amen!

vrijdag 01 jun 2018

Jan Tak :
Die "blokhut" was oorspronkelijk ontworpen door de architect van de Bijenkorf, Marcel Breuer en stond tijdens de bouw als directiekeet op de Coolsingel. Toen de Bijenkorf in 1955 werd opgeleverd heeft de Bijenkorf-directie de keet cadeau gedaan aan het Kunstcentrum.
Het werd als expositieruimte voor de kunst geplaatst op de Mijnsherenlaan - hoek Pleinweg, ik dacht dat het,voor de aanleg van de metro, opnieuw werd verplaatst en verder ging als jongerencentrum "de Blokhut".
En toen bleef er geen spaan meer van heel, zonde.

donderdag 17 mei 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Was die blokhut voordat het, een uit het geschrift begrijpende stinkende, maar heerlijke puberversnapering was,een expositie ruimte voor arme gesubsidieerde kunstenaars.?????

donderdag 17 mei 2018

Jan Jansen :
Sterksten natuurlijk..

woensdag 16 mei 2018

Jan Jansen :
Roken is een smerige bezigheid voor zwakke sukkels.

De stropdassen van de tabaksindustrie slaan elkander, proestend van het lachen, op de rug bij de aanblik van de niet zo fris ruikende verslaafden. Slechts de sterkste stoppen.

woensdag 16 mei 2018

Jeroen Waardenburg :
Tja in dit land van regenten die wel even zullen bepalen wat goed is voor het volk,niet meer roken in de kroegen enz enz enz wel een goed besluit;de Rodenbach drinken met een goed gevulde bitterbal in frisse lucht is wel zo prettig.

Roken doet men maar in eigen tijd.

woensdag 16 mei 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties