Dames & Groenten

7097-dames-groenten (Door Kees Versteeg)

Kees Versteeg ontwikkelt het Nieuwe Radicale Midden. Deze keer over de LHBT- en moslimgemeenschap in Rotterdam-Zuid. Zullen die ooit met elkaar overweg kunnen? Alleen als je langdurige, gezamenlijke belangen creëert. Het Nationale Programma Rotterdam-Zuid heeft daarom een nieuwe culturele dimensie nodig.


De Markthal draait niet best. Er komen genoeg bezoekers, maar die kopen te weinig vers voedsel. Liever schuiven ze aan bij de inpandige horeca. Het aantal bezoekers uit Rotterdam-Zuid is schrikbarend laag: slechts 7% van de bezoekers komt uit Zuid. De reden: veel bewoners uit Zuid zijn te arm om in de Markthal hun voedsel te kopen.

Behalve Katendrecht en de Kop van Zuid deelt Zuid sowieso niet mee in de hedendaagse euforie over Rotterdam. Veel bewoners hebben een uitkering, en de diverse bevolkingsgroepen leven volkomen langs elkaar heen. Het ontbreekt Zuid aan een collectieve culturele identiteit. Of die zou voor een deel van de bewoners Feyenoord moeten zijn. Maar voetbal is niet genoeg.

Het punt bij de Markthal is dat je die iets minder ‘middle class’ zou moeten maken, en meer een instrument van sociaal-culturele vernieuwing. Een katalysator voor een nieuw type werkgelegenheid. Het probleem met de werkloosheid van tegenwoordig is dat die zo divers is. Als 50 jaar geleden de werkloosheid hoog was, dan kon je ervanuit gaan dat 95% van de werklozen Hollandse arbeiders waren, met een gezin.

Die werkloze arbeiders bestaan nog steeds, maar daarnaast barst het tegenwoordig in de bijstand van de subgroepen: asielzoekers, psychiatrische patiënten, mensen met chronische lichamelijke klachten, jongeren, travestieten, transseksuelen, verslaafden, kunstenaars. Het is haast een film van Fellini. Het is essentieel voor een goed werkgelegenheidsbeleid om die verschillende groepen te onderkennen.

Kunst is om projecten te ontwikkelen die als vanzelf deze groepen naar de arbeidsmarkt toetrekken en die tegelijkertijd de culturele identiteit van Zuid stroomlijnen. Hoe? Om te beginnen door een T-Army te vormen. De T staat voor travestieten en transseksuelen. Het is een gespecialiseerd uitzendbureau.

Stel nu eens dat je op zondagen het publiek in de Markthal zou laten bedienen door travestieten en transseksuelen. Is ook leuk voor toeristen.

Aan de overkant, bij de Willem de Kooning Academie, staat een zeer luxueuze bus geparkeerd. Een drag-queen rijdt de bus met toeristen naar een dependance van de Markthal op de Beijerlandselaan, naar Dames & Groenten.


Een klassieke Hollandse groentewinkel volledig ingericht naar de wens van Joost Eerdmans, waar travestieten verse groenten verkopen, en souvenirs. Want Ladies & Vegetables wordt snel bekend in binnen- en buitenland.

Nabij dit Bayanlar ve Sebzeler vind je ook Imam Bayildi, de Imam Viel Flauw, een exotisch homocafé, genoemd naar een Turks gerecht van gehakt en aubergines.


In de Essalammoskee wordt tijdens de Nationale Operadagen een opera ten gehore gebracht. Past goed bij operaliefhebber wijlen Pim Fortuyn.

De moskee heeft eigen economische activiteiten, zoals een autorijschool voor vrouwen, zodat men eigen inkomsten verwerft.

In de Kocatepe-moskee is een dependance van het Topkapi-museum gevestigd, dankzij de relaties van Denk. Cruisepassagiers zijn er gek op. Ook hier eigen inkomsten voor de moskee, en eigen Rotterdamse bestuurders.

In het Afrikaanderpark wordt een Turks-Nederlandse toenadering tot stand gebracht door de documentaire Schuivende Hemellichamen.

De maakster heet Fidan Ekiz. De meisjes van de vroegere MMS Johan van Oldenbarnevelt barbecueën in het Afrikaanderpark met de bebaarde moslims van de Kocatepe-moskee, zoals de MMS/HBS nu heet. Zo wordt meteen de cultuurshock goed in kaart gebracht. Mooi beginnetje ook van die filmstudio waar Rotterdam op zit te wachten. Er zijn nog zoveel interessante films te maken over Rotterdam.


Ergens in de buurt heeft ook Boijmans tijdelijk een dependance gevestigd, vanwege de aankomende verbouwing. Na de totale restauratie van de Breepleinkerk schrijven we verder een wedstrijd onder beeldende kunstenaars uit om de Heilige Graal 2018 te ontwerpen.
Zuid wordt zo aantrekkelijk, creatief en spiritueel; individuele ondernemers springen hierop in, de dagjesmensen stromen toe en er ontstaan talloze baantjes in de horeca-, amusement- , en hotelsector. Precies de baantjes waar Zuid behoefte aan heeft.

Tegelijkertijd draaien de grote motoren van het NPRZ langzaam maar zeker door. Ook het woningaanbod en het onderwijs worden aangepakt. Er is geen weg terug. Zuid stoomt op in de vaart der volkeren.

Kees Versteeg :
Pruimen & Komkommers, Arie, zo kunnen we het ook noemen ;-) De winkel naast de Avondjurken Outlet op de Beijerlandselaan lijkt me wel een geschikte locatie. En bij de opening kunnen we journalisten vragen om voor de gelegenheid verkleed als fruit te komen, bijvoorbeeld in een bananenpak of aardbeienjurkje (feestkleding haal je bij Party Colors aan de overkant).
Maar serieus: met wat meer creatieve durf zou je die Boulevard Zuid en directe omgeving voor een veel breder publiek aantrekkelijk kunnen maken.

zondag 25 maart 2018

Arie C. Torcque :
Helemaal mee eens, vooral dat T-Army is een geweldig idee en dan speciaal gecombineerd met Dames & Groenten en Fruit,.. zo had ik in de jaren 50-60 een buurvrouw die met 1 pruim hemeltje schatrijk is geworden, tja,.. kom daar nu maar eens om.... armoe troef op charlois, en die Markthal,... ach meneer geef mij maar de markt op het "Afrikaanderplein" dat is of was een markt voor de smalle beurs, en dan die lekkerbekkies ach........ ik moet er niet aan denken.

woensdag 21 maart 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties