Autoriteiten te over

7007-autoriteiten-te-over (Door Frank Drion)

>>column Linéa Recta

De titel ‘autoriteit’ wekt grote verwachtingen en achting. Er zijn voorbeelden te over van personen die je met gemak de titel ‘autoriteit’ zou kunnen geven. Maar wanneer we in Nederland het over een autoriteit hebben bedoelen we een speciale autoriteit op een bepaald gebied. De ACM Autoriteit Consument en Markt is er zo een. Een voorbeeld van een autoriteit waar niet zo erg veel van uit gaat. Maar wat niet is kan wellicht nog komen nietwaar?

Is er een autoriteit die autoriteiten kan controleren?

Van het nieuwe kabinet mogen we verwachten, dat deze en andere autoriteiten – en er zijn er velen – wat meer in de melk te brokkelen hebben. Of in ieder geval zich actief waar maken, want daaraan hapert het ook nog wel een beetje. Antoinette Hertsenberg van het programma Radar, vroeg de ACM vertegenwoordigster of ze al eens hadden opgetreden en of er een boete was uitgedeeld. Het antwoord was nee, maar ze konden dat wel, en zeker met heel hoge boetes. Nou als al die autoriteiten zo te werk gaan schieten we er niets mee op.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) ligt ons nog vers in het geheugen. Pas onverantwoord laat werd er bij de Fipronil-affaire ingegrepen. En ondanks de felle kritiek bleven ze heel laconiek door gaan met deze zaak. Resultaat: onnodig veel failliete bedrijven en we zitten nog steeds met Fipronil in de kippen en de eieren, maar het is nu ineens niet bedreigend meer. Voor alle zekerheid laat ik voorlopig een eitje schieten. Bedankt autoriteit. Hetzelfde geldt voor de verontreiniging van ons drinkwater door het lozen van GenX door o.a. Chemours.

Alle waterbedrijven – ook die in de Krimpenerwaard – klagen en wie roept de industrie nu eindelijk een halt toe? Welke autoriteit moet hier voor in actie komen? Toch niet de NVWA? Zijn we niet een beetje te soepel met het goedkeuren van allerlei viezigheid? Overigens blijf ik van mening dat de dijken versterkt moeten worden.

frank@drion.info

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties