Empathie versus ongemak

6898-empathie-versus-ongemak (Door Marco Kunkels)

Met gefronste wenkbrauwen luistert ze naar het omroepbericht van de NS. ‘’Een aanrijding met een persoon, heb ik weer!’’ vertelt het meisje tegen haar vrienden. ‘’Gelukkig hoef ik niet naar Rotterdam vandaag’’ zegt een vriend opgelucht. Vol frustratie verheft het meisje haar stem en roept: ‘’Maar jij eet niet zo vroeg als ik, mijn eten wordt nu koud!’’ De jongen knikt en lijkt haar ‘pijn’ te begrijpen. ‘’Kunnen die mensen het niet een keer ergens anders doen, zodat wij er geen last van hebben?’’ vraagt een ander meisje aan de rest van de groep. (Foto: Marco Kunkels. Tweedejaarsleerling bij de School voor Journalistiek.)

Dit is één van de voorbeelden die de consequenties laten zien van een aanrijding met een persoon. Veel mensen hebben er moeite mee. Of ze komen te laat of ze moeten wachten in de kou. Maar het allerergste is: hun eten wordt koud. Deze mensen vinden de persoon die voor de trein springt egoïstisch. ‘Hoe kun je zoiets doen? Ik kan mij niet voorstellen hoe de machinist zich moet voelen’, hoor ik mensen vaak zeggen. En ik vraag het mij ook af. Elke keer als een persoon wordt aangereden door een trein, vraag ik mij af hoe het met de machinist gaat.

De machinist is eveneens slachtoffer. Zijn/haar routine wordt onderbroken door iemand wiens leven wordt beëindigd: de ‘springer’. De machinist heeft het niet zien aankomen, maar misschien is het juist een van zijn grootste angsten in het vak. Dit is een van de ernstige gevolgen van een aanrijding en een van de punten waar men over zou kunnen discussiëren.

Maar wat ik mij ook elke keer afvraag is: wat heeft de aangereden persoon moeten voelen om zijn/haar leven op zo’n manier te moeten eindigen? Je kunt mij niet vertellen dat die egoïstisch is, omdat die geen rekening hield met jouw etenstijd. Iemand kan alles hebben wat hij of zij wil, maar zich toch ongelukkig voelen. Iemand kan zich zo ongelukkig voelen, dat er geen andere uitweg meer is. Die iemand zou hoogstwaarschijnlijk ook niet willen dat de machinist erdoor getraumatiseerd wordt, maar ziet het gewoon niet meer zitten. En al werd er op een andere manier zelfmoord gepleegd, zodra de zelfdoding plaats vindt zijn er meestal al mensen bij betrokken: de familie. De aangereden persoon daarentegen kreeg waarschijnlijk nauwelijks tot geen psychische hulp. Of had er gewoon te weinig baat bij.

Voor de ouders van de betrokken persoon komen er andere gevoelens bij: het gaat om een verloren kind. Zij denken verder dan: ‘waarom hield hij/zij geen rekening met onze gevoelens?’ Zij zien een kind dat al jarenlang een strijd voerde met zichzelf. Zij zien een kind dat na zoveel jaren gevochten te hebben, toch heeft verloren. Zij zien een kind dat na zoveel jaren zich onbegrepen gevoeld te hebben, nog altijd niet begrepen wordt. De persoon die voor velen een eenmalige hindernis was, is voor de ouders een eeuwige herinnering. De ouders zien een bord met koud avondeten op tafel staan, maar hierbij voelen zij geen frustratie. Enkel verdriet.

Wat ik vooral egoïstisch vind en wat mij ergert is dat mensen de aangereden persoon zo dehumaniseren. Voor hen is de aangereden persoon niet meer dan een omroepbericht van de NS. Voor hen is de aangereden persoon niet meer dan een hindernis, omdat zij wat uurtjes later thuis komen. Toch snap ik waar deze frustratie vandaan komt. Iedereen heeft wel eens een slechte dag. Maar wees tevreden en dankbaar wanneer vele van deze dagen er rooskleurig uitzien. En sta vooral stil bij wat de ‘springer’ had moeten doormaken en wat de machinist had moeten voelen. Warm eten kan altijd nog.

Bron foto's: NS Media Archief

Luc Helm :
Je geeft een nieuwe kijk op het verhaal erachter en zet aan het denken, mooi geschreven.

woensdag 13 dec 2017

arie janssen :
ja zo is het mooi gezegd, ga zo door, er zit potentie in.

maandag 11 dec 2017

Jeroen Waardenburg. :
Helder en duidelijk!!!

maandag 11 dec 2017

Sil Bakker :
Mooi geschreven stuk. Herkenbaar ook, als veelvuldige treinreiziger.

maandag 11 dec 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties