De ‘Griepprik’, voor- en nadelen

6875-de-griepprik-voor-en-nadelen (Door Jim Postma)

Via mijn huisarts een uitnodiging gekregen voor de bekende jaarlijkse griepprik. Die ontvangt iedere Rotterdammer vanaf 60 jaar en ouder. Al jarenlang doe ik hier niet meer aan mee. Om de doodeenvoudige reden dat ik van die prik hartstikke ziek ben geworden. Of dit van mezelf een verstandig besluit is of niet – ik heb bijvoorbeeld hartritmestoornissen – toch hou ik mij hieraan. Om diverse redenen, waar ik wat later op zal terugkomen (Bron foto: medistate.nl).

Op het moment dat deze uitnodigingsbrief bij mij in de bus valt en ik die opraap, scheur ik de enveloppe alleen al dwars doormidden. Maar wat wil nu het geval ? Omdat ik er geen gehoor aan heb gegeven krijg ik enkele weken later een tweede uitnodiging. Ook weer dwars doormidden!

Gelukkig echter lag de doormidden gescheurde brief nog op mijn werktafel. Tijdens een etentje met een bekende vriendin van mij in Schiedam, ook ruim de zestig gepasseerd, breng ik dit onderwerp voor de rest van mijn tafelgenoten ter sprake. Allemaal leeftijdgenoten van achter in de zestig, zeventig en zelfs in de tachtig. ‘Ouwelullen kluppie’, dus. (O, waar blijft de tijd?!).

Vriendin Neelie is de eerste die hier van wal steekt. ‘O’, zegt zij meteen, ‘dat is een vorm van pushen voor de centen van de huisartsen. Zij krijgen namelijk voor elke prik 25 euro! Vandaar dat deze artsen bij niet-reageerders voor de tweede keer de uitnodiging sturen! Dit hoorde ik van mijn eigen huisarts zelve.’

Geen van de andere van onze tafelgenoten wist dit. En werpt in dit kader een heel ander licht op die min of meer beruchte prik. Toen ik die zelf nam, zo’n vijf jaar geleden, rolde ik zo wat mijn bed uit met hoge koorts. Daarna allerlei nare bijverschijnselen zoals braken. En minstens een dag lang een stekende en zeurende hoofdpijn. ‘Dat was dan één keer, maar nooit meer’, was mijn eerste en laatste conclusie. Logisch toch?!

Voordelen
In de inmiddels door mij verscheurde tweede brief staat ondermeer te lezen: ‘Wat zijn de voordelen van de griepprik?’ (Bron afbeelding: healthwatch.eu)

a). De griepprik verkleint de kans (!!!) dat u griep krijgt,

b). De griepprik zorgt er voor dat u minder ernstig ziek wordt als u toch griep krijgt. De griepklachten zijn vaak (?) minder erg. De kans op longontsteking en andere gezondheidsproblemen is kleiner. De kans is kleiner dat een ziekte zoals een longziekte of suikerziekte (diabetes) erger wordt bij griep. De kans is kleiner dat u overlijdt door griep, of door de gevolgen van griep.

(red. Wat dit laatste betreft huisartsen graag een garantie op zwart- en wit!).

Nadelen
Nu komen dus de nadelen aan bod.

a). U kunt de griepprik een dag een gevoelige arm hebben. De plaats van de prik op uw arm kan pijnlijk rood of dik zijn.,

b). U kunt zich na de griepprik een paar dagen minder goed voelen. Dit is geen griep. U kunt van de griepprik zelf geen griep krijgen. (red. Dan heb ik het zeker gekregen van de vogeltjes, vogelgriep…),

c). Bent u allergisch voor kippenei-eiwit, neomycine of gentamicine? Dan kunt u (ook) allergisch reageren op de griepprik,

d). Ernstige bijwerkingen van de griepprik zijn heel zeldzaam. (red. ‘Lucky me, again!’).

Gratis
De griepprik op zich bij uw huisarts is overigens gratis. Andere details hierin. In de griepprik zitten elk jaar andere stoffen. Elk jaar zijn er namelijk andere griepvirussen actief. De griepprik kunt u het beste halen tussen half oktober en half november.

‘Wat is griep’, zo gaat de folder over ‘Griepprik 2017’ verder. Bij griep heeft u vaak hoge koorts, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn, keelpijn in uw hele lichaam. Als u reeds aandoeningen heeft zoals longziekte of suikerziekte dan kan de griep uw ziekte verergeren. Door griep kunt u longontsteking of hartproblemen krijgen.

Griep is niet hetzelfde als een zware verkoudheid. U kunt zich daardoor flink ziek voelen. Griep komt door het griepvirus. Het virus kunt u bijvoorbeeld krijgen als iemand met reeds griep hoest, niest of praat. Of als iemand met griep u een hand geeft. Elke winter krijgt gemiddeld 1 op de 10 mensen griep.

Aldus de voorlichtingsfolder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. www.rivm.nl

Epiloog
Eenieder van u moet zich na deze informatie maar zelf beraden of u die griepprik gaat halen of niet. Zelf geloof ik in de eerste plaats in de Chinese volksgezondheidfilosofie. Door gezond eten en drinken in alle aspecten van dien ‘gezond blijven in geest en in lichaam.’ Waarbij de Chinezen in de duizenden jaren voor onze beschaving hebben geleerd dat ‘voorkomen beter is dan genezen.’ Preventief dus! (Bron foto: healthwatch.eu)

Hun gehele levenswijze, vooral in hun voedsel, is hierop afgestemd, met veel dagelijkse vitaminen, veel vis(oliën), zeewier en vooral geen al te vet makend eten. Ooit wel eens echte vette Chinezen gezien, nietwaar? In zowel de Verenigde Staten als steeds meer hier is zwaar overgewicht via alle vetmakende etentjes zowat volksziekte nummer 1 geworden. Ja, wat dat betreft kunnen wij veel van onze Chinezen leren. Zeker ik, met al vijftien kilo overgewicht.

Tot slot geloof ik dat ons lichaam er sterker van wordt als wij op natuurlijke wijze de eventuele ziekten in ons zelf bestrijden. Dus zonder griepprik en het liefst zonder al te veel overbodige medicijnen. Zoals bloedverdunners bijvoorbeeld. Een paar borreltjes of wijntjes per dag, zeker op oudere leeftijd, doet eveneens wonderen.

Proost!

Marcella Deen :
Allemaal geldklopperij. Toen ik de griepprik kreeg was ik elk jaar veel meer ziek dan zonder.
Je kan nooit van te voren weten wat voor een soort virus eraan komt laat staan een prefentief middel maken om dat te voorkomen.

zondag 03 dec 2017

chris ripken :
Dank dokter Posstma voor dit gezonde advies!

vrijdag 01 dec 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Loopbaan


Rutte, onze grote premier in het klein,

wil niet zijn hele leven onze premier zijn.

Hij wil weg, hogerop,

naar de echte hoge top.


Ik laat zien: ‘Ik ben een ferme knaap.

Van mij komt heus geen broodje aap.

Vastberaden koers ik naar mijn nieuwe stek.

Ik heb een probleem. Er is geen plek.’


Geert-Jan Laan


  • Nieuw

  • Reacties