Linéa Recta

6815-lin-a-recta (Door Frank Drion)

Druk, druk, druk…

Overal waar je komt hetzelfde, iedereen heeft het druk. Wat is die drukte dan precies? Is het dat je, je druk maakt over je werk, je resultaten, je hypotheek? Of heb je het gewoon druk met de dagelijkse beslommeringen daar omheen? En dan komt de aap uit de mouw: het is de regeldruk. Iedereen is haastig bezig om de wensen en eisen van de zorgverzekeraars, de instanties, ministeries, de gehele overheid te vervullen. Want die overheid wil alles weten. Dus groeien de ministeries als kool want die registraties moeten wel verwerkt worden.

Regeldruk moet drastisch uit ons leven gewipt worden

Het zou een goed ding zijn als onze nieuwe ministers en staatssecretarissen gingen kijken in hun ministeries of er wat minder formuliertjes ingevuld kunnen worden. Of in ieder geval een aantal voorschriften wat soepeler kunnen. Dat moeten ze wel snel zien te ontdekken, want anders overkomt ze het zelfde als iedere nieuweling: ze worden besprongen door de dagelijkse gang van zaken. Want een ministerie is een aparte wereld die gewoon door draait op eigen kracht. De ambtelijke molen draait langzaam maar zeker door. Als je daar als nieuwe bewindspersoon binnen stapt, weet je van voren en van achteren niet waar je moet beginnen. Dikke kans dat je de dingen laat zo als ze lopen. Je maakt pas onuitwisbare geschiedenis als je het systeem ingrijpend om gooit. Dus moeten artsen en leraren, net als veel anderen, zich niet al te veel illusies maken over een verlaagde werkdruk door het vervallen van de vele regels. Je zou eens kunnen proberen om gewoon de helft niet in te vullen, om te zien of dat opvalt. Best kans dat de ontvanger je zeer dankbaar is en het zo laat. Wat zou het fijn zijn voor onze artsen als ze meer tijd hadden voor hun patiënten en de leraren voor de kinderen. Overigens blijf ik van mening dat de dijken versterkt moeten worden.

Jan Tak :
Hoe het ook zij;
Een doelstelling goed formuleren heb je nooit geleerd :-) :-)

Sterker het probleem dat Frank hier aansnijdt is het directe gevolg van de onmacht bij onze overheid om, op een positieve wijze, zinvolle, meetbare en haalbare doelstellingen te formuleren.

zaterdag 11 nov 2017

Ronald Sörensen :
Klopt als een zwerende vinger.

Toen ik op de HBS zat was er een directeur, een adjunct directeur (halve taak) en een administratrice. Toen ik er later les ging geven waren er – minder klassen – vier leidinggevenden en twee administratrices. De afdeling onderwijs van de gemeente had zich verdubbeld!

Van de inspectie moesten docenten plotseling hun doelstellingen gaan formuleren.
“Dat lezen ze toch niet” zei ik tegen mijn verontwaardigde collega’s. Ik schreef dus op: Examen gaan halen. Stil leren luisteren. Met twee worden leren spreken. Lachen om de grappen van de leraar. Koffie halen voor de geschiedenis docent etc. etc.”
Nooit iets van gehoord!

zaterdag 11 nov 2017

Schrijf uw reactie








Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Loopbaan


Rutte, onze grote premier in het klein,

wil niet zijn hele leven onze premier zijn.

Hij wil weg, hogerop,

naar de echte hoge top.


Ik laat zien: ‘Ik ben een ferme knaap.

Van mij komt heus geen broodje aap.

Vastberaden koers ik naar mijn nieuwe stek.

Ik heb een probleem. Er is geen plek.’


Geert-Jan Laan


  • Nieuw

  • Reacties