Moedeloos van het frapper toujours

6796-moedeloos-van-het-frapper-toujours (Door Ronald Sörensen)

Op onze camping is een vijver. Verleden week zat er een vogel met een groene kop, zwemvliezen, een platte snavel en hij snaterde c.q. kwaakte.

“Ik denk dat het een fazant is” opperde een buurman” Nee hoor een kraai” zei een ander. Verbaasd vertelde ik dat het een woerd was: een mannetjes eend. De reacties waren verbijsterend. Ik mocht dan wel biologie docent geweest zijn, maar hier zat ik er volkomen naast. Openlijk twijfelde men aan mijn geestelijke vermogens, mijn ogen schenen plotseling erg slecht te zijn en hier en daar werd door andere toegesnelde kijkers gesuggereerd dat ik bewust kwaadaardig was. Ik - sowieso ook van twijfelachtig politiek allooi - behoefde hen helemaal niets uit te leggen. Voorzichtig stelde ik voor om mijn vogelgids te raadplegen, maar omdat die uit mijn caravan kwam, werd dat verontwaardigd afgewezen: “Omdat jij het zegt, is het alles behalve een eend,” was de conclusie.

Uiteraard is dit een verzonnen verhaaltje, maar iets vergelijkbaars is me onlangs wel overkomen. Ik bekijk de sites en partijprogramma’s van andere politieke partijen regelmatig, opdat ik een gefundeerde mening heb over hun politieke visie..

Op de site van Vers Beton heeft de door zijn eigen partij “kaltgestellte” politicus Leo de Kleijn zijn wensdroom - een verenigd linksblok - uit de doeken gedaan. Tot mijn verbazing noemde hij in het rijtje van linkse partijen ook de in onze stad opererende islamistische partij NIDA. Een partij die m.i. alles behalve links is. Op recepties wordt voorgelezen uit de Koran. Hun website lijkt zich uitsluitend tot moslims te wenden. Ze hebben schaamteloos een zetel van de kiezers op LR gestolen en willen op bijeenkomsten aparte ingangen voor mannen en vrouwen.

Ik wantrouw hun ideeën, die mijns inziens dus alles zijn behalve links. Dit, omdat het mijn vak is tussen de regels door te lezen. Ik de nieuwberichten volg. Ik de bronnen van de Islam gelezen c.q. de geschiedenis bestudeerd heb en meer dan dertig jaar praktijkervaring bezit (geen vooroordeel, maar een oordeel dus!) Daarom heb ik onderstaande reactie gestuurd naar VB.

Van de NIDA site.

“NIDA Rotterdam is een door de Islam geïnspireerde emancipatiebeweging die zich heeft ontwikkeld tot een Rotterdamse politieke partij.”

“Onze geloofsbeleving is van meerwaarde in de samenleving en verdient terecht de ruimte in de publieke sfeer, in publieke voorzieningen en het openbaar bestuur.”

Voor ALLE Islamieten is de KORAN een inspiratiebron.

Ik adviseer de kiezers om een KORAN vertaald door prof.dr.J.H.Kramers op de kop te tikken (1956) Een vertaling uit de periode dat de Islam amper in ons land voorkwam, dus volkomen onverdacht. Het woord islamofobie bestond toen nog niet.

Deze vertaling heeft een woordenregister. Kijk onder de woorden vrouwen, Joden, ongelovigen, slaven!!! en vertel me daarna of dit linkse uitspraken of extreem rechtse uitspraken zijn !

(Uiteraard zijn de begrippen links en rechts in dit geval anachronismen)

Netjes en duidelijk lijkt me. Voldoet volkomen aan de wetenschappelijke voorwaarden tot falsificatie zoals verwacht, mag worden. Helaas meent de censor(trice?) van de objectieve (sic) site NIDA te moeten beschermen en plaatst mijn reactie niet. Waarschijnlijk denkt ze dat NIDA niet tegen kritiek kan of dat ze zelf niet in staat is zich te verdedigen. Kan ook zijn dat hier weer sprake is van de bekende stuip. ”Ben het er niet mee eens, dus ontkennen en onder het tapijt vegen”

Ik fulmineer nu al 17 jaar openlijk tegen het m.i. steeds groeiende gevaar. Ik probeer dat altijd onderbouwd te doen. Houd me aan de feiten en onderzoek de bronnen. In kritische kringen gaat men zelfs zover, dat men mij beschuldigt van hetgeen ik bestrijd: Extreem rechts.

Ik heb er soms meer dan genoeg van en word doodmoe van mezelf, maar ik zal door moeten gaan. Ik ben het verplicht*. Reacties zoals die van de redactie van VB sterken me in mijn gelijk:

* https://www.youtube.com/watch?v=deTKmGGZPWc

Hans Roodenburg :
Overigens zonder een oordeel te geven, NAI is een van de sponsors van Vers Beton. Ik ben bewust gisteren niet gegaan omdat de Persprijs Rotterdam niet meer wordt betaald uit onze vroegere (onafhankelijke) GPD-pot, maar omdat oud-hoofdredacteur Leo Pronk (organisator Persprijs van vroeger het nog zelfstandig gemaakte Rotterdams Dagblad) inmiddels sponsors heeft gevonden. 'Ons' geld zou inmiddels op zijn! Er zijn ook veel te veel persprijzen in NL en de EU.

donderdag 02 nov 2017

Ronald Sörensen :
VB heeft een Rotterdamse prijs ontvangen.

Ik heb ze gefeliciteerd en er onderstaande link bijgezet.

Hoe lang zal het duren ........?https://www.google.nl/search?source=hp&ei=kO_6WaCdIcSvkwXvqLjgDg&q=wc+eend&oq=wc+eend&gs_l=psy-ab.1.0.0l10.3609.7358.0.10363.8.7.0.0.0.0.55.238.7.7.0....0...1.1.64.psy-ab..1.7.237.0..35i39k1j0i67k1j0i131k1.0.zICsZWvLAFU

donderdag 02 nov 2017

Ronald Sörensen :
De censor van VB moet op haar vingers getikt zijn, want na VIJF dagen is mijn reactie geplaatst.

dinsdag 31 okt 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De mooiste gedichten van de wereld 4

50 dichters kiezen hun favoriete gedicht uit de schatkamers van Poetry International en vertellen waarom.

Jana Beranová over Vasko Popa


Een kleine hommage

Het is 1970, het 1e jaar van Poetry International.
Voor vertalingen is nog weinig geregeld. Ik lees
dat mijn landgenoot Miroslav Holub uit het Duits
is vertaald en bel op. Martin Mooij vraagt mij om
te komen. Holub kreeg van het toenmalig regiem
geen uitreisvisum. maar omdat ik ook uit andere
Slavische talen kan vertalen, bevind ik me opeens
tussen de werelddichters.

Eén kijkt me aan met van die droeve wolvenogen.
Ik wist toen nog niet dat wolven een belangrijke
rol speelden in zijn Roemeens-Servische cultuur.
Het is Vasko Popa en hij leest die avond uit
‘Spelen’ voor. Poëzie als spel met ons bestaan.
Ik lees en herlees. Tuimel van verbazing naar
verbazing. Het is Beckett, maar menselijker.
Een stoelpoot die lief gebaart! Ik zie een
keukenstoel. Allicht, fauteuils hebben armen.
Absurd. Een merkwaardige herkenning.

Van het eerste festival is op papier weinig
overgebleven, maar ‘Spelen’ zijn in mijn
vertaling opgenomen in Machine van
woorden (1975), de eerste boekuitgave
van Poetry International.

In 1974, toen hij de wolvengedichten las,
kocht ik voor hem een vaatje haringen – Popa
was dol op Hollandse nieuwe. Bij het afscheid
op Schiphol struikelde ik, het vaatje viel op de
grond en rolde naar hem toe. Hij gaf het een
tik, vaatje rolde terug en ik kon het alsnog
feestelijk overhandigen. Aan het eind van zijn
leven, hoorde ik jaren later, zat hij in winterjas
op een stoel midden in de kamer te wachten
op de dood. Dat was weer een andere stoel.vertaling: Jana Beranová

Popa was 6x gast op Poetry International


  • Nieuw

  • Reacties