Trommels langs het veld

6642-trommels-langs-het-veld (Door Ronald Sörensen)

Aan een fysiek euvel heb ik een merkwaardige gehoorstoornis overgehouden. Alles dat op de achtergrond zou moeten blijven, komt bij mij luid binnen; zoals fluistergesprekken in een kroeg, gekras van krekels en de achtergrondmuziek in grote winkels.

Op zich geen enkel probleem, ware het niet dat mijn voetbalplezier vaak enorm wordt beïnvloed door die stoornis c.q. eigenschap. Om één of andere reden vinden bij veel wedstrijden mensen het nodig om op trommels c.q. drums te slaan. Horendol word ik ervan.

Al jaren verwonder ik me erover en mijn inlevingsvermogen schiet volkomen tekort, want ik kan me totaal niet verplaatsen in de gedachtewereld van de voetbaltrommelaars. Wat bezielt iemand om met een trommel naar een voetbalwedstrijd te gaan? Ik zie dan zo’n gezin voor me waarin de vader tegen zijn zoontje zegt: “Kom knul, we gaan naar het stadion pak jij papa’s trommel maar even” Die trommel past dan uiteraard in de auto, die speciaal gekocht is vanwege de grote achterbak. Aangekomen bij het stadion uitgestapt, met het instrument in de rij gezellig kletsend met mede supporters en via de vriendelijke controle naar de vaste plek. Die plek moet ruim zijn of net aan een breed gangpad liggen, want er moet rekening gehouden worden met die verdomde trommel.

Omdat ik dus achtergrondgeluiden heel goed hoor, weet ik ondertussen dat het gros van de stadiontrommelaars gespeend is van gevoel voor ritme. De trommel kan dus alleen maar aangeschaft zijn voor de wedstrijden, want deelname binnen een harmonie of een ander orkest vereist juist wel iets van muzikaliteit. Dus in de muziekwinkel is speciaal gevraagd om een instrument dat zoveel mogelijk geluid maakt!

Het trommelen begint meestal bij de opkomst van de elftallen. Bonk - bonk – bonk - korte hapering – bonk – bonk - bonk. (Bron foto links: trotsvanhetnoorden.nl)

Mijn gedachten en medeleven gaan op zo’n moment uit naar de directe omgeving van de trommelaar. Je gaat naar het stadion in de hoop een leuke wedstrijd te zien en gezellig met je vrienden te kunnen kletsten; dan zit op nog geen halve meter achter je iemand als een gek op een trommel te bonken. Voor mij een reden om een handgemeen te beginnen of om in ieder geval te waarschuwen voor de lichamelijke gevolgen die het doorgaan met het trommelen met zich mee kan brengen. Ik ben waarschijnlijk de enige, want meestal duurt het aritmische gedreun de hele wedstrijd door.

Zo kan het dus gebeuren, dat ik naar het damesvoetbal wil kijken en zo’n drumstokridder mijn trommelvliezen weer eens teistert. Razend word ik ervan. Wat bezielt zo’n man? Natuurlijk gaat hij niet naar alle vrouwenvoetbalwedstrijden om zijn aberratie te manifesteren, maar nu voelt hij zich plotseling geroepen dat wel te doen. “Kom jongen pak de trommel. We gaan naar het damesvoetbal”.

Het beïnvloed ook mijn kijk op het spel, want heimelijk hoop ik dat het Nederlandse team de bal na verlies niet herovert, want dan slaat die gek er weer op los en bij een doelpunt blijft hij net iets langer dan de rest geluid produceren. Natuurlijk is het geluid afzetten een optie, maar waarom moet in zwichten voor de merkwaardige hobby van een ander? De fluit van de scheidsrechter en de reacties van het publiek zijn wezenlijke onderdelen van een voetbalwedstrijd.

Ik schrijf dit stukje, omdat ik gemerkt heb, dat velen niets horen. Die hebben het vermogen zo’n achtergrond geluid inderdaad op de achtergrond te houden, maar als ik in gezelschap mijn medekijkers op het geluid van zo’n trommeldwaas attendeer, dan horen zij het ook de hele wedstrijd. “Bedankt Sör, nu zijn wij ook de klos”, hoor ik dan.

Misschien gaan ook de lezers van dit stukje de volgende wedstrijd bewust luisteren, zodat steeds meer mensen zich ergeren. Hopelijk komt het dan tot massale protesten tegen stadiontrommelaars, zodat ze al voor de ingang van de stadions kunnen worden geweerd.

Als dat niet gaat gebeuren, dan vraag ik toch of de gemeenteraad een motie wil aannemen, waarin getrommel in Rotterdamse stadions - net als in de Kuip - verboden wordt! Ik heb gemerkt dat in heel het land de Rotterdamse politiek gevolgd wordt. Misschien volgt een landelijk verbod, zodat ook ik binnenkort weer van een voetbalwedstrijd op t.v. kan gaan genieten. (Bron foto hieronder: www.standaard.be)

Ronald Sörensen :
Gisteren een draak van een wedstrijd, waarbij de ergernisspieren weer enorm op de proef werden gesteld.
Een nieuwe variant, want zowel bij aanvallen van Feyenoord als van Excelsior stond weer zo'n malloot onze trommelvliezen te teisteren.
En weer niet ritmisch; hoewel dat in feite niets uitmaakt.

Ik pleit voor inbeslagname gevolgd door rituele verbranding van de trommels en stokjes op het middenveld bij de volgende wedstrijd.

maandag 21 aug 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over: