‘I have a dream’

6534-i-have-a-dream (Door Jim Postma)

Wat laat je achter aan deze wereld, als je er niet meer bent? Goeie vraag. Al eens over nagedacht? Ik wel. Al was het dan alleen maar in een droom bij helder daglicht en bij het volle bewustzijn.

Stel dat je nu eens eindelijk na al die jaren de hoofdprijs in de loterij wint. Ja, dan weten de meesten van jullie het wel. Dan worden al die dagdromen uiteindelijk werkelijkheid. Met een paar miljoentjes op de bank kan je veel goeds gaan doen. Ja eerst voor jezelf natuurlijk. En wat er dan nog overblijft is dan voor al die arme nakomertjes. Vast komt in ieder geval te staan dat je in je hele leven nog nooit zoveel vrienden hebt gehad.

Hierbij een groot voordeel. Als je voor ‘big spender’ hebt gespeeld en je als vanouds weer helemaal blut bent, vertrekken die ‘mooie en lieve vrienden’ vanzelf als sneeuw voor de zon.

Terug naar mijn dagdroom. Vanuit mijn huis op de tweede verdieping zit ik nu al een aantal maanden aan te kijken tegen een grote modderkuil onder mij. Op die plek heeft ooit het verzorgingstehuis Provenier gestaan. Dit tehuis werd geheel ten onrechte gesloopt, zeker tegen de wil in van de meeste van onze Provenierswijkbewoners.


Het had gemakkelijk kunnen worden gerenoveerd tot studentenflats of laagdrempelig hotel. Maar het grootkapitaal van de grootkapitalisten beslisten dus anders, ver boven en over onze hoofden heen. Er moest per se nieuwbouw komen en per se voor een nieuw verzorgingstehuis. Daar kon je immers als eigenaren op den duur miljoenen mee verdienen, net zoals de architectenbureaus en de sloopfirma en met alles wat daar bij komt.. ‘Yes, money, money, makes the World go around.’

Maar niet heus!
Dit nieuwe verzorgingstehuis had makkelijk buiten de stad met veel groen daarom heen kunnen worden gebouwd. Nu willen de grootgrondbezitters voor onze deur een hoog kasteel neerzetten, waardoor onze straten nog minder zonlicht krijgen. Zonder groenvoorzieningen, de laatste boompjes op de kop aan de Provenierssingel zijn reeds gesloopt! Daarnaast als extra bedreiging zeker ook met de grootste plannen om aan de overkant van ons Centraal Station twee torengebouwen te plaatsen van 180 hoog.

Help help, onze prachtige mooie wijk dreigt zo dadelijk te verzuipen in torenhoge schaduwen met mogelijke paalrot!

Tegen al die snode plannen heb ik als puur protest in die huidige grote zandbak een piepklein kerstboompje geplant (bij dit schrijven op Hemelvaartsdag op 25 mei stond die er nog!).

Dagdromen
In mijn dagdromen moet dit nu de voorloper gaan worden voor een prachtig mooi plantsoen tot grote aanwinst van ons aller Provenierswijk. Met palmbomen, fonteinen, grote groene struiken, buurtbankjes, eettafels, een compleet paradijsje voor al onze buurtbewoners. Met daarbij het bekende gezegde: ‘Beter een goede buur, dan een verre vriend.’

Daarnaast regelmatig gezellige gezamenlijke eetpartijen voor elke straat in ons plantsoen om zo nader tot elkaar te komen. Met af en toe muziekconcerten, voordrachten, beelden van kunstenaars, poppenkasten voor de kinderen, noem maar op.

O, wat is dit toch een schitterende droom als die mocht uitkomen.

Het enige wat ik in deze nog hoef te doen is binnenkort (in dit theater) de jackpot winnen in de Euroloterij van zo’n 70 miljoen euro. Het liefst in mijn eentje, want zo egoïstisch ben ik wel. Dan zo snel mogelijk aan tafel met Middin, ze uitkopen en dan aan de slag met onze eigen tuin- en buurtarchitecten. Met vaste aanstellingen voor tuinmannen en beveilingswachten.

Een naam voor dit schitterende plantsoen in wording heb ik al, namelijk:

‘Het Jim Peter Postma Plantsoen’.

Pas na mijn dood – of zoals ik dit zelf noem – na mijn vertrek van dit ruimteschip Aarde zo te benoemen. Want zo’n ijdeltuit ben ik gelukkig ook weer niet.

Foto's: Rinus Vuik.

Jeroen Waardenburg. :
Jammer dat de Kerk die daar stond tegen de vlakte is gegaan zou nou niet meer gebeuren,het had nu een rijksmonument geweest. De Kerk van van een bijzondere architectuur. Dat die oer lelijke bejaarden kazerne is gesloopt eindelijk het was geen gezicht.Laat men er een prachtige woon wolkenkrabber neer zetten een prima plek daarvoor aan de overkant Rotterdam Centraal en twee prachtige singels die zelf met elkaar verbonden worden.Voorts is de Wereldstad Rotterdam de Wereldstad met het meeste groen en bomen in de straten waar de mogelijk is,de groendroom is al sinds mensenheugenis in Rotterdam een feit.

vrijdag 02 jun 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties