Onderscheid ook na de dood.

6494-onderscheid-ook-na-de-dood (Door Ronald Sörensen)

De algemene begraafplaats Crooswijk kende na de openstelling vier klassen:

De eerste klasse voor de rijken, tweede klasse voor de betere stand, derde klasse voor de arbeiders, en vierde klasse voor onbemiddelden. Aanvankelijk werden de lagere klassen ook eerder geruimd, maar daar zag met op een gegeven moment vanaf omdat het ruimen te snel plaats vond. (Foto: Rinus Vuik)

De vroegste eerste klas graven werden aanvankelijk in een carré en in een cirkel gelegd recht achter de oude toegangspoort; eigenlijk zoals ook in de kerken begraven werd onder zerken. Ze zijn nog steeds aanwezig en we vinden er o.a. het graf van de bekende Rotterdamse schilder Rochussen. Toen in de jaren '80 van de 19e eeuw, de begraafplaats werd uitgebreid, ging men de doden met staande stenen (stèles) en monumenten herdenken. Daardoor kreeg men behoefte aan meer privésfeer. De graven werden vaak omringd met een hekwerk, zoals men ook thuis de woningen met een hekwerk afsloot. Nog steeds staan veel van die omringde graven op de begraafplaats, al heeft de tand des tijds ook hier toegeslagen.

Omdat het graf dus duidelijk een eigen stempel kreeg, kon men ook naar eigen inzicht een monument plaatsen. Soms werd het geplaatst in opdracht van bijvoorbeeld een dankbare gemeente, zoals soms bij dominees gebeurde: Op deze graven is een opengeslagen bijbel te zien. Een gebroken zuil als symbool van het plotseling beëindigde leven zien we ook vaak.

Omdat ook hier in een rijtje werd begraven, kozen de rijksten voor een eigen villapark om hun geliefden bij te zetten. Ten noorden van de eerste graven is zo’n park aangelegd naar ontwerp van de bekende tuinarchitect Zocher. Grote familiegraven liggen op a-symentrische wijze als villa’s langs de verschillende paden. Sommige zijn echt wat je noemt praalgraven: De welvaart en voornaamheid straalt er vanaf.

Het zijn grafkelders c.q. obelisken die boven de aarde uitsteken, en die soms via een trap te betreden zijn. Op enkele tombes is duidelijk een verwijzing naar de Rotterdamse haven te zien. Helaas is ook hier niet alles meer in oorspronkelijke staat. Enkele van deze graven worden door de gemeente onderhouden omdat de rechten vervallen zijn. Gelukkig denk men niet aan ruimen, omdat het monumenten en getuigenissen uit ons verleden zijn. Klasse-scheiding ook na de dood!

Bij de latere, grote uitbreiding van Crooswijk, naar ontwerp van Springer, werd een monumentaal familiegraf van de familie Bos een mooie zichtlocatie. Achterin aan de rand van de begraafplaats bij de Gordelweg uitkijkend over de laan, met als symboliek de ondergaande zon. Alhoewel, geplaatst in het noord-oosten, kan het ook een opkomende zon zijn en dus symbool van nieuw leven (na de dood) Het zet aan tot nadenken.

Aan het begin van die laan liggen meerder opmerkelijke graven.

Twee ervan zijn gesierd met fraaie beeldhouwwerken. Op het graf van de aannemer Dulfer zit een uit wit marmer gehouwen, rouwende vrouw bij een urn. Het andere is het graf van de bekende Rotterdamse havenfamilie Swarttouw. Toen de eerste Swarttouw begraven werd, schijnt men uit de kist een stem te hebben gehoord. “Door hoeveel man word ik gedragen?” Toen het antwoord “acht” kwam, zei dezelfde stem: “Het kan ook met vier man!”

Het is bekend dat sommige redersfamilies eisten, dat personeel dat hun huis passeerde de pet afnam! Het grafmonument toont een vrouwelijke engel, die de voorbijganger tot stilte maant: “Silentium” Of de stilte uit respect is voor het onvermijdelijke levenseinde of uit respect voor de voorname familie staat er niet bij.

Op de foto hieronder staat de gerestaureerde grafkapel van de familie Jamin. Te zien op de Rooms-Katholieke begraafplaats aan de Nieuwe Crooswijkse weg in Rotterdam. (Foto © Rinus Vuik)Marcella Deen :
Wat ik zo jammer vind van sommige plekken op deze begraafplaats is dat door het waterpeil vele graven zijn ingezakt. Hier is niet over nagedacht en wordt nog steeds niets aan gedaan.Je brengt een bloemetje naar het graf maar waarschijnlijk ligt diegene wel drie meter verderop. Beetje niet leuk en ondoordacht.

vrijdag 05 mei 2017

Jan Tak :
Natuurlijk weet ik dat er begraafplaatsen waren en nog steeds zijn ze werden door de stad ingehaald ook Crooswijk lag vroeger buiten de stad. Er zijn plannen om ook achter de Lauren resten te ruimen.
In de Prinsekerk lagen alleen notabelen welke zijn herbegraven.

Tegenwoordig mag de knekelput niet meer ivm bodemvervujling volgens mij gaan de botten naar de gebr. Kroes (na door een VVD'er te zijn afgekloven)

dinsdag 02 mei 2017

Jeroen Waardenburg. :
Iedereen weet toch als je in de binnenstad gaat graven waar kerkhoven waren dat je al gauw stuit op kisten en botten enz enz.

Voorts zijn er op Kerkhof Crooswijk verzamelgraven van wat men herbegraven heeft;kortom alle botten in een put;dat vindt men in Holland respectvol.

Tja.................

dinsdag 02 mei 2017

Jan Tak :
Ïnderdaad het laatste was ook mijn vraag

maandag 01 mei 2017

Ronald Sörensen :
Waarom vraag je naar iets dat je al weet of dat je makkelijk kan opzoeken?

Ik heb al een tijdje geen tentamens meer gedaan, maar zal het toch proberen.
Oorspronkelijke kerk van het Agnietenklooster in de Prinsenstraat hoek Botersloot.Ned.Herv.
Eigenlijk drie koren naast elkaar. Stoffelijke resten herbegraven op Crooswijk?

maandag 01 mei 2017

Jan Tak :
Ik laat mij maar zelden op mijn recht voorstaan Ronald, vertel wat weet jij van de Prinsenkerk?
The floor is yours :-)

zaterdag 29 apr 2017

Ronald Sorensen :
Je maait het gras voor mijn voeten weg Jan. Je goed recht natuurlijk.

zaterdag 29 apr 2017

Jan Tak :
De Algemene begraafplaats Crooswijk werd wegens ruimtegebrek in 1913 naar het oosten uitgebreid en de locatie daar, wegens de eerdere ervaring met een hoge grondwaterstand opgehoogd met duinzand. Tevens kwam er toen de nieuwe hoofdpoort tegenover de toenmalige Achterweg thans de Rusthoflaan en werd de rouwkapel gebouwd.

Graven uit de in 1922 gesloopte Waalsekerk zijn naar Crooswijk overgebracht op de grafstenen verscheen een monument met Franse tekst:
"Hier liggen degenen die waren begraven in de Waalsche kerk aan de Hoogstraat" (waaronder Pierre Bayle)

Ik dacht ooit te hebben gezien dat er ook de geruimde graven van de notabelen onder wie verscheidende burgemeesters vanuit de Prinsenkerk hier zijn her-begraven.Maar ik kan dit niet bevestigd vinden.
Jammer maar de website van de Gemeente Rotterdam is dan wel vernieuwd maar zeker niet verbeterd en kan zo naar Crooswijk.

vrijdag 28 apr 2017

Ronald Sörensen :
Op de foto hierboven staat de gerestaureerde grafkapel van de familie Jamin.
Te zien op de RK begraafplaats aan de Nieuwe Crooswijkse weg.

vrijdag 28 apr 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Uw eigen grafschrift


Verzin uw eigen grafschrift voordat

anderen dit voor u gaan doen

Alsof het uw laatste wens is en in

Kopstoot zo wordt vastgelegd


Enkele voorbeelden, mijn goede oma

sprak lang voor haar dood de wens:


‘Hier ligt Nel, naar genoegen genoten’


Mijn moeder Maria had bij leven en

welzijn al lang de volgende bedacht:


‘O, horizon, o, horizon

en altijd zal ik je tegenkomen’


En aldus geschiedde dus op haar steen


Over de mijne twijfel ik nog tussen:


‘Eindelijk rust in de tent’

Of

‘De laatste ronde!’Jim Postma

  • Nieuw

  • Reacties