Regeringsbeleid fors afgestraft

6440-regeringsbeleid-fors-afgestraft (Door Rob Timmer)

Natuurlijk, de PvdA lijdt niet helemaal onterecht het grootste verlies ooit maar over het geheel gezien is het vooral het regeringsbeleid van de afgelopen jaren dat fors is afgestraft. De coalitie VVD-PvdA levert in totaal maar liefst 37 zetels in. Dat daarvan het grootste deel door de PvdA wordt ingeleverd is niet zo verwonderlijk.

Het is vooral de kiezer van de PvdA die zich de afgelopen jaren bekocht voelt. De kloof tussen arm en rijk groeit ieder jaar. De zorg wordt steen voor steen afgebroken. Nauwelijks een probleem voor de beter gesitueerden. Het kost ze wat meer maar dat geld staat toch maar bijna renteloos op de bank.


En vooral de oudere PvdA-stemmer heeft zijn vertrouwen in een redelijk leefbare oude dag met dit sterk marktgericht beleid volledig verloren. Steeds meer van het besteedbaar inkomen zien verdwijnen is natuurlijk ook geen aangename aanblik. Pensioenen zijn al jaren bevroren of zelfs gekort. En de prijzen blijven maar stijgen.

Er zitten vele miljarden (bijna 1300 miljard!) in de gezamenlijke pensioenkassen maar die moeten kennelijk worden vastgezet voor de jeugd (of voor wederom aanvulling op begrotingstekorten in de toekomst).

Maar de jongeren sparen toch ook al tijdens hun werkzame leven vele honderden miljarden voor hún pensioen in de toekomst?!

Het wordt vooral de Partij van de Arbeid kwalijk genomen dat ze de laatste jaren het VVD-beleid zijn blijven steunen. Ook al zagen ze het verschil tussen arm en rijk ieder jaar groter worden. Het blijft toch een beetje raar dat alleen de PvdA daarvoor gestraft wordt en de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie er zo gemakkelijk mee wegkomt.

Mogelijk dat de angst voor een machtsgreep van Wilders vele kiezers alsnog heeft doen besluiten om dan toch maar VVD te stemmen.

jim postma :
Tot slot in deze wijze raad van de 'Gelaarsde Kat', laat nu eindelijk eens mijn Dierenpartij gaan regeren met de miljoenen honden en katten dagelijks om ons heen.

Een geblaf en gemiaaauwww van jewelste. Wat een fantastische nieuwe geluiden in deze.

Zelfs mijn guppies en goudvissen doen in deze dapper mee. 'Gulp, slurp!'

En dan nog op de achtergrond ons gezamenlijk koor: 'Pappegaaitje leef je nog, hia, hajo!'

Of je door de kat of de hond wordt gebeten, allen zullen je lekker opeten!

vrijdag 31 maart 2017

jim postma :
Groen-Links zou in deze wel gek zijn om mee te gaan regeren met VVD, CDA en D'66.
Eindigen zij in deze net als de PvdA (terecht!) met nog vier of vijf zeteltjes.

Laten wij in deze ook de absolute 'Waterhoofdpartij' van ons Pechtoldtje niet vergeten. Nu met winst op 19 zetels. Elke keer als zij regeringsverantwoordelijkheid namen, eindigde zij na vier jaar met een hooguit schlemiele vier of vijf zeteltjes.

Indeed: 'Mijn beste dames en heren, de beste stuurlui staan aan wal!' Haast nu ook te vergelijken met de KNVB, Oranje, Blind en al die betweterige consorten.

Bezin, eer gij begin(t)!

vrijdag 31 maart 2017

Rob Timmer :
Regeren met de VVD is voor de 'onderliggende' partij gelijk aan zelfmoord. Dat heeft de PvdA mee mogen maken.
Het lijkt mij dom als GroenLinks nu al blijkt zelfmoord te willen plegen. Verstandig zijn en gewoon nog vier jaar bouwen aan je groei, Jesse!

dinsdag 21 maart 2017

Hans Roodenburg :
Ik zag trouwens in NRC dat mijn oude mede bestuurslid Tamminga van vroeger PCM Pensioenfonds pleitte voor een dividenduitkering PER JAAR TE BEPALEN. Dat zou ook een oplossing kunnen zijn voor pensioenfondsen die ruim in kas zitten. Voor Rob: PGB zit ergens in de middenmoot.

zondag 19 maart 2017

Hans Roodenburg :
Dat heeft niks met de 'honingpotten' van de overheid te maken. Het geld blijft zitten waar het zit. De lage rekenrente, die politiek is vastgesteld en ook veel te maken heeft met andere zaken in onze samenleving, staat wel ter discussie. Mijn mening: je kunt het geld maar één keer uitgeven en je moet nu eenmaal - hoe dan ook - aannames maken voor de toekomst. Misschien dat er iets tijdelijk te regelen valt, maar dan zal het ook niet gaan om grote percentages. Bovendien hoe meer je nu uitbetaalt, hoe groter het risico wordt voor de jongeren. Dat is vrijwel nihil in het oude systeem van dekkingsgraden.

zondag 19 maart 2017

Rob Timmer :
Intussen ben ik natuurlijk wel heel gelukkig met mijn (verplichte) deelname aan een pensioenfonds. En ik mag ook helemaal niet klagen over mijn inmiddels 6 jaar lopende prima pensioen.
Maar ik ken mensen die dankzij die schandalig lage rekenrente al jaren op een houtje moeten bijten.

zondag 19 maart 2017

Rob Timmer :
Ja dat is ook zoiets.

Pensioenfondsen 'vangen' tussen de 4 en 8 procent rente maar moeten van de overheid net doen alsof er maar 1,5 procent rente wordt bijgeschreven.

Is dat om straks eventueel weer 30 of 100 miljard van rijkswege uit de honingpotten van de pensioengelden te kunnen 'ontvreemden'?

zondag 19 maart 2017

Hans Roodenburg :
Ook gezien jouw opmerkingen en die van Jan Tak eerder ben ik van mening dat je beter voor jezelf kan zorgen met je pensioen. Dus sparen voor de eigen oude dag (mét werkgeversbijdrage die 2x zo hoog is) of het opmaken en dan krijg je alleen als je 40 jaar in NL woont AOW. Het voordeel van de collectiviteit (nog los van de fiscale kwesties) valt dan ook weg. Voor mensen met een gat in de hand geldt dan nog meer dat zij het snel kunnen opmaken. Ik geloof dat dit ook niet jouw linkse gedachte is? Vandaar ook dat PVV, FvD en andere rechtse partijen hier min of meer voorstander van zijn. Het geeft de individuele burger (de blanke elite?)wél een vorm van discipline.

zondag 19 maart 2017

Hans Roodenburg :
Van alle pensioenfondsen bij elkaar zijn die 1300 miljard euro. Die zijn aan wettelijke regels, zoals de rekenrente, gebonden. Daarop zijn weer de dekkingsgraden gebaseerd die weer met de verplichtingen te maken hebben in de toekomst. Waardoor jij en ik in ons pensioenfonds al jaren er niks bij kregen. Alleen bij enkele hebben indexaties plaatsgevonden. Sommige pensioengerechtigden worden zelfs gekort. Anderzijds is de inspraak goed geregeld. Het bestuur is paritair (werkgevers/werknemers). De meesten hebben ook nog een deelnemersraad. Die weer het bestuur controleert. De banken staan hier buiten. De jongeren kunnen hun vertegenwoordiging kiezen in de deelnemersraad. Ik zag ergens voorbij komen dat 80% van de pensioendeelnemers zich niet verdiept in pensioenzaken. Ik zal nog eens Bert Coenradi (in pensioenbestuur GBF) vragen om het nog eens uit te leggen. Trouwens je kunt het terugvinden op de site van je pensioenfonds.

zondag 19 maart 2017

Rob Timmer :
Dus de kapitale winsten (ook in het verleden) over de wereldwijd uitgezette pensioenpremies (voor 75% ingebracht door de babyboomers) is niet meer van hen?

Het 'pensioenkartel' lijkt zo wel een goksyndicaat. Rien ne va plus (Het ingelegde geld is niet meer van u).

Kun je ons vertellen van wie die 1300 miljard euro dan wel is? Van de banken en de overheden (en de jeugd) waarschijnlijk?!

zondag 19 maart 2017

Hans Roodenburg :
Die 1300 miljard euro in de pensioenpotten hebben ook alles te maken met lopende (collectieve) verplichtingen naar de toekomst toegerekend. Dat is niet 'vrij' beschikbaar voor de thans gepensioneerden. Och, het is vrij ingewikkeld, maar Rob Timmer probeert het eenvoudig naar zichzelf toe uit te leggen. HET IS GELD VAN ANDEREN!

zondag 19 maart 2017

Rob Timmer :
Dus maximaal duizend miljard euro in de pensioenkas houden en alles daarboven 'teruggeven' aan de gepensioneerden noem jij 'opsouperen die handel!'???

Wel eerst lezen wat ik schrijf Hans!

zondag 19 maart 2017

Hans Roodenburg :
Had je dus 50PLUS moeten stemmen. Die partij vindt namelijk hetzelfde... Opsouperen die handel! Nog rechtser in dit geval dan FvD en de PVV. Terwijl de weg, die ik wil bewandelen, in het midden ligt. Overigens zijn alle jongeren onder de 50 jaar hiertegen. Zij wijzen er op dat in het slechte geval er ook voor hen wat over moet blijven.

zondag 19 maart 2017

Rob Timmer :
Kom op Hans! Natuurlijk moet er een paar euro in kas blijven voor de toekomst. Maar als we nou uitgaan van 1000 miljard als reserve dan kan de huidige gepensioneerde toch gewoon zijn drie/vier procent inflatieverlies per jaar ontvangen.
Ik zie dit inbouwen van mogelijke tegenslagen in de verre toekomst echt als schandalige roof op de huidige gepensioneerde generatie!

zaterdag 18 maart 2017

Hans Roodenburg :
De 1300 miljard zijn voor later om de dekkingsgraden te bewerkstelligen. Het zijn aannames en de discussies daarover nemen toe. Maar het ongelijk van de voorstanders om de pot te verteren ook! Met onze staatskas gaat hetzelfde als met onze spaar- en beleggingsrekeningen: alles levert rendement op. Zij het dat de overheid zwaar in de schulden zit. Laat staan Griekenland. Je moest eens weten wat de overheid jaarlijks aan rente betaalt! Zo'n 70 miljoen euro PER DAG! Per jaar circa 25 miljard euro. Zouden we erg veel leuke dingen mee kunnen doen (politiek verschillend). Ik geloof dat Noorwegen geen overheidsschuld heeft dankzij zijn gas- en oliebaten die in een belegginsgfonds zijn gestort.

zaterdag 18 maart 2017

Rob Timmer :
Maar Hans... waarom moet die 1300 miljard perse in kas blijven? En hoelang dan?

zaterdag 18 maart 2017

Hans Roodenburg :
Dat is ook de reden waarom ik ALTIJD pleit voor bijscholing en opleiding. De samenleving in NL wordt daar beter van. Vergeten worden vaak de middeninkomens van geschoolde arbeiders. Zoals Jan Tak altijd aangeeft: een groot deel van de allochtonen én asocialen heeft nauwelijks de lagere school afgemaakt. De door Timmer bedoelde kloof tussen arm en rijk valt overigens wel mee. Hoe kun je die verkleinen door alleen de hoogste inkomens (boven de ton per jaar per individu of toch weer per huishouden zoals de christelijke partijen willen?) aan te pakken. Het toptarief voor de inkomstenbelasting is nu al 52 procent. Nivellering genoeg? Het enige goede in de verkiezingsprogramma's is de vermogensrendementsheffing van mensen boven de 1 miljoen euro aan bezit extra belasting te laten betalen. Maar dan krijg je weer kapitaalvlucht. Moeilijk, moeilijk... Heeft Rob Timmer hier ook een oplossing voor?

zaterdag 18 maart 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties