Liever Turks dan Paaps..

6398-liever-turks-dan-paaps (Door Geert-Jan Laan)

Tijdens de Nederlandse vrijheidstrijd, de 80-jarige oorlog dus, was een gevleugelde uitdrukking:,, Liever Turks dan Paaps.”Dat sloeg op de moslimbondgenoten in een land dat nu Turkije heet. In de strijd tegen de Spanjaarden was de sultan een belangrijke bondgenoot van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de harem van de sultan bevonden zich ook een grote hoeveelheid, door Nederland geschonken, Delfts blauwe tegels en andere kunstvoorwerpen.

Nederland was ook het eerste West-Europese land dat het moslimrijk erkende. En ook de eerste staat die een eigen ambassade in de stad opende die toen nog Constantinopel heette.Op onze beurt namen we de Turkse tulpenbollen mee, en ontwikkelden zo een handel die tot op de dag van vandaag vele honderden miljoenen euro's en dollars waard is geworden.

Nu is het natuurlijk niet zo dat onze strak en streng gereformeerde voorvaderen ook vijf keer per dag op een matje in de richting van Mekka bogen met de tekst :,,Allah is groot.”

En katholieken werden niet onthoofd of op de brandstapel geworpen, maar wanneer zij zich in hun schuilkerken een beetje rustig hielden, dan was een ander nieuw woord van toepassing. Het werd “gedoogd”.

En ik weet ook wel dat wanneer ooit de moslimtroepen niet voor Wenen waren tegengehouden de kans groot zou zijn dat wij ook in hoofddoekjes en lange jurken gekleed zouden zijn, maar dat is allemaal niet gebeurd.

Dus hebben we vrijheid van godsdienst. En dus plaatst iemand die de moskee wil sluiten zich buiten de orde in dit land.

En dat zou ook moeten gelden voor een politieke partij die geen leden en geen gekozen aanvoerder heeft.

Een fors aantal jaren geleden toen de Arabische landen dankzij de sterk gestegen prijzen van ruwe olie vele miljarden hadden te verteren was ik op een Europees/Arabisch symposium in de Zwitserse stad Montreux. Aanwezig was ook een uit IJmuiden afkomstige vishandelaar. Ik vroeg aan hem of hij de Arabieren wilde overhalen onze malse Hollandse nieuwe te kopen en te consumeren. Hij knikte ontkennend. ,,Nee, dat houdt niet lang in de woestijn.” Hij troonde me mee naar een aanpalende kroeg en liet me samenzweerderig een soort kompas zien met allemaal in het Arabische afgedrukte plaatsnamen van over de hele wereld. ,,Kijk,“sprak hij terwijl hij een plaats dicht bij Montreux opzocht. De kompasnaald verschoof en hij wees:,, Daar ligt Mekka. Want zo'n Arabier ligt niet graag met zijn reet in de richting van Allah. Ik heb het de Mekkafinder genoemd. ” Ik vroeg hoeveel het moest kosten. ,, Ik heb het in Italie laten vergulden. Zeg maar vijf honderd dollar.”

Een paar dagen later meldde hij dat hij er al zo'n zestig had verkocht.

Opnieuw had de koopman gewonnen van de dominee.

Jan Tak :
Ik had van de heren journalisten toch iets meer onderzoek verwacht:

https://www.trouw.nl/home/de-turkse-halve-maan-op-de-dorpspomp-van-mude~a7c1173e/

http://istanboel.nlconsulaat.org/organization/juweeltjes-nl-tr/turkeye-zeeland.html

donderdag 16 feb 2017

Ronald Sörensen :
http://www.dbnl.org/tekst/vrie011nede01_01/vrie011nede01_01_0018.php
Dat liever Turks dan Paaps kan ook worden gezien als kiezen tussen twee slechten.
Dus als de Turken Wenen hadden veroverd, zouden wij met een jurk en hoofddoekjes lopen net als in Hongarije, Bulgarije, Griekenland en al die andere landen die eeuwen onder het Ottomaanse juk hebben gezucht?
Wat een kortzichtig stukje verder. Geert wordt door de media extreem rechts genoemd en omdat hij die niet in zijn club wil hebben en dus geen leden toelaat moet hij maar verboden worden? Je kan het ook principieel noemen want het kost hem meer dan een miljoen aan rijksbijdrage. Kijk trouwens eens hoe democratisch de kieslijsten bij andere partijen worden samengesteld? Alle senatoren in dit land zijn net als de burgemeesters benoemd!
Leuk toch zo’n democraat die gelijk met ondemocratische maatregelen wil komen als hij bang is voor een verkiezingsuitslag.
Het is met de grondwet zo, dat het ene artikel in strijd kan zijn met het andere. Ik heb het recht in vrijheid te leven, maar mag een religieuze minderheid die vrijheid bedreigen zich beroepend op de grondwet? Heeft een vrouw de vrijheid een eigen partner te kiezen?
Mag een kind besneden worden? In sommige streken in Nieuw Guinea at men een deel van de overledene op om zo een band te houden. Toestaan? In India werden weduwen met hun dode echtgenoten levend verbrand? Toestaan? Zelfs de gruwelijk wrede Romeinen grepen in toen ze merkten dat Keltische stammen mensenoffers hielden. Godsdienstvrijheid? Lekker makkelijk !


woensdag 15 feb 2017

Jeroen Waardenburg. :
Het is algemeen bekend dat veel Zeeuwen van Spanjaarden afstammen en dat is goed te zien pikzwart haar en veel een Spaanse opslag zoniet oogopslag.In heel zeeland was er geen turk te bekennen.

woensdag 15 feb 2017

Hans Roodenburg :
Ik heb altijd begrepen dat de 'bruine ogen' die nog vele Zeeuwen hebben afkomstig zijn van de Spaanse invloeden. Want Zeeland was in de 80-jarige oorlog 'fout' geweest! Haha! Ik woon er sinds mijn 34ste.

woensdag 15 feb 2017

Jeroen Waardenburg. :
De Hollander zou zijn eigen moeder nog verkopen;het zijn altijd al hufters geweest.Geen principes geen trots geen stijl;geestelijk toen arm en nu geestelijke rijkdom geheel afwezig op de goede Hollanders na.

Zie hoe de grote staatslieden behandeld hebben,om gebracht of het dolle honden waren.

woensdag 15 feb 2017

Jan Tak :
Mooi dat je dit weer eens onder onze neuzen wrijft Geert Jan en prima ook gelijk die Geuzenpenning er bij.
Overigens waren die Turken toen bondgenoot omdat de Hollanders, in 1600, de Spanjolen uit Zeeuws Vlaanderen hadden verdreven met achterlating van 1500 Turkse galeislaven.
Als dank voor de bevrijding van zijn landgenoten was het Turkeye dat in 1612 als eerste de Republiek der Nederlanden erkende.

Van die 1500 bevrijdde Turken bleef er een aantal in Zeeland achter en zodoende hebben ze daar nog steeds het buurtschap Turkeije gemeente Sluis.

woensdag 15 feb 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties