Liever Turks dan Paaps..

6398-liever-turks-dan-paaps (Door Geert-Jan Laan)

Tijdens de Nederlandse vrijheidstrijd, de 80-jarige oorlog dus, was een gevleugelde uitdrukking:,, Liever Turks dan Paaps.”Dat sloeg op de moslimbondgenoten in een land dat nu Turkije heet. In de strijd tegen de Spanjaarden was de sultan een belangrijke bondgenoot van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de harem van de sultan bevonden zich ook een grote hoeveelheid, door Nederland geschonken, Delfts blauwe tegels en andere kunstvoorwerpen.

Nederland was ook het eerste West-Europese land dat het moslimrijk erkende. En ook de eerste staat die een eigen ambassade in de stad opende die toen nog Constantinopel heette.Op onze beurt namen we de Turkse tulpenbollen mee, en ontwikkelden zo een handel die tot op de dag van vandaag vele honderden miljoenen euro's en dollars waard is geworden.

Nu is het natuurlijk niet zo dat onze strak en streng gereformeerde voorvaderen ook vijf keer per dag op een matje in de richting van Mekka bogen met de tekst :,,Allah is groot.”

En katholieken werden niet onthoofd of op de brandstapel geworpen, maar wanneer zij zich in hun schuilkerken een beetje rustig hielden, dan was een ander nieuw woord van toepassing. Het werd “gedoogd”.

En ik weet ook wel dat wanneer ooit de moslimtroepen niet voor Wenen waren tegengehouden de kans groot zou zijn dat wij ook in hoofddoekjes en lange jurken gekleed zouden zijn, maar dat is allemaal niet gebeurd.

Dus hebben we vrijheid van godsdienst. En dus plaatst iemand die de moskee wil sluiten zich buiten de orde in dit land.

En dat zou ook moeten gelden voor een politieke partij die geen leden en geen gekozen aanvoerder heeft.

Een fors aantal jaren geleden toen de Arabische landen dankzij de sterk gestegen prijzen van ruwe olie vele miljarden hadden te verteren was ik op een Europees/Arabisch symposium in de Zwitserse stad Montreux. Aanwezig was ook een uit IJmuiden afkomstige vishandelaar. Ik vroeg aan hem of hij de Arabieren wilde overhalen onze malse Hollandse nieuwe te kopen en te consumeren. Hij knikte ontkennend. ,,Nee, dat houdt niet lang in de woestijn.” Hij troonde me mee naar een aanpalende kroeg en liet me samenzweerderig een soort kompas zien met allemaal in het Arabische afgedrukte plaatsnamen van over de hele wereld. ,,Kijk,“sprak hij terwijl hij een plaats dicht bij Montreux opzocht. De kompasnaald verschoof en hij wees:,, Daar ligt Mekka. Want zo'n Arabier ligt niet graag met zijn reet in de richting van Allah. Ik heb het de Mekkafinder genoemd. ” Ik vroeg hoeveel het moest kosten. ,, Ik heb het in Italie laten vergulden. Zeg maar vijf honderd dollar.”

Een paar dagen later meldde hij dat hij er al zo'n zestig had verkocht.

Opnieuw had de koopman gewonnen van de dominee.

Jan Tak :
Ik had van de heren journalisten toch iets meer onderzoek verwacht:

https://www.trouw.nl/home/de-turkse-halve-maan-op-de-dorpspomp-van-mude~a7c1173e/

http://istanboel.nlconsulaat.org/organization/juweeltjes-nl-tr/turkeye-zeeland.html

donderdag 16 feb 2017

Ronald Sörensen :
http://www.dbnl.org/tekst/vrie011nede01_01/vrie011nede01_01_0018.php
Dat liever Turks dan Paaps kan ook worden gezien als kiezen tussen twee slechten.
Dus als de Turken Wenen hadden veroverd, zouden wij met een jurk en hoofddoekjes lopen net als in Hongarije, Bulgarije, Griekenland en al die andere landen die eeuwen onder het Ottomaanse juk hebben gezucht?
Wat een kortzichtig stukje verder. Geert wordt door de media extreem rechts genoemd en omdat hij die niet in zijn club wil hebben en dus geen leden toelaat moet hij maar verboden worden? Je kan het ook principieel noemen want het kost hem meer dan een miljoen aan rijksbijdrage. Kijk trouwens eens hoe democratisch de kieslijsten bij andere partijen worden samengesteld? Alle senatoren in dit land zijn net als de burgemeesters benoemd!
Leuk toch zo’n democraat die gelijk met ondemocratische maatregelen wil komen als hij bang is voor een verkiezingsuitslag.
Het is met de grondwet zo, dat het ene artikel in strijd kan zijn met het andere. Ik heb het recht in vrijheid te leven, maar mag een religieuze minderheid die vrijheid bedreigen zich beroepend op de grondwet? Heeft een vrouw de vrijheid een eigen partner te kiezen?
Mag een kind besneden worden? In sommige streken in Nieuw Guinea at men een deel van de overledene op om zo een band te houden. Toestaan? In India werden weduwen met hun dode echtgenoten levend verbrand? Toestaan? Zelfs de gruwelijk wrede Romeinen grepen in toen ze merkten dat Keltische stammen mensenoffers hielden. Godsdienstvrijheid? Lekker makkelijk !


woensdag 15 feb 2017

Jeroen Waardenburg. :
Het is algemeen bekend dat veel Zeeuwen van Spanjaarden afstammen en dat is goed te zien pikzwart haar en veel een Spaanse opslag zoniet oogopslag.In heel zeeland was er geen turk te bekennen.

woensdag 15 feb 2017

Hans Roodenburg :
Ik heb altijd begrepen dat de 'bruine ogen' die nog vele Zeeuwen hebben afkomstig zijn van de Spaanse invloeden. Want Zeeland was in de 80-jarige oorlog 'fout' geweest! Haha! Ik woon er sinds mijn 34ste.

woensdag 15 feb 2017

Jeroen Waardenburg. :
De Hollander zou zijn eigen moeder nog verkopen;het zijn altijd al hufters geweest.Geen principes geen trots geen stijl;geestelijk toen arm en nu geestelijke rijkdom geheel afwezig op de goede Hollanders na.

Zie hoe de grote staatslieden behandeld hebben,om gebracht of het dolle honden waren.

woensdag 15 feb 2017

Jan Tak :
Mooi dat je dit weer eens onder onze neuzen wrijft Geert Jan en prima ook gelijk die Geuzenpenning er bij.
Overigens waren die Turken toen bondgenoot omdat de Hollanders, in 1600, de Spanjolen uit Zeeuws Vlaanderen hadden verdreven met achterlating van 1500 Turkse galeislaven.
Als dank voor de bevrijding van zijn landgenoten was het Turkeye dat in 1612 als eerste de Republiek der Nederlanden erkende.

Van die 1500 bevrijdde Turken bleef er een aantal in Zeeland achter en zodoende hebben ze daar nog steeds het buurtschap Turkeije gemeente Sluis.

woensdag 15 feb 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties