Konijnenvoer op de bon...

6388-konijnenvoer-op-de-bon (Door Geert-Jan Laan)

Het wordt in de Nederlandse media ook wel gemeld, maar aan de overkant van de Noordzee zijn onze Britse buren behoorlijk in paniek geraakt. Als gevolg veel regenval, zelfs sneeuw en ijs, zijn in Spanje de oogsten van verse groentes als spinazie, komkommers, courgettes, ijsbergsla en broccoli zwaar tegengevallen.

En dat betekent een soort distributie van deze produkten die overigens normaal ook gewoon tussen april en oktober op het Britse platteland kunnen worden geteeld.

Maar sommige supermarkten hebben al beperkingen ingevoerd. Zo mag je bij sommige supermarkten per persoon niet meer dan twee komkommers meenemen.

Er wordt ook al gesproken over ladingen verse groentes die snel, dus met het vliegtuig, uit de VS moeten worden aangevoerd.

Natuurlijk wordt ook het vertrek van de Britten uit de EU erbij gehaald. Kunnen die rare bewoners van het vaste land er niet voor zorgen dat zulke rampen worden voorkomen.

Een enkeling wees er op dat de Nederlandse tuinders in het Westland het hele jaar verse produkten kunnen telen, maar die Hollandse handelaren zouden de hoofdprijs wel weer eisen.

Mijn opa en oma, die de hongerwinter van 1944/45 grotendeels in Rotterdam hadden doorgebracht wisten het wel. Niet dat zij al die modieuze, zo gezond lijkende, nieuwe groentes zouden missen. Maar in combinatie met de verkiezing van Trump zouden ze zeker ze wel tientallen blikken doperwten, capucijners en bruine bonen hebben ingeslagen.

Mijn oma had de oude weckpotten uit de kelder gehaald. En mijn opa voegde daar aan toe: ,,Je weet maar nooit. Misschien moeten we de kelder weer in. En dan moet je wel te vreten hebben.”

Een Britse columnist had in het dagblad The Guardian een andere oplossing. Hij schreef:,, We geven onze konijnen stapels goedkope pizza's. Want het kan toch niet zo zijn dat het als konijnenvoer op de bon gaat.”

jim postma :
Is wel allemaal bij de konijnen af...@@@

By the way: 'Hoe lopen de hazen?'

woensdag 08 feb 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

KOPSTOOT

‘Stem Vee’

(Stemvee: zelfstandig naamwoord. Politiek pejoratief kiezers die in de visie van de waarnemer zich door gewetenloze politici in hun stemgedrag laten beïnvloeden).

Elke stem met rood potlood

binnen een afgebakend hokje

getuigt in hoge mate

van hokjesgeest


Elke stem buiten alle afgebakende

hokjes getuigt van inzicht


Stem geen vee, stemvee

als stemveelemmingen

torenhoog, torendiep

de afgrond in


Stemadvies


Stem allen op Stephen Hawking

(1942 – 2018, wetenschappelijk

en medisch wereldwonder)


Met thans zijn vele aardse

wetenschappelijke volgelingen


Stem op zijn Universele licht

in deze duisternis op aarde

vol van zwarte (oorlogs)gaten


Stem op Stephen HawKING

onze enige wetenschappelijke

hoop in deze bange dagen


Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties