Gehoorzaam burger

6255-gehoorzaam-burger (Door Cory Gryn)

Gehoorzaam burger

In de regel ben ik een gehoorzaam burger. Ik hou me aan de wetten en regels die in Nederland gelden.

Oké, ik mag eens een keertje een tikkie te hard rijden, maar daar houdt het dan ook mee op. En dat doe ik alleen maar als het kan…

Waar ik wel trots op ben is het feit dat ik deze zomer (voor het eerst weer in jaren) mijn eigen tomaten, pepers en paprika’s heb ‘geteeld’. Hoera voor de Groententuintjes van onze landelijke onvolprezen grootgrutter!

Jaren geleden was dat gewoon: ieder voorjaar zaaide ik allerlei kruiden en groenten in onze toenmalige grote tuin. En dankzij een hele berg broers van mijn moeder, die peulvruchten, aardappelen, bieten en allerlei andere groenten aanleverden, kwamen wij zelden bij de groenteman. En zo gek als het ook klinkt: het smaakte eerlijk gezegd ook veel beter dan het ‘massaspul’.

Had mijn moeder ook nog een zwager die veelvuldig allerlei soorten vis aanleverde: (gerookte) paling, haring, slibtong en nog meer van dat zwemmende gedierte. De paling werd gerookt in een bouwvallig schuurtje op het terrein van de volkstuintjes. Dat kon toen nog, zonder dat er iemand van de Milieubrigade in je nek stond te hijgen. Dan kwamen de broers al stinkend naar de rook de vaak nog warme paling brengen. Sindsdien nooit meer zulke heerlijke paling gegeten.

Dus u snapt wel; ik ben ontzettend verwend op het gebied van voedsel! Kregen wij vroeger kilo’s gerookte paling en dergelijke voor niks, nu betaal je je scheel aan 1 ons!

Maar zoals ik al zei: ik ben een gehoorzaam burger. Zodoende ben ik afgelopen voorjaar eens flink aan de slag gegaan met het zaaien van tomaten, paprika’s, aubergines, pepertjes, thijm, bieslook, en ander lekkers. Dit alles in opdracht van mevrouw Klijnsma, die vond dat we allemaal maar een moestuin moesten beginnen, om de klap van de crisis een beetje op te vangen. (Ik verdenk het mens ervan dat ze zelf elke dag naar een zogenaamde ‘traiteur’ gaat, om daar haar dagelijkse prak aan te schaffen. Maar goed, dit terzijde…)

Het begon allemaal dit afgelopen voorjaar, toen mijn zus vroeg of ik soms een paar ‘Groententuintjes’ wilde hebben. In mijn argeloosheid zei ik :”Ja, leuk!”.

Nou, dàt heb ik geweten! Kwam ze daar aan met een grote boodschappentas van onze plaatselijke grootgrutter, met daar in ruim 20(!) ‘Groententuintjes’!

Dus toen kon ik niet meer terug. Zodoende ben ik op één van mijn vrije dagen vreselijk druk geweest om het spul te zaaien. Heb daarvoor een paar zakken potgrond aangeschaft, alle Groententuintjes op tafel gezet, alle potjes gevuld en benoemd en het hele zootje gedeeltelijk buiten en in het kozijn gezet. Dat laatste zéér tegen de zin van Snoes in, die haar plaats in het kozijn nu toch wel ernstig zag slinken…

Maar net als ik vond ze het blijkbaar toch wel interessant dat na een aantal weken er allerlei groene sprieten boven de grond uit kwamen. Enthousiast als ik was, begon ik prompt allerlei recepten te bedenken die ik met behulp van mijn eigen kweeksel zou gaan bereiden.

En sommige daarvan zijn inmiddels daadwerkelijk tot stand gekomen. Heerlijk gegeten, maar de tomaatjes haalden in de regel het aanrecht niet. Heeft u wel eens zelfgekweekte tomaten geproefd? Als ik ze plukte de afgelopen weken, waren ze, voordat ik weer binnen was, al opgegeten.

Dus dat idee van mevrouw Klijnsma was zo gek nog niet!

Maar nu vraag ik me eerlijk gezegd tóch af: nu de crisis zogenaamd voorbij is, krijg ik dan misschien ergens subsidie voor? Ik heb tenslotte mijn bijdrage inmiddels wel geleverd dacht ik zo. Zou dit een Kamervraag waard zijn? Ik hoop het wèl een klein beetje…

Marcella :
Zelf ben ik een groot voorstander van moestuintjes en ik heb redelijk groene vingers.Ook dit jaar ben ik aan de slag gegaan met de moestuintjes van onze grootgrutter. Toch ben ik bang dat zij een aandeel hebben in Monsanto, verder dan 3 armzalige sprietjes bieslook kwam ik niet.

woensdag 19 okt 2016

Corry Gryn :
Dank, meneer Postma! Enne..bij een ordentelijke drogisterij hebben ze daar wel iets voor, hoor! Trouwens: U bent óók lekker vroeg! ( Of laat..;-)

woensdag 19 okt 2016

Jim Peter Postma :
Persoonlijk - wat is dat? - word ik er zelf wel een beetje çrools' van.

Miaaauw!

Je Jim, namens ons allen Cory! Ga zo in ieder geval door...@@@

woensdag 19 okt 2016

Corry Gryn :
Hartelijk dank, meneer Timmer!!!

dinsdag 18 okt 2016

Rob Timmer :
Het blijft 'smullen' van je bijdragen Corry!

maandag 17 okt 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over: