'Me Tarzan…!'

6018-me-tarzan (Door S P A R T A (3))
Zondag 13 oktober 1957. De kenner weet gelijk waar ik het over heb. Duizenden trokken die dag naar Het Kasteel. Mijn vader en ik kwamen op de fiets(!) vanuit Utrecht.

In die tijd werden wel meer flinke afstanden op de fiets afgelegd om ergens te komen. Maar als ik eerlijk ben kan ik mij niet herinneren dat we ooit eerder naar een uitwedstrijd zijn geweest. Wel naar vrijwel alle thuiswedstrijden.

Ik weet nog steeds niet of hij als DOS-aanhanger werkelijk speciaal die wedstrijd wilde zien (DOS stond wel hoog in de eredivisie) of toch om een andere reden die ruim 60 kilometer (alleen heen) met mij achterop heeft afgelegd.


Jayne Mansfield trapt af bij Sparta - DOS op 13 oktober 1957.Het stadion vulde zich namelijk met vele Tarzans want… Jayne deed de aftrap. De prachtige filmster Jayne Mansfield was op weg naar de middenstip en hier en daar vielen wat monden open.
Met een ferme trap met een van haar puntige pumps kon de wedstrijd van Sparta tegen DOS uit Utrecht beginnen.
En ik? Ik was ruim elf jaar oud en genoot nog van álles op de wereld!

Over de uitslag van die heugelijke wedstrijd zal ik u verder niet lastigvallen. DOS werd dat seizoen kampioen in de pas opgerichte Eredivisie. Sparta zou een jaar later landskampioen worden.

Wat ik u toch niet wil onthouden is de enkele jaren later geplaatste grappige tekst in VI van Jules Deelder over die wedstrijd Sparta – DOS van oktober 1957.

‘Met eigen ogen kon ik constateren dat er van de roemruchte borstomvang van Miss Mansfield geen centimeter gelogen was, want haar gemoed stak royaal over de punten van haar schoeisel heen, terwijl de mode dat jaar juist héle puntige schoenen dicteerde!

Nadat de star, enigszins belemmerd door haar ultra-nauwe kokerrok, op kokette wijze de bal aan het rollen had gebracht en het veld had verlaten, zag zij Sparta na een kwartier weliswaar door Bosselaar met een klimmend schot de leiding nemen.

Maar vervolgens een ontketend DOS, met een waarlijk briljánte Tony van der Linden, die Terlouw alle hoeken van het veld liet zien, maar liefst met 7-1 zegevieren.’

(Jules Deelder in Voetbal International, nr. 51/52, jrg. 1982).

Rob Timmer


(Lezers die ook een prachtige herinnering aan Sparta hebben kunnen die insturen naar de redactie. Grote kans dat uw herinnering binnenkort hier te lezen is!).

Jan Tak :
Toen ik op 14 april 2016 schreef:
"Die enkele keer dat ik uit weemoed nog Spangen bezoek ga ik altijd bij Jane langs en zie dan moslim jongetjes onder haar foto voetballen. Ben dan altijd benieuwd hoelang ze nog mag blijven"'

had ik een vooruitziende blik of en dat zou ook kunnen, heb ik toen iemand wakker gemaakt.
Want vandaag dacht Jan, kom we gaan weer eens bij Jane langs, maar dat werd een domper want de foto van ons aller Jane de vrouw die bij kleine Jantje in 1957 en alle ander jongetjes hun eerste stijfje opwekte blijkt reeds in maart dit jaar van de muur te zijn geplukt.
Navraag door kunstenaar Hans Citroen die ooit het initiatief voor de foto nam was door stadsbeheer toegezegd dat Jane met een versterkt frame opnieuw zou worden opgehangen, maar dat hoeft toch geen 7 maanden te duren dacht ik.

"Mijn Jane" verdween en Sparta is weer een bekende voetbal-ster kwijt.

dinsdag 10 okt 2017

R.Sörensen :
Weer per ongeluk te snel gedrukt.
Langs het veld liep soms een man met een krijtbord, waarop de naam stond van degene die zich in de radiokamer moest melden.
Altijd in de pauze de reklame: Heerlijk , helder, Heineken!
Soms mocht ik een zakje chips kopen, waarin een blauw gedraaid zakje zat met zout!
In de zomer was er in de hoek tussen de hoofdtribune en het Kasteel een honkbalveld uitgezet. Jaap de Koning als pitcher.
Later mocht ik de wedstrijden tegen Feyenoord op het Kasteel zitten op de seizoensplaats van mijn oom, die zo'n hekel had aan Feyenoord en het taalgebruik van haar supporters, dat hij mij zijn kaart gaf omdat hij zelf niet ging.
"Manus is bang dat ze verliezen" zei mijn vader.

zaterdag 16 apr 2016

R.Sörensen :
Ja Johannes, dat sportieve uit die tijd! Ik herinner me (staande voor de hoofdtribune) dat Roel Wiersma van PSV een Spartaan blesseerde en zelf net zo lang bij de geblesseerde buiten het veld bleef staan tot ze samen weer het veld in konden gaan.
Zag op het Kasteel ook slechts één keer Faas (Wilkes red.) die - al boven de veertig! - met Xerxes op bezoek kwam.

zaterdag 16 apr 2016

Johannes :
Als er nog ruimte was geweest had ik wellicht nog kunnen vermelden dat Jules Deelder dit gedicht schreef en voordroeg ter gelegenheid van de naamgeving van de West-tribune naar de Bok de Korver-tribune in 2007.

De tribune waaronder we, als jochies van een jaar of 8, na de wedstrijd altijd de lege limonadeflesjes verzamelden die we dan weer inwisselden voor lekkers zoals Bazooka kauwgum met voetbalplaatjes.

"The song is ended but the 'Memory' lingers on" (vrij naar Irvin Berlin:-)

zaterdag 16 apr 2016

Rob Timmer :
Schitterend om kortgeleden op tv Jules Deelder en Hugo Borst gezamenlijk en geheel uit het hoofd de hieronder door Johannes geplaatste dichtregels van Jules Deelder lekker staccato te horen uitspreken!

vrijdag 15 apr 2016

Johannes :
Sparta Geest

Als de geest van Bok de Korver
Zich warm loopt langs de lijn
En de kreet Sparta naar vore
Boven het Kasteel uit stijgt
weten wij de tijd gekomen
Ons te gorden tot den strijd
En de vijand te bestormen
Tottie een hartverzwakking krijgt

Nimmer zullen wij versagen
Strijden om elke meter grond
Nooit de Spartamars beschamen
aan geen enkel voetbalfront
Als Spartaan zijn wij geboren
Als Spartanen sterven wij
In de geest van Bok de Korver
En de naam van Cor van Rijn

J.Deelder

Bok werkte bij de gemeente R.dam afd. Sport en had daar veel vrijheid maar als Sparta een wedstrijd moest spelen tegen een arbeidersclub weigerde hij door de weeks te trainen met als argument: De tegenstander heef hard moeten werken en had ook geen tijd om te trainen en dan speelde hij het weekend daarna op het Schuttersveld de sterren van de hemel.
Zo was Bok
Word het niet tijd voor een standbeeld?

vrijdag 15 apr 2016

R.Sörensen :
Ja dat piepen Johannes. Je had altijd de steun van het publiek.
Mijn vader was zo'n pedagoog dat hij als ik vroeg om geld voor een kaartje hij zei: "Dat geld krijg je als je er bent ingepiept!"
Een keer mijn hand opengehaald aan het prikkeldraad mocht ik direct vooraan achter de goal staan van de aanwezigen. Mijn club won met 0-5 en ik zie nog hoe Cor van der Gijp er een inkopte.
Ik was heel blij met de vijftig cent die ik van mijn vader kreeg, maar een beetje angstig voor het spitsroede lopen, dat me de volgende dag op school te wachten stond! Meestal werd ik op de grond gegooid, waarna ik het Spartalied moest zingen! Daarna gingen we weer gewoon voetballen!

vrijdag 15 apr 2016

Johannes :
Sorry Hans maar mij ontgaat even waarom achterop de brommer naar Feijenoord beter getroffen is, waarschijnlijk vanwege de brommer:-)

Zelf ben ik niet wat je noemt een voetbalfanaat maar ik heb wel altijd een zwak gehad voor Sparta gewoon een club zonder misplaatste branie. Een "herenclub" opgericht op 1 april 1888 door "jongeheren" in een woning aan het vroegere Oostvestplein en dus gewoon de oudste voetbalclub van Nederland een club zonder kapsjones.
En nu weer Eredivisie hoe mooi kan het zijn.
Volgens Deelder "In de geest van Bok de Korver" de ooit beste en meest sportieve voetballer van Nederland.

vrijdag 15 apr 2016

Wim :
Rinus Terlouw is half 60 e jaren opgehouden met voetballen daar hij toe trad tot een zwaar protestants kerkverband en daar ook nog een ambt beklede.Altijd wel mooi als mensen een bewuste keuze maken,zij hebben wel moed.

vrijdag 15 apr 2016

Hans Roodenburg :
Aardig verhaal. Dan trof ik het in mijn jongensjaren beter: circa 8 km op de bromfiets achterop bij de buurman naar het stadion Feyenoord! Van Jayne Mansfield (enorme ballen en bollen!) stond onze krant Het Vrije Volk destijds vol van. Dat was een gebeurtenis met 'goodold' Rinus Terlouw op Het Kasteel.

vrijdag 15 apr 2016

Johannes :
Ook ik was erbij Rob, allang van tevoren had ik op het voetbalpleintje in de Bilderdijkstraat van deze bijzondere gebeurtenis gehoord, de wat oudere jongens hadden sterke verhalen daar moesten we bij zijn. Dus "piepten" we die dag naar binnen geholpen door ene ome Henk de melkboer die er bijkluste als suppoost.
Daar zagen wij het fenomeen van de dame met de twee ballen een derde raken, ze schoot nog geen 5 mtr ver. De tribune joelde en vrindje Kees riep "joh dah wijf ken helemaal niet foeballe"

Het kon Rinus Terlouw niks schelen die kreeg em vol op de bek en voetbalde vervolgens, gelijk Jane, naar zijn mooiste verlies.
Die enkele keer dat ik uit weemoed nog Spangen bezoek ga ik altijd bij Jane langs en zie dan moslim jongetjes onder haar foto voetballen. Ben dan altijd benieuwd hoelang ze nog mag blijven.

donderdag 14 apr 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Loopbaan


Rutte, onze grote premier in het klein,

wil niet zijn hele leven onze premier zijn.

Hij wil weg, hogerop,

naar de echte hoge top.


Ik laat zien: ‘Ik ben een ferme knaap.

Van mij komt heus geen broodje aap.

Vastberaden koers ik naar mijn nieuwe stek.

Ik heb een probleem. Er is geen plek.’


Geert-Jan Laan


  • Nieuw

  • Reacties