Vloeken aan de lange zij


6016-vloeken-aan-de-lange-zij (Door S P A R T A (2))
Toen wij in 1950 verhuisden van Amsterdam naar Rotterdam was mijn vader al een groot voetballiefhebber. Hij was aanhanger van DFC toen hij in Dordrecht woonde, later tijdens de oorlog was dat Neptunia in Delfzijl en in Amsterdam had hij ook een favoriete club, waarvan de naam mij ontschoten is…

In Rotterdam kon hij het goed vinden met zijn collega Wim Hulsker die toen in Spangen woonde. Hulsker troonde hem mee naar Sparta en mijn vader nam mijn oudere broer Reint en mij mee naar Sparta.
Zodoende heb ik tussen 1950 en 1960 vrijwel alle thuiswedstrijden van Sparta gezien. Mijn broer en ik kregen in het begin een kaartje voor de jongenstribune, achter een van de doelen.


Enkele namen van de spelers uit die tijd kan ik me nog goed herinneren. Rinus Terlouw, de keiharde stoppersspil op het middenveld. En natuurlijk de spits Tinus Bosselaar, die in deze amateurtijd in de rest van de week met een kar diervoedsel rondreed waarop de slogan ‘Verse waar van Bosselaar’ was geschilderd.

Sparta steeg tot grote hoogte en speelde zelf nog enkele keren in Europees verband. Wat later mochten mijn broer en ik ook op de lange zij bij de oudere mannen staan.

Het viel mij op dat mijn vader, thuis een rustige man, tijdens de wedstrijd bijzonder opgewonden raakte. Hij schold iedereen uit met teksten als: ,,Nee klootzak, je had naar links moeten afgeven,” of tegen een scheidsrechter: ,,Heb je stront in je ogen. Dat was toch buitenspel.’’
Na afloop van de wedstrijd veranderde hij weer in die aardige gemoedelijke man. Kennelijk was hij dan zijn agressie kwijt.

In de rest van mijn loopbaan, niet zelden buiten Rotterdam, werd altijd aangenomen dat ik een fan van Feyenoord was. Dat was ik natuurlijk ook wel, maar ik zei er altijd bij:,, Mijn hart ligt in de eerste plaats bij Sparta.“ Wat mooi dat ze nu weer terug zijn op het hoogste niveau. Daar horen ze ook.

Geert-Jan Laan


(Lezers die ook een prachtige herinnering aan Sparta hebben kunnen die insturen naar de redactie. Grote kans dat uw herinnering binnenkort hier te lezen is!).

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Loopbaan


Rutte, onze grote premier in het klein,

wil niet zijn hele leven onze premier zijn.

Hij wil weg, hogerop,

naar de echte hoge top.


Ik laat zien: ‘Ik ben een ferme knaap.

Van mij komt heus geen broodje aap.

Vastberaden koers ik naar mijn nieuwe stek.

Ik heb een probleem. Er is geen plek.’


Geert-Jan Laan


  • Nieuw

  • Reacties