Rood-wit-blauw april

6012-rood-wit-blauw-april (Door Corry Gryn)
Binnenkort is het weer koningsdag. Als rasecht zestigerjarenkind moet ik nog steeds wennen aan het woord. Zaten we vroeger samen met onze oude buren en een oranjebittertje/Sunkist aan de buis gekluisterd te kijken naar het defilé op Soestdijk, nu gaan de koning en koningin ‘het land in’.

Daar ik in de zestiger jaren op een degelijke gereformeerde school zat met een schoolhoofd dat in de oorlog actief was in het verzet, heb ik zo’n beetje alle Hollandse ‘kun je nog zingen, zing dan mee’-liedjes geleerd.
Liepen we op 30 april in colonne achter ‘ons’ muziekcorps aan, richting het gemeentehuis om daar onze kelen schor te zingen met: ‘Waar de blanke top der duinen’ en ‘O, schitterende kleuren van Nederlands vlag’.
Na de aubade en de spelletjes op het schoolplein als een speer naar huis, om daar naar ‘Het Defilé’ te kijken.


Onze buurman, een èchte oranje-klant, zwaar geëmotioneerd het Wilhelmus mee galmend met een oranje-borrel binnen handbereik. Hij was één van de mensen die bij de Crossers hoorde, nooit ónderscheiden geweest, maar wel béscheiden! Een grote lieverd die tabak pruimde en zijn uitgekauwde pruimen op een professionele manier in een daartoe aangewezen emmer naast het fornuis spoog.

Toen kwam de tijd van koningin Beatrix: die ging het land in. En nu doet haar zoon hetzelfde: vorig jaar in Dordrecht, Neerlands oudste Stad. Was benieuwd hoe dat ging. Ik ken Dordrecht redelijk goed, tenminste, het oude Dordrecht. Prachtige stad, overigens! Zou hier óók een aubade komen? En zouden de kindertjes van nu óók die oud Hollandse liedjes geleerd hebben?
Ergens hoopte ik het!

Dus ik zat met een oranjetompouce en een oranjebittertje naar het spektakel te kijken, denkend aan vroeger tijden. Tóch maar een extra doos Kleenex meegenomen die week….

En ik dacht wéér halverwege: ,,Wat zullen die mensen blij zijn als dit weer voorbij is!” Zo zaten wij vroeger ook voor de buis: ,,Majesteit, ga nu maar lekker naar huis! Schoenen uit, voeten op tafel en een vette neut! Dat heeft u wel verdiend!”
Zou voor geen goud met ze willen ruilen! U?

Moet u zich voorstellen: altijd in een glazen huis te wonen. Iedereen die wel iets op te merken heeft over je doen en laten. Nooit je eigen mening te kunnen spuien. Altijd uitkijken met wat je publiekelijk zegt. Altijd ‘paparazzi’ om je heen. Altijd je kinderen moeten beschermen tegen te opdringerige mensen. Nooit eens lekker zomaar een ijsje gaan halen met je kinderen, of een bezoekje brengen aan een dierentuin.
Dan hoor ik direct een heleboel mensen gillen: ,,Nou, ze worden anders dik betaald!” Ja, dat weet ik, maar leef u eens ìn zou ik zeggen.
En een andere groep gilt dan: ,,Wèg met het koningshuis; een gekozen president willen we!”

Ja, dat kost niks zeker! Kijk naar Frankrijk, Italië, Griekenland. Wat hebben we de laatste jaren niet kunnen lezen over het ene schandaal na het andere. En heeft dat de burgers betere omstandigheden gebracht? Dacht het niet, toch?
Nee, we mogen dan een koning hebben die in het verleden soms ‘een beetje dom’ was, het totaalplaatje van ons koningshuis. Kunnen we best trots op wezen.

En koningsdag in Dordrecht was leuk, vooral de parade te water. Heb genoten van de beelden van Dordt, en een heleboel plekken herkend.
Dit jaar wordt koningsdag in Zwolle doorgebracht. Ben benieuwd!
Maar ik heb een flauw vermoeden dat ik géén doos Kleenex uit de toko mee hoef te nemen.
Jammer, hoor.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Loopbaan


Rutte, onze grote premier in het klein,

wil niet zijn hele leven onze premier zijn.

Hij wil weg, hogerop,

naar de echte hoge top.


Ik laat zien: ‘Ik ben een ferme knaap.

Van mij komt heus geen broodje aap.

Vastberaden koers ik naar mijn nieuwe stek.

Ik heb een probleem. Er is geen plek.’


Geert-Jan Laan


  • Nieuw

  • Reacties