Groene snelheid

6002-groene-snelheid (Door Corry Gryn)
Een hele tijd geleden in de krant: Lid van de Tweede Kamer Liesbeth van Tongeren van GroenLinks wil overal in de bebouwde kom een snelheidslimiet van 30 km/uur. Strak plan! Maar hoe gaan ‘we’ dat in vredesnaam controleren? Om de honderd meter een flitspaal misschien?

Ik nodig mevrouw Van Tongeren graag uit om eens te komen kijken in mijn ‘werkplaats’. Daar geldt op de doorgaande hoofdstraat namelijk al jaren een limiet van 30 km/uur. En dan daag ik mevrouw van Tongeren uit om eens de straat over te steken als de veerpont net ‘geland’ is! Nou, ze moet rennen! En hárd!


Onderaan de dijk begint die 30 km zone. En het is daar een voetgangersgebied. Wat ‘men’ vergeten is erbij te vermelden is dat die voetgangers met minstens 80 km/uur moeten kunnen lopen. Anders word je namelijk totáál aan flarden gereden!

Op het bewuste stuk geldt ook dat alle verkeer van rechts voorrang heeft. Moet je voor de aardigheid eens uittesten; bel alvast maar de verzekering, de politie en de garage. De meeste mensen die van of naar de pont komen rijden het liefst dóór je heen!

Vorige zomer nog meegemaakt; ik rij op het bewuste stuk, stop voor een fietser die van rechts komt en word direct ingehaald door iemand die de pont wil halen. De fietser in kwestie kan ternauwernood ontsnappen aan een voortijdige dood en zegt tegen mij (hij staat inmiddels amechtig hijgend naast mijn auto met open raam): ,,Die zag ik niet aankomen!” Nou, ik óók niet!

Zelfs mijn ‘bloedeigen’ pleegpaps is ooit eens wit weggetrokken de winkel in gestrompeld, onder het scanderen van de meest vreselijke aandoeningen aan het adres van de automobilist die hem bijna met fiets en al naar de eeuwige jachtvelden had gestuurd. Op mijn vraag of hij een glaasje water beliefde zei de lieverd dat ’ie toch écht meer behoefte aan een vette neut had!

Dat er op dit stuk weg al verschillende (fatale) ongelukken zijn gebeurd is dus geen wonder.
Maar de overheid is hier blijkbaar blind voor. Ik heb het al verschillende malen aangekaart bij een paar gemeentelijke bestuurders maar er is nog nooit iets mee gedaan! De meerderheid vindt het waarschijnlijk allemaal prima zoals het gaat. Tót ze zelf een keer moeten oversteken!

En ook in de wijk waar ik woon is het niet allemaal zo lekker. In dit gebied geldt ook de 30 km regel al jaren. Maar als ik van rechts kom heb ik altijd de rechtervoet boven de rem, want er zijn altijd mensen (in een auto of op de fiets) die hier blijkbaar geen weet van hebben.

Dan in onze straat: stapvoets rijden is de regel, er spelen kinderen en er lopen behoorlijk wat ouderen met een ‘hulpstuk’. Er heeft hier ooit nog eens een blauwe maandag zo’n geel poppetje gestaan, u kent die dingen misschien wel. Binnen nó time was Gele Gerritje vakkundig aan barrels gereden!

Vorige winter zelf meegemaakt. Ik loop naar mijn auto, voorzichtig aan want het was glad door sneeuw, dus een meter ‘uit de kant’. Komt er een auto aan gescheurd achter mij en geeft direct een lel op de claxon. Of ik maar even aan de kant wilde gaan! Heb héél ‘unladylike’ mijn middelvinger opgestoken en de meest gruwelijke verwensingen naar de chauffeur geslingerd! (Wist eigenlijk niet dat ik zóveel scheldwoorden kende!)
En ik hoor vaak hoe auto’s en brommers/scooters bij ons voor met een rotgang voorbijrazen. Stapvoets, jaja! Je kind zal er maar lopen!

Dus dat hele plan om overal binnen de gemeentegrenzen een 30 km gebied te hanteren is een Utopia! Een groot deel van de bevolking heeft daar gewoon lak aan. En zolang er geen controle is op elke 10 meter kan men dit gewoon niet handhaven.

Ik denk zelf (maar wie ben ik?) dat dit enkel realiteit kan worden als men dàt deel van de mensen eens een paar dagen te voet door deze ‘gebieden’ laat gaan, met of zonder krukken, scootmobiel of rollator!
Dan pas komt ‘men’ misschien tot het besef dat het loont om eens rekening te houden met een ander! Want dáár draait het in beginsel om. De meeste mensen die op de één of andere manier gemotoriseerd zijn, denken het alleenrecht te hebben, op welk weggedeelte dan ook. Iedereen moet daarvoor wijken, kan niet schelen hoe! Het is ook hier de alomtegenwoordige ‘ikke-ikke-ikke-mentaliteit’.

Afgelopen zaterdagmiddag liet ik een wachtende familie oversteken bij zo’n ‘halfslachtig’ zebrapad; een zone met alleen twee schuine strepen op een soort van verkeersdrempel. Ze stonden daar blijkbaar al even want toen ik stopte (met een enorme rij auto’s achter me) werd er enthousiast gelachen en gezwaaid naar me. Dan is je dag toch weer goed! En de rij auto’s vóór me, die allemaal dóór sjeesden, had ik zó weer ingehaald…

Mevrouw Van Tongeren, ik vind het een strak plan van u, maar als de mentaliteit van een hoop mensen nog steeds gericht is op het ‘ikke’, dan kunt u nóg zo hard gillen dat er 30 km/uur gereden moet worden; dit krijgt u niet voor elkaar!

Wedden om een fles (goede!) Merlot? Drinken we ‘m samen leeg en zorg ik voor de brie! Kunnen we wellicht nog wat andere plannen bedenken die geen doorgang kunnen vinden…

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Loopbaan


Rutte, onze grote premier in het klein,

wil niet zijn hele leven onze premier zijn.

Hij wil weg, hogerop,

naar de echte hoge top.


Ik laat zien: ‘Ik ben een ferme knaap.

Van mij komt heus geen broodje aap.

Vastberaden koers ik naar mijn nieuwe stek.

Ik heb een probleem. Er is geen plek.’


Geert-Jan Laan


  • Nieuw

  • Reacties