Fout!

5800-fout (Door Corry Gryn)
Verdraaid nog aan toe: kom ik net thuis met twee tassen boodschappen, kan ik de helft alweer in de kliko mieteren! Wat blijkt? Het is schadelijk om alcohol te drinken. En (bewerkt) rood vlees te eten. Melk schijnt superongezond te zijn, koffie en thee ook. Roomboter is slecht, chocola kan niet meer, pindakaas op brood een dubbele zonde.

En zo kan ik nog wel even door gaan. Wordt u net als ik ook niet een beetje geschuffeld van al die ‘adviezen’?
Ik bedoel maar: als je achter je fornuis kruipt moet je tegenwoordig je laptop op de keukentafel hebben staan om te checken of je niet vreselijk fout bezig bent! Om over dat glas rood op het aanrecht nog maar te zwijgen…


Afgelopen zondag snert gemaakt. Deze keer met een snertpakket van Appie (reuze handig!), zelf gedraaide gehaktballetjes en een rookworst, een aardappel, verse tijm en rozemarijn van eigen kweek (goed, hè, Jet!), een lekkere hoeveelheid peper en een tikkie ketjap. Nou, hij was om óp te vreten, al zeg ik het zelf! En dat heb ik dan ook gedaan.
Maar als ik die onderzoekers geloven moet, beging ik me toch een stelletje overtredingen zeg! Ten eerste al dat gehakt, rood vlees. Vervolgens de rookworst, bewerkt vlees. Toen de bouillonblokken, zout. Aardappel, is een koolhydratenbommetje.

Hebben de dames en heren onderzoekers wel eens soep gemaakt zonder bouillonblokken? En het daarna ook gegeten? Heb ooit die dingen wel eens vergeten; nou, ik kan u vertellen dat dát niet te pruimen is! Net een soort van slecht ziekenhuisvoer, brrrr!
De ketjap was van een onbekend merk, maar zonder kunstmatige toevoegingen. Heerlijk stroperig, en niet die slappe hap van Unilever/Conimex. Heb zitten smullen mag ik wel zeggen. En de Macho (onze zwarte katervriend) ook; die likte de hele kom schoon!

Dus als ik het goed begrijp, is die snert van mij voor het grootste gedeelte dus ècht Snert, met hoofdletter. Alleen de groenten, de verse kruiden en de erwten kunnen er mee door. Zal ik u eens iets zeggen, dames en heren? Het zal me worst wezen wat u zegt. Rookworst in dit geval, maar wel van een goed merk!
Bij het verder lezen kwam ik er achter dat de zakken pindaknabbels ook de vuilnisemmer in moeten.

Tsja, dát had ik kunnen weten natuurlijk. Maar die zijn voor het weekend. Zo ook de reep chocola; waarschijnlijk ligt die na een paar blokjes er van gegeten te hebben over een half jaar wit uit te slaan. De cervelaatworst: fout! De achterham: fout! De koffie: fout! De witte wijn: fout!
De zalm en de tonijn in olijfolie kunnen er gelukkig mee door. Dat moeten we volgens de richtlijnen minstens twee keer per week eten. Kun je daar dan ook subsidie voor aanvragen?

Verhip: ben ik helemaal vergeten een doos frikadellen te kopen! En daar had ik nou juist trek in. Met een beetje curry en mayo en een klein handje gebakken uitjes. Mmm, lekker! Een vreselijke aanslag op je cholesterol en je bloeddruk, dát wel natuurlijk.
Je gaat je als Nederlander gewoonweg schuldig voelen als je ook maar iets in je mond stopt wat niet in de hedendaagse Schijf van Vijf staat. Over een paar jaar moet je vermomd naar de snackbar of de Chinees. En kun je het niet maken om en publique een alcoholische versnapering te pakken.
Zouden ze daar een speciale Gezondheidsbrigade voor aanstellen? Je weet het met deze regering maar nooit!

Kom je uit de Appie, wordt je aangesproken door een ‘Special Food Cop’, in groen uniform: ,,Mevrouwtje, laat me uw boodschappentas eens eventjes zien, alstublieft! Nou, eens kijken. Bonen, erwten; keurig! Kip, zalmplakken, tonijn: super, mevrouwtje!’’
,,Maar wat zie ik daar: twee flessen rode wijn! Nou, nou, u neemt het er van hè. Weet u dan niet dat dat vreselijk ongezond is? En dan die reep chocola: foei foei! Dat wordt een vette boete ben ik bang!”
Zo wordt boodschappen doen bijna een vorm van drugsrunnen…

Ik mag toch hopen dat het niet zo ver komt; de voordeurmat zou elke week bezaaid zijn met bekeuringen!
Tot die tijd trek ik mijn eigen plan en eet en drink ik wat ík wil.
De balle d’r voor, zou pleegpa zeggen!

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties