Fout!

5800-fout (Door Corry Gryn)
Verdraaid nog aan toe: kom ik net thuis met twee tassen boodschappen, kan ik de helft alweer in de kliko mieteren! Wat blijkt? Het is schadelijk om alcohol te drinken. En (bewerkt) rood vlees te eten. Melk schijnt superongezond te zijn, koffie en thee ook. Roomboter is slecht, chocola kan niet meer, pindakaas op brood een dubbele zonde.

En zo kan ik nog wel even door gaan. Wordt u net als ik ook niet een beetje geschuffeld van al die ‘adviezen’?
Ik bedoel maar: als je achter je fornuis kruipt moet je tegenwoordig je laptop op de keukentafel hebben staan om te checken of je niet vreselijk fout bezig bent! Om over dat glas rood op het aanrecht nog maar te zwijgen…


Afgelopen zondag snert gemaakt. Deze keer met een snertpakket van Appie (reuze handig!), zelf gedraaide gehaktballetjes en een rookworst, een aardappel, verse tijm en rozemarijn van eigen kweek (goed, hè, Jet!), een lekkere hoeveelheid peper en een tikkie ketjap. Nou, hij was om óp te vreten, al zeg ik het zelf! En dat heb ik dan ook gedaan.
Maar als ik die onderzoekers geloven moet, beging ik me toch een stelletje overtredingen zeg! Ten eerste al dat gehakt, rood vlees. Vervolgens de rookworst, bewerkt vlees. Toen de bouillonblokken, zout. Aardappel, is een koolhydratenbommetje.

Hebben de dames en heren onderzoekers wel eens soep gemaakt zonder bouillonblokken? En het daarna ook gegeten? Heb ooit die dingen wel eens vergeten; nou, ik kan u vertellen dat dát niet te pruimen is! Net een soort van slecht ziekenhuisvoer, brrrr!
De ketjap was van een onbekend merk, maar zonder kunstmatige toevoegingen. Heerlijk stroperig, en niet die slappe hap van Unilever/Conimex. Heb zitten smullen mag ik wel zeggen. En de Macho (onze zwarte katervriend) ook; die likte de hele kom schoon!

Dus als ik het goed begrijp, is die snert van mij voor het grootste gedeelte dus ècht Snert, met hoofdletter. Alleen de groenten, de verse kruiden en de erwten kunnen er mee door. Zal ik u eens iets zeggen, dames en heren? Het zal me worst wezen wat u zegt. Rookworst in dit geval, maar wel van een goed merk!
Bij het verder lezen kwam ik er achter dat de zakken pindaknabbels ook de vuilnisemmer in moeten.

Tsja, dát had ik kunnen weten natuurlijk. Maar die zijn voor het weekend. Zo ook de reep chocola; waarschijnlijk ligt die na een paar blokjes er van gegeten te hebben over een half jaar wit uit te slaan. De cervelaatworst: fout! De achterham: fout! De koffie: fout! De witte wijn: fout!
De zalm en de tonijn in olijfolie kunnen er gelukkig mee door. Dat moeten we volgens de richtlijnen minstens twee keer per week eten. Kun je daar dan ook subsidie voor aanvragen?

Verhip: ben ik helemaal vergeten een doos frikadellen te kopen! En daar had ik nou juist trek in. Met een beetje curry en mayo en een klein handje gebakken uitjes. Mmm, lekker! Een vreselijke aanslag op je cholesterol en je bloeddruk, dát wel natuurlijk.
Je gaat je als Nederlander gewoonweg schuldig voelen als je ook maar iets in je mond stopt wat niet in de hedendaagse Schijf van Vijf staat. Over een paar jaar moet je vermomd naar de snackbar of de Chinees. En kun je het niet maken om en publique een alcoholische versnapering te pakken.
Zouden ze daar een speciale Gezondheidsbrigade voor aanstellen? Je weet het met deze regering maar nooit!

Kom je uit de Appie, wordt je aangesproken door een ‘Special Food Cop’, in groen uniform: ,,Mevrouwtje, laat me uw boodschappentas eens eventjes zien, alstublieft! Nou, eens kijken. Bonen, erwten; keurig! Kip, zalmplakken, tonijn: super, mevrouwtje!’’
,,Maar wat zie ik daar: twee flessen rode wijn! Nou, nou, u neemt het er van hè. Weet u dan niet dat dat vreselijk ongezond is? En dan die reep chocola: foei foei! Dat wordt een vette boete ben ik bang!”
Zo wordt boodschappen doen bijna een vorm van drugsrunnen…

Ik mag toch hopen dat het niet zo ver komt; de voordeurmat zou elke week bezaaid zijn met bekeuringen!
Tot die tijd trek ik mijn eigen plan en eet en drink ik wat ík wil.
De balle d’r voor, zou pleegpa zeggen!

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties