Scheiden

5792-scheiden (Door Corry Gryn)
Nee, dit stukje gaat niet over scheidende mensen. Dit gaat over afval scheiden.
Je hebt er een dagtaak aan tegenwoordig!
Ik zal de laatste zijn die zegt dat het niet nodig is; het is beter voor het milieu en zo.

Maar als ik heel eerlijk ben vond ik het vroeger toch een stuk eenvoudiger: je mieterde alles in de vuilnisbak, behalve het glas. Maar ja, toen waren de meeste glazen flessen nog met statiegeld.
Heden ten dage moet werkelijk àlles apart: papier, GFT, glas, lege drinkpakken, plastic, blik en uiteraard chemisch. Met andere woorden: je scheidt je te pletter!
Maar soms heb je dingen waarvan je denkt: ,,Waar moet dit in vredesnaam bij?”


Dan heb ik het met name over zacht kattenvoer in zakjes. Als ik die in de plasticcontainer gooi, stinkt dit bij zomerse temperaturen binnen no-time als een rottend kadaver! Of moet ik die dingen eerst uitspoelen? Heb werkelijk geen idee, dus mik ik ze maar in de grijze zak, die vervolgens de ondergrondse container in gaat.

En dan de lege drankflessen. Ik heb in mijn kleine huisje wonderlijk genoeg best veel ruimte om die dingen op te slaan. Het is inmiddels waarschijnlijk al bekend dat ik graag een goed glas nuttig. Zodoende heb ik per week toch al snel een fles of 3, en dan heb ik nog geen visite gehad…
Zet daarnaast de glazen potjes van sambal, erwten, lege ketjapflessen, lege olijfolieflessen enzovoort. Dat hoopt binnen een paar weken aardig op kan ik u vertellen.

Aangezien ik ontzettend laks ben met naar de glasbak te hollen, wordt dat een waar schouwspel als ik dan tóch een keer ‘de geest krijg’! Heb wel eens met drie grote tassen flessen bij de glasbak gestaan; wijnflessen, whiskyflessen en lege flessen en potjes van culinaire aard.

Ik was heerlijk aan het gooien, me niet bewust van het feit dat er een dame achter me stond te wachten tot ik klaar was. U had haar gezicht moeten zien toen ik me uiteindelijk omdraaide: je kon het bijna van haar gezicht aflezen! ,,O, gut, wéér zo’n stille drinker!”
Toen ik weer in de auto zat heb ik stiekem gekeken wat die mevrouw in de container dumpte: alleen maar lege groentepotjes….

Nu ga ik alleen maar in mijn woonplaats naar de glasbak; dat moet ik in de plaats waar ik werk absoluut niet doen! Daar kijkt de klantenkring mee met alles wat je in het openbaar doet. Ik hoor de geruchten al: ,,Wist jij dat zij van de drogisterij aan de drank is?”
,,Altijd al vermoed; ze komt ook héél vaak bij de slijter!”
Gelukkig is mijn woonplaats van die grootte dat ik (tegenwoordig) redelijk anoniem ben. Dat was zo’n vijfentwintig jaar geleden óók wel anders. Toen was ik nog ‘die dochter van de elektricien’. Derhalve haalde je het niet in je hersens om ‘rare dingen’ te doen!

Maar wat ik pasgeleden in verschillende dagbladen las, doet me twijfelen of het wel enig nut heeft dat ik alles scheid; alle kleuren glas zouden gewoon bij elkaar gegooid worden. De inhoud van de GFT en de grijze containers óók!
Ik kan daar absoluut niet tegen, hè! Doe jij als ‘gehoorzame’ burger je (vaak stinkende) best om de regels na te leven, lees je zó iets!

Werd dan ook acuut zo opstandig als de neten: ze bekijken het maar. Ik sodemieter álles in de grijze zak! Kan die tijd van scheiden wel beter gebruiken. Om een ‘goed glas’ te drinken, bijvoorbeeld….

Wim :
Ach Corry wat mensen zeggen vinden ze je leuk is het best vinden ze je niet leuk ook best moet jou een worst wezen.En scheiden van afval flauwe kul allemaal de burger pesten.Bij ons gaat het glas in de glas bak en de rest alles bij elkaar.
En heel vaak bij se slijter komen een goede zaak,zeer zeker met de aankomende feestdagen.Gewoon door gaan!!!

dinsdag 24 nov 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties