Dieren

5785-dieren (Door Corry Gryn)
Dieren zijn soms net mensen. Of is het andersom? Als ik mijn vrije dag heb loopt Snoes de poes de hele dag als een hondje achter me aan. En geeft uiteraard op alles wat ik doe commentaar!

Als mevrouw ’s morgens gegeten heeft en het is per ongeluk even droog, gaat ze op het tuintafeltje zitten. Met haar zwierige witte snorren in de wind bekijkt hare majesteit haar kleine koninkrijkje. En als ik dan, idioot die ik ben, naar haar zwaai vanachter het raam, krijg ik een genadig knikje. Jaja, Snoes is een kat van stand!


Dan gaat mevrouw zich vervolgens ten aanschouwen van de halve buurt op haar gemakje zitten wassen. Met haar lange roze tong likt ze zich het ongans, want er mag geen centimeter overgeslagen worden! Vervolgens gaat madam op stap.
Wat ze uitvreet in dat uurtje weet ik niet, maar als ze hoge nood krijgt komt ze als een speer naar binnen rennen en duikt de kattenbak in. Als ze klaar is, wordt er heftig met korrels geschoven.
Daarna springt mevrouw op tafel, om water te drinken. En dat doet ze uit een glas! Je denkt toch zeker niet dat ze dat uit haar drinkbakje doet? Nee, dat doet het plebs, Snoes niet.
Als ik geluk heb krijg ik nog even een knuffel, en dan peert ze ‘m weer naar buiten. ’t Is net een kind…

Maar ook vogels hebben soms menselijke trekjes. Met de camera in de aanslag zat ik een paar maanden geleden bij mijn pleegouders op de camping. Naast de boom waar mijn pleegmoeder allerhande versnaperingen voor de vogels ophangt. Zit er een jong musje heel zielig te flapperen met haar vleugeltjes, tot pa mus wat te eten brengt.
Pa werkt zich het apelazarus om zijn kroost van voedsel te voorzien. Maar draait pa zich om om zelf wat binnen te krijgen, kan dat kroost ineens wèl zelf eten. Het is vermakelijk om te zien! Nèt een mensenkleuter die het ‘lekker zelluf’ doet.

En wat dacht u van de buurhond? Een enthousiaste bruine Labrador, ontzettend gehoorzaam, normaalgesproken. Alleen als de baas even aan de andere kant van de caravan bezig is, spoorslags onze kant op komt. Krijg je een heerlijke hondenzoen! Hij zou het liefst op je schoot kruipen!
Maar de dondersteen weet ook duvelsgoed waar de trommel met hondenkoekjes staat. Als pleegma dan even binnen is, staat’ ie heel schattig om het hoekje van de deur te kijken, want hij gaat niet naar binnen.
Maar hij weet óók heel goed dat wij stuk voor stuk als een baksteen voor ‘m vallen! En dat resulteert dus in een paar snoepjes.

En de lobbes kan voetballen. Jawel; hij maakt schijnbewegingen waar van der Vaart een puntje aan kan zuigen! Als ze Sepp (what’s in a name!) in ons nationale elftal zouden zetten, was ‘ons’ kostje gekocht! Eén voordeel: hij is goedkoper in onderhoud…

Dan hebben we ook nog de Friese paarden in het weiland naast de camping. Daar ziet het werkelijk zwart van de ganzen. Op een gegeven moment was één van de paarden het zat en ze neemt een aanloop richting de ‘grasvernielers’.
Het hele spul al gakkend in paniek op de vlucht, richting de rivier. Zie je het paard even haar hoofd schudden, zo van: ,,Hèhè, dat is geregeld!” Net een ME-er die een charge uitgevoerd heeft!

Vervolgens moeder eend met haar 8 pubers. Ze houdt ze scherp in de gaten; als er ééntje achterop raakt is het: ,,Kwèèk!” oftewel: ,,Hier komen!” En dan waggelt de achterblijver als een speer richting ma, bang om op z’n sodemieter te krijgen. Ja, ma eend heeft de wind eronder!

Maar ziet u dat dit allemaal gewoon menselijk gedrag zou kunnen zijn? Of misschien wat wij doen, dierlijk gedrag, daar ben ik eigenlijk nog niet uit. Vermakelijk is het wel.


Wim :
Wij hebben niets met katten en honden die horen niet in huis,maar dat mensen deze dieren in huis willen hebben daar is iets bij voor te stellen ;het worden echte huis genoten.Maar nogmaals of het echt gezond is te veel dieren in huis------ maar goed dat is weer een andere discussie.
Maar Corry weer grote dank voor dit schrijfsel.

woensdag 18 nov 2015

Francis H. :
Deze voortreffelijke columnist(e) heeft toevallig een kat als huisdier,
maar beste Hans Roodenburg, ze benoemt niet alleen haar kat.
Als je goed leest gaat deze column over parallel gedrag van mens en dier.
Mussen,eenden,honden en paarden zijn m.i. geen katten.
De titel luidt dus terecht 'Dieren'.
Ik vind het zelf een prima column.

Een kortzichtig commentaar derhalve.

Er zijn katten die iets hebben met columnisten, maar niet met alle!
Niets verkeerds mee.

woensdag 18 nov 2015

corry gryn :
Inspiratie denk ik, meneer Roodenburg! ;-) Ben ik niet de enige, dan? Hartelijk 'miauw'!

dinsdag 17 nov 2015

Hans Roodenburg :
Wat hebben columnisten toch met katten? Je wordt ermee doodgegooid...

maandag 16 nov 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties