Dieren

5785-dieren (Door Corry Gryn)
Dieren zijn soms net mensen. Of is het andersom? Als ik mijn vrije dag heb loopt Snoes de poes de hele dag als een hondje achter me aan. En geeft uiteraard op alles wat ik doe commentaar!

Als mevrouw ’s morgens gegeten heeft en het is per ongeluk even droog, gaat ze op het tuintafeltje zitten. Met haar zwierige witte snorren in de wind bekijkt hare majesteit haar kleine koninkrijkje. En als ik dan, idioot die ik ben, naar haar zwaai vanachter het raam, krijg ik een genadig knikje. Jaja, Snoes is een kat van stand!


Dan gaat mevrouw zich vervolgens ten aanschouwen van de halve buurt op haar gemakje zitten wassen. Met haar lange roze tong likt ze zich het ongans, want er mag geen centimeter overgeslagen worden! Vervolgens gaat madam op stap.
Wat ze uitvreet in dat uurtje weet ik niet, maar als ze hoge nood krijgt komt ze als een speer naar binnen rennen en duikt de kattenbak in. Als ze klaar is, wordt er heftig met korrels geschoven.
Daarna springt mevrouw op tafel, om water te drinken. En dat doet ze uit een glas! Je denkt toch zeker niet dat ze dat uit haar drinkbakje doet? Nee, dat doet het plebs, Snoes niet.
Als ik geluk heb krijg ik nog even een knuffel, en dan peert ze ‘m weer naar buiten. ’t Is net een kind…

Maar ook vogels hebben soms menselijke trekjes. Met de camera in de aanslag zat ik een paar maanden geleden bij mijn pleegouders op de camping. Naast de boom waar mijn pleegmoeder allerhande versnaperingen voor de vogels ophangt. Zit er een jong musje heel zielig te flapperen met haar vleugeltjes, tot pa mus wat te eten brengt.
Pa werkt zich het apelazarus om zijn kroost van voedsel te voorzien. Maar draait pa zich om om zelf wat binnen te krijgen, kan dat kroost ineens wèl zelf eten. Het is vermakelijk om te zien! Nèt een mensenkleuter die het ‘lekker zelluf’ doet.

En wat dacht u van de buurhond? Een enthousiaste bruine Labrador, ontzettend gehoorzaam, normaalgesproken. Alleen als de baas even aan de andere kant van de caravan bezig is, spoorslags onze kant op komt. Krijg je een heerlijke hondenzoen! Hij zou het liefst op je schoot kruipen!
Maar de dondersteen weet ook duvelsgoed waar de trommel met hondenkoekjes staat. Als pleegma dan even binnen is, staat’ ie heel schattig om het hoekje van de deur te kijken, want hij gaat niet naar binnen.
Maar hij weet óók heel goed dat wij stuk voor stuk als een baksteen voor ‘m vallen! En dat resulteert dus in een paar snoepjes.

En de lobbes kan voetballen. Jawel; hij maakt schijnbewegingen waar van der Vaart een puntje aan kan zuigen! Als ze Sepp (what’s in a name!) in ons nationale elftal zouden zetten, was ‘ons’ kostje gekocht! Eén voordeel: hij is goedkoper in onderhoud…

Dan hebben we ook nog de Friese paarden in het weiland naast de camping. Daar ziet het werkelijk zwart van de ganzen. Op een gegeven moment was één van de paarden het zat en ze neemt een aanloop richting de ‘grasvernielers’.
Het hele spul al gakkend in paniek op de vlucht, richting de rivier. Zie je het paard even haar hoofd schudden, zo van: ,,Hèhè, dat is geregeld!” Net een ME-er die een charge uitgevoerd heeft!

Vervolgens moeder eend met haar 8 pubers. Ze houdt ze scherp in de gaten; als er ééntje achterop raakt is het: ,,Kwèèk!” oftewel: ,,Hier komen!” En dan waggelt de achterblijver als een speer richting ma, bang om op z’n sodemieter te krijgen. Ja, ma eend heeft de wind eronder!

Maar ziet u dat dit allemaal gewoon menselijk gedrag zou kunnen zijn? Of misschien wat wij doen, dierlijk gedrag, daar ben ik eigenlijk nog niet uit. Vermakelijk is het wel.


Wim :
Wij hebben niets met katten en honden die horen niet in huis,maar dat mensen deze dieren in huis willen hebben daar is iets bij voor te stellen ;het worden echte huis genoten.Maar nogmaals of het echt gezond is te veel dieren in huis------ maar goed dat is weer een andere discussie.
Maar Corry weer grote dank voor dit schrijfsel.

woensdag 18 nov 2015

Francis H. :
Deze voortreffelijke columnist(e) heeft toevallig een kat als huisdier,
maar beste Hans Roodenburg, ze benoemt niet alleen haar kat.
Als je goed leest gaat deze column over parallel gedrag van mens en dier.
Mussen,eenden,honden en paarden zijn m.i. geen katten.
De titel luidt dus terecht 'Dieren'.
Ik vind het zelf een prima column.

Een kortzichtig commentaar derhalve.

Er zijn katten die iets hebben met columnisten, maar niet met alle!
Niets verkeerds mee.

woensdag 18 nov 2015

corry gryn :
Inspiratie denk ik, meneer Roodenburg! ;-) Ben ik niet de enige, dan? Hartelijk 'miauw'!

dinsdag 17 nov 2015

Hans Roodenburg :
Wat hebben columnisten toch met katten? Je wordt ermee doodgegooid...

maandag 16 nov 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Loopbaan


Rutte, onze grote premier in het klein,

wil niet zijn hele leven onze premier zijn.

Hij wil weg, hogerop,

naar de echte hoge top.


Ik laat zien: ‘Ik ben een ferme knaap.

Van mij komt heus geen broodje aap.

Vastberaden koers ik naar mijn nieuwe stek.

Ik heb een probleem. Er is geen plek.’


Geert-Jan Laan


  • Nieuw

  • Reacties