Kort lontje

5770-kort-lontje (Door Corry Gryn)
Het was weer een paar dagen van dat weer. Regen, grauwe lucht, gevolg: korte lontjes bij een hoop mensen.

Heb het circus vanuit onze toko een paar keer aan staan zien. Ontzettend: gelijk op de claxon, raampje open, schelden naar elkaar. Er kwamen mensen de Appie uitgescheurd met een volle boodschappenkar, die werd geleegd in de klaarstaande auto.
Vervolgens werd de lege kar met een bloedgang richting de rij andere karren geduwd en dook de ‘gebruiker’ in de auto, zich niets aantrekkend van het feit dat diezelfde kar uiteindelijk troosteloos midden op het regenachtige plein belandde.


Met stijgende verbazing dit spektakelstuk staan bekijken; is de gemiddelde Nederlander nu wérkelijk massaal van ’t padje? Mijn ome Jaap zou gezegd hebben: ,,What the …! Zijn ze nou helemaal gek geworden?”
Tsja, ome Jaap was een baggeraar, die mensen hadden niet van die malse uitspraken.

Ik zag een paar klanten waarvan ik dit niet verwacht had tekeer gaan tegen andere weggebruikers! Nounou, ik kan aardig liplezen en dit loog er niet om! Dan ga je zulke klanten toch met héél andere ogen bekijken! En ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik me heb staan bescheuren van de lach! Wat maken die mensen zich druk! En waarom in vredesnaam? Omdat het regent? Of omdat het koud is? Of omdat de herfstvakantie aangebroken is?
Heb werkelijk geen idee!

Maar ik zag wél direct diverse verkoopmogelijkheden! Tsja, je bent drogist of je nu wilt of niet!
Iets tegen de stress mevrouw? Kijk, daar hebben wij valeriaan voor. In combinatie met magnesium is dat een ijzersterk advies; ze worden zo relaxed als de neten!
Kreeg de neiging om naar buiten te hollen en zelfgeschreven folders uit te delen. KASSA!
Of met een flesje lavendelolie het plein op: iedereen die gestresst is onderdompelen in de rustgevende geur van lavendel. Zouden ze eens in een voetbalstadion moeten doen; er hoefde geen ME meer opgetrommeld te worden, haha!

Na de middag werd er een zending van een nieuwe damesgeur bezorgd. Derhalve de rest van de dag met de tester van diezelfde geur door de winkel gelopen en iedere dame besproeid met het nieuwe parfum. Een lekkere geur kan het gedrag en de gemoedstoestand van mensen namelijk zeer positief beïnvloeden.
En warempel: de dames in onze toko waren stuk voor stuk helemaal lyrisch! Vond het jammer dat het regende; anders was ik het plein opgegaan en vooral de gestresste dames ondergesprayd met dit wonderparfum! Ik had zelfs het vreselijkste vrouwmonster kunnen veranderen in een verdraagzaam mens.
Dát wil wat zeggen in deze jachtige tijd!

Wat heb ik toch een schitterend beroep: wij hebben bijna overal een oplossing voor!
Schiet u geregeld in een kramp, meneer? Neem magnesium. Puik middel om te ontspannen!
En zo kan ik nog wel even doorgaan: als mevrouw Schippers dit zou weten zou ze als een speer sommige producten onder recept stellen!
Maar we gaan Edith niet wijzer maken dan ze al is: we kijken wel uit!
Ook wíj willen graag ons brood op de plank krijgen, en het liefst met beleg. Dat wilt u toch óók? Nou dan!

Terugkomend op die korte lontjes: wat zijn bepaalde mensen toch beïnvloedbaar door het weer. Als er een spatje regen valt, veranderen sommige mensen van aimabele personen in de meest afgrijselijke monsters. Daar is geen kruid tegen gewassen denk ik. Wanneer je je dan met gevaar voor eigen leven in het verkeer waagt, moet je de knop ‘Geduld’ indrukken. Anders kan het zomaar gebeuren dat je zelf van een redelijk geduldig mens verandert in een scheldend, tierend, middelvinger opstekend gedrocht.
Want zelfs vrouwelijke chauffeurs vertonen wel eens haantjesgedrag!

Heb ik een geweldig idee voor diverse autofabrikanten: bouw een apparaatje in jullie auto’s die verschillende geuren kan verspreiden. Door middel van een sensor kan dat ding dan bepalen welke geur de bestuurder op dat moment nodig heeft.
In geval van een gloeiend warme dag: lekker frisse limoen. Bij druk verkeer en stressvolle situaties: lavendel. Als de chauffeur een slechte bui heeft: mandarijn.

Verroest: dát is me een strak plan! Scheelt de verzekeraars per jaar miljoenen euro’s!
Dus als er iemand brood ziet in dit fantastische idee: hierbij claim ik de uitvinder te zijn. Mijn adres kunt u opvragen bij vandaagenmorgen.nl.
Bij voorbaat dank!


Corry Gryn :
Meneer Johannes, ik denk dat het geen echte Brijhappers waren die geen actie ondernamen. Nee, dat móet 'import' geweest zijn! ;-)Meneer Wim, U heeft helemaal gelijk: als ik 's zomers in de Betuwe ben verbaast het mij telkens dat het daar zo 'relaxed' aan toe gaat! Staan er karretjes langs de weg met bakken fruit en een blik waar mensen het geld voor dat fruit in kunnen doen. En daar wordt zelden iets uit gestolen. Moet je in de Randstad niet proberen...

woensdag 11 nov 2015

Wim :
Je weet toch beste Dame Corry dat wij het land zijn van de korte lontjes.
Valt ons altijd op als wij op reis zijn geweest en weer voet zetten op Nederlandse bodem.Wat een opgefokte bende is het toch hier.Zelfs een heerlijk geurtje kan daar niets aan doen.

woensdag 11 nov 2015

Johannes :
Doe mij maar geen geurtje Corry mijn handicap is een allergie voor parfums en aftershave, maar voor engels drop loop ik wel een stukkie om.

Over allergie gesproken, ik liep vorig jaar met mijn ega in Sliedrecht zomaar winkeltjes kijken in de Kerkbuurt toen wij haast omver werden gereden door een knulletje op zijn fiets. Plots viel die jongen en bleef stil liggen en hoewel ik geen EHBO heb toch even gekeken of hij niets gebroken had. Niets van dat alles en hij ademde normaal maar reageerde niet op mijn stem en zelfs niet toen ik hem hard in de schouder kneep.

Wist eigenlijk niet wat te doen er kwamen wat mensen omheen doch niemand nam actie. Heb toen 112 gebeld en nog voordat ik kon worden doorgeschakeld sprong die knul ineens overeind pakte zijn fiets en zonder wat te zeggen was hij weg alsof er niets was gebeurd, ons allen en de dame van 112 verbijstert achterlatend.

Onderweg naar huis schoot het mij ineens te binnen "vallende Ziekte" of te wel kinder-epilepsie. Ik hoop dat het goed gaat met die knul

dinsdag 10 nov 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties