Dagen tekort

5756-dagen-tekort (Door Corry Gryn)
We komen in Nederland dagen tekort. Héél veel dagen!
Las kort geleden iets, wat weet ik niet meer, maar ik dacht wel: ,,Verroest! Bestaat daar óók al een dag voor?” Ik heb eens eventjes zitten Googlen.
Moet u voor de aardigheid ook eens doen. Je tikt in ’dag van de’ en er staat al een hele rij. Daarbij heb ik ook nog eens nagekeken of dat dan ook werkelijk een ’erkende’ dag was.

Dan kun je ook nog eens wat dieper graven en het hele alfabet langsgaan. Nou, bij de ‘b’ ben ik maar gestopt!
Wilt u er een paar weten? Zet u schrap zou ik zeggen.
De bekendste is natuurlijk Dag van de Arbeid. Niks geks aan. Maar dan: van de assistente, astrologie, astma, asperge, atletiek, duurzaamheid, de boer, de boerin, de beautyprofessional(?), de scheiding, de chemie, de uitkering(!), de belastingadviseur, de secretaresse…


En dit zijn er maar een paar. Ik heb me wezenloos gezocht naar een Dag van de drogist, maar nergens te bekennen. Misschien ’winkelpersoneel’? Neen, ook dáár is geen ’Dag’ van. Nu werd ik eerlijk gezegd toch een beetje pissig: zijn wij soms niet goed genoeg om een ’eigen’ dag te hebben?
Want wees eerlijk: als je alleen maar winkels zou hebben waar je enkel achter de kassa iemand treft, werd het toch een verdraaid ongezellige boel als je gaat shoppen.

Bij ’dag van de boer’ krijg ik visioenen van koeien in de stal, allemaal netjes de haartjes gekamd wachtend tot de baas binnen komt. Zodra die één voet over de drempel heeft, beginnen al die gasten te loeien ,,Zo’n goeie hebben wij nog nooit gehad,” al meedeinend met die grote lijven.

Mijn oudoom, een melkveehouder in hart en nieren, zou gezegd hebben. ,,Maaide, wat een waonzin!” en alle drie zijn tanden bloot gelachen hebben. (De lieverd was gruwelijk bang voor de tandarts).
Bij ’dag van de scheiding’ stel ik me zo voor dat er ergens in het land een groot terrein afgehuurd is, waar een soort ’Scheidingstienkamp’ georganiseerd is.
Dat houdt in: touwtrekken voor advocaten met hun cliënten, wedstrijdje ’wie kan het beste zijn/haar partner uitkleden’, ‘kinderpoker’, ’Mens erger je kapot!’ waarin de strijdende partijen elkaar het leven zo zuur mogelijk dienen te maken, hindernisbaan met allerlei voetangels- en klemmen, ’Quiz van de kleine lettertjes’, ’Pak de Ploert’-race, waarbij de man achterna gezeten wordt door zijn aanstaande ex en haar advocaat, ’Buigen of barsten bowling’, ’Divorce-doolhof’ en last but not least; ’Beat the Bitch’, een soort piñata meppen, maar dan anders.

Nóg één dan: ’dag van de wol’. Jaja, 12 september was dat. Daar kwamen de wol-leveranciers en hun producten bij elkaar. Een schaapachtig gebeuren, zogezegd. Wel lollig: ik ben gek op schapen! Maar niet alleen schapen; ook alpaca’s en bepaalde geiten waren van de partij. Dat zal me een gemekker geweest zijn, hihi!

Zo komen nog meer ’dierendagen’ voorbij: dag van de bij, het paard, de papegaai, de kat, de hond, de cavia, de geit en de pony. Vraag me af of al die dieren daar wel zin in hebben, meegesleept te worden door hun baasjes naar zo’n bijeenkomst. Maar gelukkig; in Nederland zijn we over het algemeen erg goed voor onze dierenvriendjes, dus daar maak ik me geen zorgen over.

Anders wordt het als ik lees dat er een ’dag van de ouderen’ is. Dit jaar werden ouderen in Nederland voorgelezen. Dan neemt mijn fantasie het weer over.
Ik zie dan allerlei mantelzorgers (wat ik zelf jaren geweest ben, ver vóór het woord bestond) daar met ’hun’ oudje zitten. Tijdens de middagtuk van de ’oudjes’ worden ervaringen uitgewisseld door de mantelzorgers.
Na de middagtuk worden de ’oudjes’ getrakteerd op thee en gebak, waarna er een grote bingo plaatsvindt. Moe maar voldaan trekken ze dan om een uur of vijf weer naar huis, c.q. het verzorgingstehuis.

Heb ik één vraag aan mijn tantezeggers (bij gebrek aan eigen kinderen): willen jullie dit nooit doen, als ik zo oud mag worden? Hoe goed bedoeld ook, ik zal niet zitten wachten op een bingo of om voorgelezen te worden. Nee, áls je wat met je tante wil gaan doen, neem me dan mee om te gaan karten, paintballen of skydiven. Ik hoop een kekke bejaarde te worden die niet achter de geraniums duikt, maar de dingen te doen waar ik nooit aan toegekomen ben. Jullie zijn gewaarschuwd!

Heb ik nog één wens: waarom geen ’dag van de naaste’? Gewoon een dag waarop iedereen eens om zich heen kijkt en zich realiseert dat we op deze wereld zijn om elkaar te helpen, te steunen en een luisterend oor en een arm om de schouder te bieden. Zonder aanzien des persoons! Lijkt me helemaal geweldig!

Eigenlijk zou dat elke dag zo moeten maar ja, je moet ergens beginnen.

Corry Gryn :
Of U gelijk heeft, meneer Johannes! Maken we van 27 oktober toch gewoon de Nationale Baaldag? Of de 'Nu even niet-dag' of 'Laat maar waaien-dag'! Strak plan!!!

dinsdag 27 okt 2015

Johannes :
Leuk idee Corry ben gelijk naar Google gegaan en 'dag van de" getypt precies zoal je had gezegd, eerste gevonden resultaat; "Arbeid, Dag van de"

Kijk dat vind ik mooi "Arbeid" kan er ook uren naar kijken maar om nu meteen daarmee te beginnen? Je had op zijn minst even kunnen waarschuwen.

Besloot het daarom anders te doen gewoon beginnen met de laatste letter kom ik op "Zorg, Dag van de"
Alsof de mensheid al niet genoeg kopzorg heeft.

Ach je verhaal was leuk maar ik sla een dagje over.

dinsdag 27 okt 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Loopbaan


Rutte, onze grote premier in het klein,

wil niet zijn hele leven onze premier zijn.

Hij wil weg, hogerop,

naar de echte hoge top.


Ik laat zien: ‘Ik ben een ferme knaap.

Van mij komt heus geen broodje aap.

Vastberaden koers ik naar mijn nieuwe stek.

Ik heb een probleem. Er is geen plek.’


Geert-Jan Laan


  • Nieuw

  • Reacties