Toerist op fiets…

5532-toerist-op-fiets (Door Corry Gryn)
Nederland wordt momenteel weer overspoeld met toeristen, en in onze regio (Zuid-Holland) zie je 4 categorieën; in de auto, in een bus, in een camper en op de fiets.
Over die campers en de bussen heb ik het al eerder gehad; da’s een verhaal apart! Maar deze zomer zijn er opvallend veel toeristen op de fiets.
U kunt ze herkennen aan de helm. En vaak ook aan de vlaggetjes achterop; van de mensen van de pont heb ik geleerd dat de Duitsers rode vlaggetjes hebben en de Engelsen gele. Hele hordes gaan er met de pont mee; ze krioelen overal tussendoor, ’t is net een zwerm bijen.


Een dag of wat geleden stond ik te wachten voor de pont, komt er een groep van zo’n 20 mensen aan. Allemaal met helm, dezelfde shirts en de meesten op een racefiets. De gemiddelde leeftijd was 70 jaar, schatte ik zo. Aan de gesprekken te horen kwamen ze ergens uit het hele hoge noorden van Europa; veel å’s en ö’s. Eén dame viel in het bijzonder op; ze stapte van de fiets op een manier waarvan ik dacht: ,,Die heeft vást een zere kont!”
Toen ze ging lopen wist ik het zeker; of ze haar (wielrenners-) broekje volgep…. had. Dacht nog bij mezelf: ,,Ach ziel, had de bus genomen.” Met kromme beentjes strompelde ze het talud naar de pont af, kontje een beetje hangend…Waar een mens zin in heeft.

Het valt ook op dat een hoop fietstoeristen over het trottoir rijden; ze durven blijkbaar niet op de weg met die ‘enge’ auto’s. Zie je ineens een hele trits helmpjes met vlaggetjes fietsen aan de overkant, rakelings langs mensen die op de bus staan te wachten. Die zijn er inmiddels al aan gewend; soms zie je dan ineens zo’n hele groep tegelijkertijd achteruitdeinzen, en ja hoor, daar komen weer een stel. Hilarisch!
En je pikt er ook direct de Japanners uit; die staan werkelijk van iedere meter Holland foto’s te maken.

Wij krijgen trouwens ook aardig wat toeristen in de winkel; vaak vragen ze dan ook hoe ze bij de molens moeten komen. Dus dan moeten wij uitleggen dat ze de ‘ferry’ moeten nemen, en dan aan het eind van ,,the road, you follow the traffic-signs to the mills.”
Jaja, wij spreken onze talen, hoor! Engels, Duits, Frans en een paar woorden Spaans als het moet, zo nu en dan met handen en voeten maar we komen er altijd uit.
Soms is het moeilijk om dingen op het gebied van gezondheid te vertalen, zoals daar zijn; zadelpijn. Officieel is dat in het Engels ‘saddle-sore’, maar een tijdje terug had ik een Duitse meneer in de winkel en die vertaalde het naar ‘pain in the ass’. Gelachen! Wist gelijk wat ’ie bedoelde.

Ik plan de laatste jaren altijd een kwartiertje langer in, als ik naar m’n werk ga. Want ze willen ook allemaal apart betalen op de pont, ook al zijn ze met een groep. De ‘pontlui’ zijn helemaal voorgeprogrammeerd in het Engels en Duits. Lachen als je dat hoort! Met zo’n lekker Nederlands accent: “Wan sikstie for toe piepel wis bikes!”. Om je te bescheuren!!!
Maar uiteindelijk hopen we er allemaal een graantje van mee te pikken, ook al gaat het niet zo hard.
En dan nemen we dat gestuntel op de koop toe.

Corry Gryn :
Ha, meneer Wim! Dit vind ik nou hartstikke leuk! Bedankt voor dit 'cadeautje'!!! Indonesische rijsttafel met Oud-Bruin? ;)Hartelijke groet, Corry

donderdag 28 mei 2015

Wim :
Blijf vooral je schrijfsel inleveren Corry want wees verzekerd ik geniet er van. Maar soms kan ik het niet laten de boel wat op te schudden.

En inderdaad als je veel mensen ontmoet en dat is ook in een winkel hoor je het een en ander.

Denk wel is al de mensen hier die stukjes schrijven en de mensen die reageren zouden is met elkaar een goed glas moeten drinken en een heerlijke maaltijd moeten genieten. En dan vooral veel lol maken.

Maar ja dat moet iedereen willen, weet uit ervaring altijd een prachtig gebeuren.

woensdag 27 mei 2015

Corry Gryn :
Ha, meneer Wim! No problem! :) Weet U, ik lees en hoor zo veel narigheid elke dag weer dat het soms lijkt of er niks anders gebeurt in de wereld. Elke dag hoor ik in de winkel hele verdrietige verhalen van klanten, want die 'storten hun hart uit' bij me. Dat krijg je na zo veel jaar op één plek te werken. En dan probeer je zo iemand te troosten. En dan is schrijven over onbenullige dingen een goede uitlaatklep. Als die 'geschreven droedels' zoals ik ze noem, iemand kan laten (glim-)lachen is dat voor mij een cadeautje! Ik hoop dat U om mijn (misschien) toekomstige stukjes óók kan lachen; dat zou wéér een cadeautje zijn! Vriendelijke groet, Corry

woensdag 27 mei 2015

Wim :
Heb het begrepen Corry.Vergeet mijn woorden.

zondag 24 mei 2015

corry gryn :
Ha, meneer Johannes! Alles goed? En die pont? Ik heb een 'eigen lijntje'! :)Die 'pont-mensen' zijn mijn grote vrienden, al ruim 20 jaar. Ik geef het je te doen; tientallen keren per dag in zo'n 4 talen vertellen wat het 'overzetten' kost! En , neen, meneer Wim; ik spreek niet accentloos engels; sterker nog , de Britten in het buitenland denken dat ik uit Ierland kom, vanwege mijn accent! En ik lach me niet rot 'om'. Het is alleen vermakelijk om te horen hoe 'wereldburgers' communiceren, en elkaar tóch begrijpen! Met vriendelijke groet!

zondag 24 mei 2015

Wim :
Neen @Johannes heb geen peen in the aars ------LOL.

zaterdag 23 mei 2015

Johannes :
Wim, de boog kan niet altijd gespannen zijn waar is je gulle lach gebleven. Een "peen in the aars"?

Voor mij zijn de "kronkeltjes" van Corry een leuk intermezzo in al dat serieuze gedoe, graag meer. Alleen snap ik even niet welke pont Corry neemt tussen Sliedrecht en Kinderdijk?

zaterdag 23 mei 2015

Wim :
Corry Gryn spreekt zo accentloos haar talen dat ze zich rot moet lachen om de mensen die dat niet zo goed doen;de pontlui.

Het respect voor de medemens is weer top bij mevrouw C.Gryn.

zaterdag 23 mei 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De mooiste gedichten van de wereld 4

50 dichters kiezen hun favoriete gedicht uit de schatkamers van Poetry International en vertellen waarom.

Jana Beranová over Vasko Popa


Een kleine hommage

Het is 1970, het 1e jaar van Poetry International.
Voor vertalingen is nog weinig geregeld. Ik lees
dat mijn landgenoot Miroslav Holub uit het Duits
is vertaald en bel op. Martin Mooij vraagt mij om
te komen. Holub kreeg van het toenmalig regiem
geen uitreisvisum. maar omdat ik ook uit andere
Slavische talen kan vertalen, bevind ik me opeens
tussen de werelddichters.

Eén kijkt me aan met van die droeve wolvenogen.
Ik wist toen nog niet dat wolven een belangrijke
rol speelden in zijn Roemeens-Servische cultuur.
Het is Vasko Popa en hij leest die avond uit
‘Spelen’ voor. Poëzie als spel met ons bestaan.
Ik lees en herlees. Tuimel van verbazing naar
verbazing. Het is Beckett, maar menselijker.
Een stoelpoot die lief gebaart! Ik zie een
keukenstoel. Allicht, fauteuils hebben armen.
Absurd. Een merkwaardige herkenning.

Van het eerste festival is op papier weinig
overgebleven, maar ‘Spelen’ zijn in mijn
vertaling opgenomen in Machine van
woorden (1975), de eerste boekuitgave
van Poetry International.

In 1974, toen hij de wolvengedichten las,
kocht ik voor hem een vaatje haringen – Popa
was dol op Hollandse nieuwe. Bij het afscheid
op Schiphol struikelde ik, het vaatje viel op de
grond en rolde naar hem toe. Hij gaf het een
tik, vaatje rolde terug en ik kon het alsnog
feestelijk overhandigen. Aan het eind van zijn
leven, hoorde ik jaren later, zat hij in winterjas
op een stoel midden in de kamer te wachten
op de dood. Dat was weer een andere stoel.vertaling: Jana Beranová

Popa was 6x gast op Poetry International


  • Nieuw

  • Reacties