Vreemde voertuigen

5407-vreemde-voertuigen (Door Corry Gryn)
Tegenwoordig zie je de meest vreemde voertuigen op de weg. Maar zo’n dertig jaar geleden reed er hier in mijn woonplaats al de eerste brommobiel. Hoe ze zo’n ding toen officieel noemden, weet ik niet meer. Wij noemden het liefkozend ‘Het Evangelie-doosje’.
Daar reed namelijk een oud heertje in, die ouderling was. Meestal psalmen-zingend scheurde hij blijmoedig langs ’s herenwegen, nagestaard door verblufte passanten, die niet wisten wat dát nou voor een apparaat was!

Afijn, de man was mobiel, daar ging het maar om. Tot ‘ie op een keer van de dijk af moest, en de bocht iets te schielijk nam; daar ging opa, op z’n kant! Ze hebben hem met een man of vijf overeind moeten tillen, met voertuig en al. Maar hij was z’n tijd ver vooruit.
Nu kijkt niemand meer op als er zo’n ding rijdt. En het zijn niet alleen ouderen die ze hebben, ook jonge mensen die geen auto mogen of kunnen rijden zie je ermee. En die geven ze vaak ook nog een naam… ZOEF, bijvoorbeeld. Die is volgens mij ook aardig opgevoerd; het ding is amper bij te houden als ’ie op gang is!

Wat je afgelopen zomer weer veel zag: tandems. Jeugdsentiment van het zuiverste water. Meest (ook weer) wat oudere stellen; man voorop, als een kapitein, vrouw achterop, als het dekknechtje…. Ik zag ook nog een stel die in dezelfde kleding gestoken was: Jut en Jul op de tandem, dus! Làche, nietwaar!
Vroeger knutselden mijn broer en zijn vrienden bij ons in de werkplaats een tandem van meer dan 3 in elkaar. Hoe dat afgelopen is, kan ik me niet meer herinneren. Maar echt ver zullen ze er niet mee gekomen zijn.

Dat was in de tijd dat mijn broer een brommer had. Niet zomaar een brommer, nee, het was wat wij noemden een ‘buikschuiver’. Daar lág je op, kop voorover! En roken dat ding, niet te zuinig!
Pasgeleden zag ik ook een ‘quad’, zo’n opgevoerde skelter. Die zou de politie gelijk van de weg moeten halen. Levensgevaarlijk! De gozer die er op reed, reed veel te hard. En geen verlichting, hè! Dan vinden ze ’t gek als er iets gebeurt….
Een overdekte motor, ook zoiets. Koop dan een auto! Wat heb je d’r aan. Maar goed, dat was waarschijnlijk iemand met te veel geld….

Pasgeleden zag ik zo’n opgevoerde skelter op de weg. Levensgevaarlijk! De gozer die er op reed, reed veel te hard.Een overkapte fiets, waar je in ligt te trappen. Wel handig als ’t regent, maar volgens mij kweek je daar een dubbele hernia mee; je trapt je de blaren! En dat in een halfliggende houding. Hij ging trouwens als een speer; je mag als auto maar 30 k/u bij ons in de hoofdstraat. Ik denk dat ie met minstens 60 van de dijk kwam sjezen!
O ja, weet U wat ik vorig jaar eens zag; een dubbele scootmobiel. Toen ben ik écht even langzaam gaan rijden, en heb twee keer gekeken, wist niet wat ik zag. Nee, echt; meneer en mevrouw zaten náást elkaar. Heb dubbel gelegen! Nét of ze op een tweezitsbank de straat op waren gegaan; gillen!!! Het was een schitterend gezicht. Of de koning en de koningin uit rijden waren.
Het ontbrak er nog aan dat ze vriendelijk naar ‘het volk’ wuifden. En een hele sliert auto’s erachter, want die konden er niet langs. Heb hem daarna nooit meer gezien; zeker van de weg gehaald….

Maar ’s zomers als het mooi weer is, komen de oldtimers weer voor de dag. Dàt is prachtig! Dat zijn nou echte auto’s. Ben zelf een fan van de ouwe Ford (A-Ford of T-Ford, maakt me niet zoveel uit). En dat is geen auto, nee, dat is voor mij een Automobiel! Met een hoofdletter. Daar kan geen hedendaagse kar aan tippen. Moet je zo’n motor horen pruttelen, en dan die claxon.
Als ik mocht kiezen tussen zo’n Fordje of de duurste Ferrari… ík wist het wel. Maar ja, ik moet me behelpen met een ouwe japanner. Hij rijdt gelukkig nog als een trein en ik ben er nog steeds blij mee. Ben er pas achter gekomen dat ’ie met 140 het lekkerst rijdt. Ik vond al dat het overige verkeer zo traag was…
En ik zou dolgraag eens in een ouwe legerjeep rijden, met roestplekken en kogelgaten, en dan een grote hond achterin. Lijkt me helemaal top!

U ziet, ik heb nog wat te wensen. Eigenlijk ook wel leuk, toch?

Johannes :
Zo'n oude auto, voor mij een Studebaker -http://en.wikipedia.org/wiki/Studebaker_Silver_Hawk -
was ook altijd een droom het is er nooit van gekomen.
Maar zijn onze dromen wellicht niet mooier? Stel ik had zo'n opgeknapte auto gekocht, er was een bedrijfje in Hilversum die hele mooie had staan, dan was ik er waarschijnlijk na een jaartje op uit gekeken. Op mijn droom kan ik nog jaren teren.

Overigens zo'n verkeersbord 30 km als bij u op de "Hoofdstraat", of is het de Kerklaan? geldt voor alle verkeer dus ook fietsers en dus ook die snelle raketmobiel.
Blijf schrijven Corry


maandag 09 maart 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties