Madurodam

5093-madurodam (Door ManuelKneepkens)

Onze oudste dochter woont in Voorschoten. In de straat waar Maria Poetina woont. Woonde, moet ik zeggen. Want Maria is vorige week vertrokken. Terug naar Rusland. Ze had er genoeg van dat er achter haar rug in de supermarkt hoorbaar over haar gefluisterd werd. Ook waren er in de anders zo rustige straat plotseling verkeersopstoppingen.
Allemaal mensen die zo nodig selfies moesten maken ‘voor het huis van de dochter van Poetin’.


Onze oudste dochter hielp als goede buur Maria met inpakken. Of wij onze twee kleinkinderen…. Natuurlijk wilden we dat. Het zijn schatten. Twee meisjes, 7 en 5 jaar oud.
We besloten om ze op een bezoekje Madurodam te trakteren.
De rondgang door Madurodam was een groot succes. Tenslotte streken we voldaan neer op het terras om onze kleinkinderen vol te proppen met cola, patat en ijs. Want het is nu eenmaal de God gegeven taak van opa’s en oma’s om hun kleinkinderen schandelijk te verwennen.

Het terras was niet bijster vol. Helemaal in de hoek zat een drietal heren keurig in jasje-dasje. Dat viel op omdat verder iedereen op het terras vanwege het zomerse weer luchtig gekleed was.
Een van hen had opvallend gebleekt haar à la Geert Wilders... Verdomd, het was ’m!
De bebrilde man tegenover hem herkende ik nu ook. Het was de immer goedlachse, overjarige student Geschiedenis, aan wie wij het regeren van ons land hebben toevertrouwd:
Mark Rutte!
Mijn vrouw en ik dubde over de derde persoon. Tenslotte viel het kwartje. Oud CDA-voorman Maxime Verhagen!

,,Ja, dat ziet u juist,’’ zei de ober, die de bestellingen kwam brengen: ,,Het is een reünie van het kabinet Rutte I. In verband met De Vliegramp houden de heren het dit jaar sober. Dus komen de heren hier samen en niet in een of ander restaurant bij het Binnenhof. Doet u mij en hun een plezier. Gun ze hun privacy. Doet u maar net of u niet weet, wie het zijn…”
Nu bezit ik een goed gehoor. En bovendien spraken de heren ietwat luider dan de gemiddelde beschaafde Nederlander … een bekend fenomeen onder Haagse politici, gewend als die zijn voor een menigte van microfoons te spreken. Ik kon ze dus vrijwel woordelijk volgen.
Het ging over Madurodam. Wat dat nou eigenlijk voor soort gemeente was.

,,Madurodam is een VVD-gemeente! Aldus de stellige mening van Mark Rutte.
,,Zie de prominente aanwezigheid van het bankwezen (ING Bank, Amsterdam). En het verzekeringswezen (Nationale Nederlanden, Rotterdam). En het Hoofdkantoor van Unilever. En Schiphol. En de Rotterdamse haven.’’
,,Floreerden in ons land het zakenleven overal maar zo goed als in de gemeente Madurodam! Zo concludeerde Mark Rutte: ,,Madurodam, dat is de ideale VVD-gemeente.’’

,,Welnee, hoe kom je erbij,’’ sprak Maxime Verhagen. ,,Madurodam is typisch een CDA-gemeente!
Want waar anders in Nederland zie je zo veel fraai onderhouden kerkgebouwen bij elkaar?
Om te beginnen: de O.L.Vrouwe-basiliek van Maastricht. Daar ben ik in mijn jeugd nog misdienaartje geweest! En mijn moeder heeft daar menig kaarsje opgestoken voor het beeld van de H. Maagd Maria Sterre der Zee om zo haar smeekbede, dat ik, haar geliefde zoon, een fraaie toekomst zou krijgen, kracht bij te zetten. En dat beroep op de Heilige Maagd is niet vergeefs gebleken! Want ik ben toch maar mooi vicepremier geweest en heb inmiddels Eelco Brinkman opgevolgd als ‘Paus’ van de werkgevers in de Bouwwereld!
Bovendien staat hier in Madurodam voor ons katholieken ook nog de Sint Jan van Den Bosch!
En de protestantse bloedgroep van het CDA is met de Westerkerk en de Nieuwe Kerk ook allerminst slecht bedeeld!’’
,,Kortom, als ik op het volgende CDA-congres de stelling zou moet verdedigen, dat Madurodam een CDA-stad is, dan hoef ik daar geen onoprecht traantje bij weg te pinken.
De ideale CDA-gemeente is Madurodam!’’

Maar toen nam the Third Man van het driemanschap het woord, Geert Wilders:
,,Welnee, Mark en Maxime, Madurodam… dat is de ideale PVV-gemeente!
Kijk om je heen! Nergens een moskee te bekennen!’’

Inderdaad, als dát niet de ideale PVV-gemeente is!

Jan de Winter :
Prachtige column. En Wim blijft politiek rechts zeuren. Zullen ze bij de PVV en LR blij mee zijn met het ondergraven van hun politieke standpunten...

donderdag 07 aug 2014

Johannes :
Madurodam kleine huisjes en kleine mensjes het is een leuk uitje met je (klein)kinderen.
Moest ik ineens aan Randy Newman denken met het lied "Short People"

Short people got no reason, no reason to live
They got little hands
Little eyes
They walk around
Tellin' great big lies
They got little noses
And tiny little teeth
They wear platform shoes
On their nasty little feet

Well, I don't want no short people
Round here

Maar de vraag is, hoe kent die Randy Newman nu de Kneep?

donderdag 07 aug 2014

Wim :
Je zal toch dik in de tweede helft van het leven zijn en nog steeds politieke en godsdienstige frustratie, s hebben zielig heel zielig.En Madurodam een leuk kijk vermaakt geheel zonder frustratie.s

donderdag 07 aug 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties