Pinksterblom


5071-pinksterblom (Door Geert-Jan Laan)
De Paasheuvel was ooit in de buurt van het dorpje Vierhouten midden op de Veluwe het ontspannings- en vakantieoord van wat in het verleden de Nederlandse rode beweging was.


We hebben het dan over de Sociaal Democratische Arbeiders Partij, SDAP, het Nederlands Verbond van Vakverenigingen, het NVV, en nog enkele gelieerde organisaties zoals de op jongeren gerichte Arbeiders Jeugd Centrale, de AJC.


Mijn ouders waren enthousiast lid van die laatste organisatie. Vooral de pinksterfeesten op de Paasheuvel riepen vele nostalgische herinneringen op. Zij zongen graag.
In de auto voor het eerst op vakantie, drie kinderen op de achterbank, zongen zij bijvoorbeeld:

‘Hier is onze fiere Pinksterblom,
En ik zou hem zo graag eens wezen,

Met zijn mooie kransen op het hoofd,

En met zijn klinkende bellen,

Recht is recht,

Krom is krom,

Gelief ook wat te geven voor de fiere Pinksterblom,

Want de fiere Pinksterblom moet voort’.

Mijn broer en ik hebben de nadagen van die AJC nog meegemaakt. De jongsten werden aangeduid als ‘Zwaluwen’. De daarop volgende leeftijdsgroep als ‘Trekvogels’.
Dat waren ooit de ‘Rode Valken’, maar die term werd na de oorlog als te links ervaren.
Op zo'n laatste pinksterfeest werd, onder leiding van André van de Louw, de AJC opgeheven. Vooral de oudere sociaaldemocraten zagen tot hun afgrijzen dat de uniforme kledij was verdwenen.
De sociaaldemocratische krant Het Vrije Volk sprak er schande van dat de jongelui niet alleen de plaatselijke kruidenier verlosten van zijn voorraad wijn en bier, maar ook ‘gemengd’ de tentjes indoken.

De jonge dichter Remco Campert ontlokte in het open lucht theater met zijn expliciete woordkeus groot enthousiasme.
Recht werd minder recht en krom werd nog meer krom.
En zo verdween de fiere Pinksterblom.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties