Oud-raadsleden dag

5022-oud-raadsleden-dag (Door M. Kneepkens)
Soms vraagt men mij, wat ik zoal doe, sinds ik in 2006 de gemeenteraad verlaten heb.

Dan antwoord ik naar waarheid: Ik fiets en ik schrijf. En ik heb ook weer de tekenpen ter hand genomen.

Geen politiek, meneer K.? Geen 'come back'?
Geen sprake van. Ik ben Heintje Davids niet! (Ik besef opeens, dat jongere lezers misschien denken: 'Who the f*ck' is Heintje Davids? Googlen maar…!).

In de aanloop naar de afgelopen gemeenteraadsverkiezing is er zowaar nog een poging gedaan door Rabela de Fariah om mij lijstduwer van haar ouderenpartij te maken. Maar dat heb ik beleefd geweigerd. Ik zag daar niets in.


Het feit alleen al, dat er liefst drie ouderenpartijen deelnamen!
En inderdaad,als de Ouderen als één partij hadden geopereerd, hadden ze een, misschien zelfs twee zetels kunnen winnen. Nu hebben ze elkaar de tent uit geconcurreerd.
Nu hebben ze 3 x niks.
Maar zelfs als je zo teruggetrokken leeft als ik, heb je toch nu-en-dan met de Coolsingel te maken.
En wel op Oud-raadsleden dag.
Dat hield ditmaal in, een excursie in naar het nieuwe Centraal Station, met aansluitend een discussie met de ex-wethouders Verkeer en Vervoer Hulman en Baljet in de Raadszaal over het besluittraject.
En vervolgens een eenvoudige doch voedzame maaltijd, waarbij ookburgemeester Aboutaleb aanschoof.

De discussie had een sterk nostalgisch karakter. Uitvoerig werd nog eens gememoreerd, waarom niet gekozen werd voor het ontwerp Alsop: het CS met de twee curieuze torens, door sommigen ‘de Champagneglazen’genoemd (ook wel door anderen, het voormalige perron nul aldaar indachtig, ‘de heroïnespuiten’ ...)
Maar wel voor het ontwerp Benthem/Crouwel, de huidige Haaienbek. Alsop was te duur.
Dat ook de curieuze collegevorming van het nieuwe b&w ter sprake kwam, kon natuurlijk niet uitblijven.
Ik doel uiteraard op hetverassende ‘wippen’ van kandidaat-wethouder mevrouwHoogveld (Leefbaar Rotterdam) door de heer Schneider (óókLeefbaar Rotterdam).

De algemene teneur was, dit had nooit mogen gebeuren. Dit had intern in de fractie van Leefbaar geregeld moeten worden. Zo ga je als fractie de Raadszaal niet in.
Een van de oud-raadsleden stelde vervolgens voor om bij hand opsteken te stemmen over de volgende stelling: ‘Dit nieuwe college van b&w zit er binnen het jaar niet meer’.
Van de 32 aanwezige oud-raadsleden bleken liefst 20 deze stelling te ondersteunen!

Kom ik twee dagen later Marco Pastors tegen op de Binnerotte ter hoogte van de bibliotheek.
Ik zei, dat ik het jammer vond dat hij er niet bij was op de Oud-raadsleden dag. Immers onder zijn bewind als wethouder Ruimtelijke Ordening is de gemeente Rotterdam geswitcht van het ontwerp-Alsop (Champagneglazen) naar het ontwerp Benthem/Crouwel (Haaienbek).Ook deelde ik hem de uitslag van de stemming mee.
Waarop Marco zei, dat het hem hoogst bevreemde, dat niet alle oud-raadsleden de stelling onderschreven hadden.

Te laat realiseerde ik mij dat Marco Pastor de vaste partner is van mevr. Hoogveld en waarschijnlijk ‘gezegend’ met weinig liefde voor het nieuwe college...

R.Sörensen :
Waarschijnlijk staan zowel Marco als ik niet op de verzendlijst van de vereniging van oud raadsleden.
Dat Hulman het praatje deed en niet de toenmalige verantwoordelijke wethouder Pastors is natuurlijk significant.
Doet me een beetje denken aan dat "geschiedenisboek"dat ooit geschreven is over de politieke geschiedenis van Rotterdam.
Begon met op de eerste bladzijde met: "Voor Els(Kuiper)" In de periode 2002 - 2006 was vrijwel niets gebeurd!!! Fortuyn werd niet genoemd.
Ik heb het boekje niet meer omdat ik het ten overstaan van de hele raad in de prullenbak heb geflikkerd.
Dat ontkennen van de werkelijkheid is significant voor het denken binnen de linkse kerk, waartoe Manuel natuurlijk ook behoort.
Beetje zoals ik verstoppertje speel met mijn kleinkinderen.
Als ik roep: "Honderd.Ik kom zoeken" dan staan ze in de kamer met de handen voor de ogen onder het mom:als ik hem niet zie, ziet hij mij ook niet.
We doen net of het niet gebeurd is en kijk het is ook niet gebeurd.

woensdag 04 jun 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 3: Pim Fortuyn (1948-2002)


(Door Kees Versteeg)

Deze ‘Vriend des Vaderlands’ behoeft geen nadere introductie. Nieuwsfeit: gisteren werd de Pim Fortuyn Prijs 2019 uitgereikt. Die eert de strijders voor het Vrije Woord.

De Rotterdamse AD-columniste, televisiepresentatrice en documentairemaakster Fidan Ekiz was één van de genomineerden. Een pikante nominatie volgens velen, gezien haar Nederturkse achtergrond. Ze reageerde daarop in het AD. ‘Dus: wat ik van mijn nominatie vind? De Pim Fortuyn Prijs is keihard nodig. Het is niet alleen schandalig dat ik dit anno 2019 moet schrijven. Het is dieptreurig.’

Ze won niet. De prijs gaat dit jaar naar de misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Paul Vugts. Voor hun onverschrokken verslaggeving over de georganiseerde misdaad. Ze ontvingen tal van doodsbedreigingen en moesten meerdere malen onderduiken.

Van den Heuvel en Vugts zijn goede en dappere journalisten. Fidan Ekiz is een mooie, dappere en intelligente vrouw. De andere genomineerden zijn ook dapper. Laten we hopen dat we nog lang van ze mogen horen, en geen inspiratie ontlenen aan dit aforisme van Pim Fortuyn: ‘Als je onsterfelijk wilt worden, moet je wel op tijd doodgaan’.

  • Nieuw

  • Reacties