‘Moppentapper’

5018-moppentapper (Door Jim Postma)
Ooit wel eens een mop verteld? De een gaat dat beter af dan de ander. Moppentappen en de luisteraars aan je binden is een echte kunst. Eigenlijk moet je daarvoor in de wieg zijn gelegd. Of je moet toevallig een hele goede leermeester tegenkomen.

In de loop der jaren en vooral door mijn kroegenbezoek heb ik een aanzienlijk repertoire opgebouwd. Daar gaat een gedegen selectieprocedure aan vooraf. Een goede mop moet in mijn ogen niet vulgaire zijn, maar een beetje schuin mag best. De grap moet in haast elk soort gezelschap te vertellen zijn.


Wil een mop in mijn voorraadkamer worden opgenomen, dan wordt die eerst een aantal keren uitgetest. Dan goed letten op de reacties. Lachen de mannen bijvoorbeeld harder dan de vrouwen of juist omgekeerd? Slaat de mop aan alle kanten goed aan, dan pas is die voor herhaling geslaagd. En vooral nooit aan het einde beginnen te lachen om je eigen grap. Dat is dodelijk.

Moppentappen kan in gespannen gezelschappen soms heel ontwapenend werken. Zo merkte ik tijden buitenlandse reizen. Op conferenties tussen Chinezen, Russen, Amerikanen en zelfs met Israëliers en Palestijnen kon een goede internationale mop zeer bevrijdend werken, zelfs vredestichtend. Zo ook hier lokaal.
Zoals: ‘Ali komt heel vrolijk de kroeg binnen en roept aan de bar: ,,Doe een rondje van ikke.’’ Daarop zegt ‘Bolle Kees’ verwijtend: ,,Nee Ali, het is geen rondje van ikke, maar een rondje van mij!’’… Antwoordt Ali: ,,Dat vind ik ook goed.’’
Of deze vrij recente: ‘De Belgische Voedsel en Warenwet heeft in België alle potjes honing uit de schappen gehaald. De Belgische VWA kwam tot de conclusie dat er een bijsmaak aan zat.’

Tot slot deze: ‘Drie geestelijken, een priester, een dominee en een rabbi gaan naar het grote grizzlyberenbos om hun jaarlijkse geloofbelijdenis te doen. Als eerste gaat de priester naar binnen en komt na een half uur lachend terug. ,,Niet te geloven, zegt hij. Ik gaf die grizzly een heilige hostie en hij was meteen bekeerd.’’ Nu volgde de dominee. Na zijn terugkomst vertelde hij enthousiast: ,,Ik lokte hem het water in met een grote zalmforel. Nou, hij was meteen gedoopt…’’
Toen volgde de rabbi. Geheel onder het bloed en onder de kleerscheuren komt hij terug uit het bos. ,,Wat is er in hemelsnaam gebeurd,’’ vroegen de dominee en de priester geschrokken zich af.

,,Nou,’’ antwoordde de rabbi, ,,hebben jullie ooit wel eens geprobeerd een grizzlybeer te besnijden?!’’

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Rotterdam, USAOns Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties