COLUMNS

Uitgekookt

6226-uitgekookt
(Door Cory Gryn)

Zappend langs diverse tv-kanalen heb ik me de afgelopen week weer vreselijk zitten verbazen, op zitten winden (een klein beetje maar hoor!) en vreselijk gelachen.

Want er is een nieuwe trend onder onze onvolprezen BN-ers, namelijk: een kookboek schrijven. Als je jezelf een klein beetje hoog hebt zitten, of je komt de laatste tijd toch een tikkie te weinig met je giechel op de buis, moet je vooral een kookboek op de markt gooien. Wèl het liefst met behulp van een sterrenkok, anders kan het wel eens gebeuren dat je goedbedoelde recepten compleet de mist in gaan, en dat de lezers en hobbykoks die het aangedurfd hebben je boek te kopen, in plaats van een supergezonde ijstaart (?) een soort van hopeloos gevormde berg bevroren ellende op tafel zetten. (Zó, dàt was een lange!)

Want tja, wij domme Nederlanders eten allemaal hartstikke ongezond, als je de dames (want het waren enkel dames die ík gezien en gehoord heb) mag geloven.

Dus al zappend langs de diverse praatprogramma’s zag ik een stelletje hoogblonde graatmagere kindvrouwtjes die ons wel eens eventjes wilden opvoeden op het gebied van gezond eten. Nou, beste lezers: wat u en ik dagelijks naar binnen schuiven daar deugt werkelijk geen klap van! Vlees is natúúrlijk al om te beginnen vreselijk fout. Alle suikers: puur vergif. Brood: vooral niet eten, want het schijnt dat we bijna allemaal een glutenintolerantie hebben. Wist u dat? Zelf nooit wat van gemerkt…Maar ja, het is gewoon hip om zoiets te hebben.

En voeg daar bij de diverse (onzin-) artikelen die op internet rondgaan, kom ik tot de conclusie dat ik me beter kan storten op dingen waarvan ik nooit gedacht heb om die nog eens in mijn mik te zullen schuiven. Want als je de internetartikelen moet geloven kun je ook geen tomaten eten, geen aubergines, de diverse koolsoorten zijn taboe, peulvruchten kunnen óók al niet meer en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Je krijgt namelijk overal vreselijk enge ziektes van!

Dus ik zat al briesend voor de buis: heb ik me dáárvoor uit de naad gezaaid, gediefd, getopt, bemest en geoogst? Had ik nu echt al die Groententuintjes in de vijver moeten mikken? Was juist zo trots op mijn oogst tomaten, paprika’s, aubergines en kruiden! En dat alles omdat ik een gehoorzaam burger ben. We moesten tenslotte van mevrouw Klijnsma allemaal aan de zelfverbouwde groenten? Dus dat heeft half Nederland dan ook gedaan. Vandaar dat we nu ‘uit de recessie’ zijn!

Nou, ik zal u één ding vertellen: ik eet en kook wat ik wil, toevallig! Mijn zelfgekweekte tomaatjes zijn heerlijk zoet, de kruiden om te watertanden en de recepten die ik van mijn moeder en tante heb verzameld in een eigen geschreven (jawèl: ook ík!) kookboek durf ik iedereen voor te zetten!

Want wat is er mis met eigengemaakte erwtensoep? En Hollandse hachee, naar een recept van mijn eigen tante Ploon? Een heerlijke ovenschotel met prei, uien, gehakt en aardappelpuree?

Helemaal niks, stelletje nitwits!!! We hoeven alleen niet altijd gebruik te maken van potjes, pakjes en blikjes! Gewoon verse producten, niet te veel zout en suiker en gewoon niet te veel eten. Dat laatste vind ik persoonlijk wel eens moeilijk geef ik onmiddellijk toe.

Maar wat is er nu fijner dan na een dag hard werken om een glas rood te pakken en een heerlijke zelfgemaakte maaltijd te nuttigen?

Voor het weekend heb ik al weer grootse plannen. Zaterdag ga ik naar de bakker en koop ik lekker een paar hazelnootgebakjes. Ook nog een stokbrood, want dat gaat in plakjes de oven in met een stukje kaas, en een mengsel van tomaatjes en bruchettakruiden. Tezamen met een heerlijke Carménère uit Chili. Voor het avondeten maak ik een Indonesische stoofschotel met pittige kip met daarbij een glas Oudbruin. En dat is allemaal hartstikke gezond.

Ik zit nu al te kwijlen!

Dus lieve lezers: laat u niet gek maken door een stelletje doorgedraaide zelfbenoemde Bekende Nederlanders. U en ik weten dat er geen barst van klopt wat zij beweren, toch?

Lees verder

‘Ben je wel goed bij je hoofd?!’

6223-ben-je-wel-goed-bij-je-hoofd
(Door Jim Postma)
Als ik aan het begin van de avond mijn deur uitloop voor een verzetje in mijn buurtcafé word ik aan de overkant van m[...]

Verbaasd

6213-verbaasd
(Door Cory Gryn)
Verbaasd (Door Cory Gryn) Soms heb je van die dagen dat je je wel een keer of wat verbaast over het gedrag van je med[...]

Maakt u pasfoto’s?

6198-maakt-u-pasfoto-s
(Door Cory Gryn)
Verschillende malen per dag wordt er aan ons gevraagd of wij pasfoto’s maken. En jawel: ook dàt doen wij sinds jaren[...]

Hard werken

6190-hard-werken
(Door Cory Gryn)
Hard werken Wist u dat een dagje ‘bruiloft’ verdraaid hard werken is? Vooral voor een vrouw van middelbare leeftij[...]

Linéa Recta betalen!

6179-lin-a-recta-betalen
(Door Frank Drion)
In de dagelijkse praktijk van de hulpverlening komen we steeds meer gevallen tegen van stapeling van terugvorderingen [...]

“Je bent ook veel te zwaar!”

6175-je-bent-ook-veel-te-zwaar
(Door Corry Gryn)
Wat is dat toch, dat sommige mensen denken dat ze alles tegen je kunnen zeggen? Daar ben ik de laatste paar jaar al een [...]

Het Binnenweggenootschap

6169-het-binnenweggenootschap
(Door Ronald Sorensen)

Zoals bekend is mijn vrouw lid van de Red Hat Society. Een uit de V.S. overgewaaid mondiaal fenomeen voor vrouwen van b[...]

Verbijstering alom…

6156-verbijstering-alom
(Door Cory Gryn)
Tijdstip: week 27 2016, een uurtje of 22:00 Plaats: Kaatsheuvel, de Efteling Het hele park is in rep en roer! Na slui[...]

‘Sportzomer’ kan me gestolen worden

6155-sportzomer-kan-me-gestolen-worden
(Door Frank Drion)
We betalen, ook al is het niet rechtstreeks, via de belastingen, ‘kijk- en luistergeld’, zoals dat vroeger heette.[...]

Moeten, mogen en willen

6145-moeten-mogen-en-willen
(Door Corry Gryn)
Heeft u dat óók? Dat u iets wilt, maar eigenlijk iets anders móet doen? Als je werkt moet je al zo veel. En in d[...]

Social media

KOPSTOOT

Profeten

En Jezus zei: ‘Slaan zij u
op uw linkerwang,
keer hun dan ook
uw rechterwang’

En Mohammed (Ali) zei:
‘De eerste klap is een
daalder waard

De tweede klap is
een tientje waard

En na de derde klap
(knockout)
bent u miljonair’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties