Jack Daniels en Frank Sinatra


4987-jack-daniels-en-frank-sinatra (Door Geert-Jan Laan)
Volgend jaar, om precies te zijn, op 12 december 2015 is het honderd jaar geleden dat de zanger, of zoals ze ook wel zeggen in de VS de ‘crooner’ Frank Sinatra werd geboren in Hoboken/New Jersey aan de overkant va de Hudson en de stad New York. Ik ben daar wel geweest als Rotterdamse jongeman met de ss Nieuw Amsterdam. Zijn vader, Antony Martin Sinatra kwam uit Sicilië.
Hij was, voordat hij vooral via zijn vrouw een hoge post bereikte bij de plaatselijke brandweer, een gekende bokser die zijn zoon Frank een aantal gedragsregels van het Italiaanse eiland meegaf. Dat waren onvoorwaardelijke trouw aan je vrienden, maar eeuwig durende vijandschap voor mensen die je hadden belazerd. Hij schrok er ook niet voor terug dat laatste met zijn vuisten te onderstrepen. Zijn moeder, Dolly, kwam uit de Noord-Italiaanse havenstad Genua. Zij werd politiek invloedrijk binnen de plaatselijke democratische partij. Klimmend op de sociale ladder hadden zij al snel een mooi huis met zelfs een badkamer.


De jonge Frank Sinatra kreeg van beiden wat mee. De jonge Frank kon er aardig op los slaan wanneer hij meende dat hem onrecht was aangedaan.
Maar van zijn moeder leerde hij dat met vriendschappelijke interesse voor mensen meer bereikte en dat heeft hem geen windeieren gelegd.
Van zijn vader erfde hij ook de smaak voor whisky. Jack Daniels. Toen hij werd begraven had hij verordonneerd dat een volle fles Jack Daniels hem op zijn laatste rustplaats zou vergezellen. En dat is ook gebeurd.
Jack Daniels is een bijzondere Amerikaanse whisky. Gestookt in Tennessee met zorgvuldig geselecteerde grondstoffen is de smaak anders dan van de andere Amerikaanse ‘bourbons’ die buiten de VS nauwelijks worden gedronken.

De firma Jack Daniels heeft nu aangekondigd dat volgend jaar, ter ere van Frank Sinatra vanwege diens honderdste geboortejaar, een speciale whisky zal worden uitgebracht. Zelf heb ik Frank Sinatra gezien in oktober 1974 in de bokstempel Madison Square Gardens in New York. Ik was daar op een persreis en de organisator vroeg ons of we nog iets graag zouden willen zien. Ik had net in de New York Times gelezen dat Sinatra, na een grote dip in Hollywood, zijn terugkeer zou vieren met een optreden in New York onder de naam ‘The Main Event’. Het werd een geweldige voorstelling met een uitzinnig publiek. De inleider was Howard Cossell, die ook de grote bokswedstrijden introduceerde. Hij staat nog op de LP's en CD's die daarna zijn verschenen: ,,Here in the City of New York. The city of shipping, transporation and communication we welcome our son Frank Sinatra in the Main Event.’’

Terug naar Jack Daniels. In de eindfase van de Sovjet Unie was Boris Jeltsin burgemeester van Moskou. Ook hij spuugde niet in een borrel. Hij bracht in die tijd een bezoek aan de hoofdstad van de VS Washington. Na afloop van dat bezoek schreef de Washington Post: ‘De heer Jeltsin ontmoette veel Amerikanen. Maar de enige Amerikaan die hij echt heeft leren kennen heette Jack Daniels’.

Jim Postma :
Laan en ik gingen ooit met onze papieren krant Rotterdam Vandaag en Morgen de boer op. Zo belandden wij bij een taverne in Alkmaar. Een schoon dienstertje vroeg wat wij wilden drinken. 'Doe mij maar een whisky, Famous, en voor mijn collega hier een Grouse!', riep ik. Zij noteerde dit keurig netjes en wij als ouwetjes lachten om onze eigen onderbroiekenlol. Het dienstertje kwam terug met de gevraagde twee glazen en vroeg aan ons met een big smile: 'Voor wie is de Famous en voor is de Grouse?!'
Zij had ons dus tuk met onze eigen grap..

donderdag 24 apr 2014

Johannes :
Frank Sinatra de zanger met een mix van Italiaans belcanto en een Amerikaans jazzy stijl meegekregen van zijn optredens met de orkesten van Harry James en Tommy Dorsey.
Geweldig dit stukje haalt weer herinneringen boven.

Maar ook een man met een zwarte kant, een absolute boef met connecties bij de maffia en een womanizer die de dames na "gebruik" met zijn vrienden deelde met als absoluut dieptepunt het misbruik van Marilyn Monroe door de Kennedy's. We weten hoe dit afliep.

Als je dit dan weet heb je wel een whiskey nodig, hoewel geef mij maar een Glenfiddich singel malt zonder ijs svp.

woensdag 23 apr 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties