’Paardenlul’

4910-paardenlul (Door Jim Postma)

In plaats van het eeuwige gezeik over het weer en voetbal zitten wij woordspelletjes te doen. Grammatica aan de bar. Met vijf man in onze stamkroeg ‘Companje’. Zelf geef ik de aftrap. Ik wijs naar een bord in het café waarop stond: ‘Pannenkoekenavond’.
Ietwat onzeker zeg ik tegen het vaste ploegje: ,,Vroeger was dat toch ‘pannekoeken’, dus zonder ‘n’,’’ Kleine René: ,,Ja, dat komt door die Dikke van Dale. Elk jaar veranderen zij de spelling om boeken te verkopen!’’ Grijze Hans met zijn bekende knipoog: ,,Is het nou Van Dale of Van Daale met dubbel ‘a’?!’’


Vervolgens de gebroeders Maurice en Manuel, oud-mariniers: ,,En is het nou paardelul of paardenlul?’’
Volgens Van Dale: ‘Paardenlul. De lul van een paard. Of scheldwoord’. Even later opgezocht in ‘Kramers Nieuw Woordenboek Nederlands’ van enkele jaren geleden. Geen woord over ‘paardenlul’. Maar wel: paardehaar, paardekop, paardemest en paardemiddel, dus allemaal zonder ‘n’ aan het einde!

Op dat moment, toeval bestaat haast niet, komen er twee politieagenten van de ‘bereden brigade’ op hun paarden langs het café gereden. René, bijgenaamd ‘de Kleine Generaal’ (tijdens het tv-voetballen kijken), springt op van zijn barkruk. Met ondeugend twinkelende ogen loopt hij naar buiten. Als een ware Pietje Bel.
,,Mag ik u wat vragen,’’ houdt hij de politiemannen te paard staande. ,,Is het nou paardelul of paardenlul,’’ roept hij hardop. De agenten verschieten van kleur. Een maakt al aanstalten zijn wapenstok te grijpen.

,,Ho, ho,’’ roept René verschrikt en steekt afwerend zijn handen omhoog. ,,Wij zijn hier binnen bezig met woordspelletjes, Nederlandse grammatica dus. En onze uitbater Dick zegt dat u het antwoord wel weet.’’
De agenten zijn even uit het veld geslagen.
Of de duvel er mee speelde, zelfs hun paarden raakten hierdoor van slag. Een van de twee, een bruine, begint op het trottoir te kakken. Grote hopen drollen stapelen zich op. De hele kroeg lag nu blauw van de lach. Maar niet Hans van schoothond Kaya. Als door een wesp gestoken vliegt hij naar buiten: ,,Als mijn hond dit doet, krijg ik een bekeuring,’’ zegt hij fel, ,,opruimen die strontzooi!’’

De agenten, ietwat nerveus, doen of hun neus bloedt. Dan zegt de een tegen de ander met een kwinkslag: ,,Is strontzooi nu met een t of een d?’’
Uitbater Dick staat inmiddels met een vinger te wijzen naar de achterkant van het paard: ,,Jute Zak,’’ roept hij. ,,Jute Zak!’’ (Juut of juten is Bargoens voor ‘politie’).
Met een knipoog bedoelde hij zogenaamd een jutezak onder het paard te hangen om de uitwerpselen op te vangen. Zoals vroeger.
De bereden politie had kennelijk nu meer dan genoeg van deze dubbelzinnige woordpelletjes. In galop gingen zij er vandoor.

,,Zei ik het niet,’’ riep René triomfantelijk, ,,Het is toch paardenlul!’’

frank venrooij :
wat een paardenlullen zijn het toch.

dinsdag 18 apr 2017

Jur Bekooy :
Als je het over de edele delen van een edel dier hebt, dan hoort het toch 'paardenpenis' te zijn?

zondag 12 okt 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties