'Watergate' (3)

4864-watergate-3 (Door Jim Postma)

(vervolg van Watergate 2)

De oorzaak van onze verstopte wc lag dus in de straat, waar de rioleringstukken naar de gemeentelijke hoofdbuis waren afgebroken. Als huiseigenaar moet je bij een dergelijk mankement de kosten zelf betalen.


Loodgieters van het Rotterdamse bedrijf A&R hadden met een camera geconstateerd dat de breuk moest liggen vlak voor de gevel van ons pand. Kosten van zo’n ‘kijkoperatie’ 227 euro. Achteraf weggegooid geld, een vorige loodgieter (Verbrugge) had dit reeds zonder camera geconstateerd. Hij wilde hiervoor absoluut niet worden betaald (‘no cure, no pay’).

Toen andere collega’s van A&R tegen 88 euro per uur in onze straat begonnen te graven bleek dat wij in een ‘Watergate’ waren terecht gekomen. Onze riolering was over de volle lengte afgebroken. En niet zoals de cameraloodgieters beweerden, vlak voor onze gevel. Dit zou dus een hele dure graafwerkoperatie gaan worden. Met als eerste grote tegenslag dat er constant water in de put stroomde, afkomstig uit wat later bleek een lek in de waterleiding van waterbedrijf Evides.
Voor loodgieter Peet en zijn maat Ton van A&R ontstond nu een soort waterballet. Het zand scheppen boven manshoogte maakte dit bijzonder zwaar en lastig. Inmiddels lag nu de helft van de straat open tot zo’n twee meter diepte.

Buurvrouw Jana belt waterbedrijf Evides en die zouden wel terugbellen. Mooi niet dus. Na drie keer bellen van onze kant waren haar stoppen en de mijne zowat doorgeslagen. ,,Ja, wij krijgen honderden telefoontjes per dag en daarvan zijn er maar twintig serieus,’’ zo was de uitleg van Evides. Pas tegen het einde van de dag kwam een monteur van het waterleidingbedrijf opdagen. Uit monsters bleek tot twee keer toe onomstotelijk vast te staan dat het hier ging om een waterleidinglek.
Maar ondanks dat nu de volgende dag ook Evides in de straat ging graven met luisterapparatuur was het lek niet op te sporen. Inmiddels bleef ons uurtarief van 88 euro maar door draaien. Om haast gek van te worden.

Inmiddels waren er twee ploegen van het waterleidingbedrijf gearriveerd, naast twee wijkagenten die polshoogte kwamen nemen. Tussen al die bedrijven door stond ik op onze stoep te telefoneren.
Toen sloeg de ontstoppingsmotor van de loodgieters aan. Omdat ik niets meer kon horen, deed ik automatisch een stap naar achteren, mijn huis in. Met mijn volle 100 kilo en 1.90 meter lengte val ik in het keldergat, waar het luik van was verwijderd.

Op dat moment zweef ik letterlijk tussen hemel en rioleringsput.

(volgende week het slot)

m gelani :
wijzegen doorgeven bell me a.u.b 0684020701

donderdag 13 okt 2016

Marianne Warnik :
Ohhh, wat vervelend was dit voor jullie! Maar voor mij spannend om het slot te lezen.

zondag 02 feb 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Loopbaan


Rutte, onze grote premier in het klein,

wil niet zijn hele leven onze premier zijn.

Hij wil weg, hogerop,

naar de echte hoge top.


Ik laat zien: ‘Ik ben een ferme knaap.

Van mij komt heus geen broodje aap.

Vastberaden koers ik naar mijn nieuwe stek.

Ik heb een probleem. Er is geen plek.’


Geert-Jan Laan


  • Nieuw

  • Reacties