Even toeteren misschien?

4644-even-toeteren-misschien (Door Rob Timmer)

U kent ze wel. De mensen die zojuist het bezoek aan oma of opa (of beide) in de plaatselijke seniorenflat hebben afgesloten. Eenmaal buiten nog even zwaaien naar het raam waarachter het familielid staat voordat ze instappen. Dan wordt de auto gestart en rijdt men weg. Niets aan de hand tot zover.
Net voordat zij echter afbuigen om voorlopig weer uit het zicht te verdwijnen slaan ze nog even ter extra afscheid één, twee of zelfs driemaal op de claxon.
U kunt mij niet bozer maken!


Zeker als dit verdomde ritueel in de nachtelijke uren tussen elf uur ’s-avonds en twee uur ’s-nachts plaatsvindt. Het is wat mij betreft na hondenpoep op de stoep of op het grasveldje een van de meest ergerniswekkende gewoontes in onze samenleving.
Niemand kan iets hebben tegen liefdevol afscheid nemen van dierbaren. Maar er is ook nog zoiets als sociaal gedrag. Waarom moet dat afscheid veel te vaak met zoveel kabaal gepaard gaan?

Dit tamelijk asociaal gedrag komt ook regelmatig voor na bezoek aan een soms met alcohol overgoten kennissen- of familiefeestje. Dan verlaat in de kleine uurtjes een groep(je) mensen, na luidruchtig afscheid aan de deur, met enkele auto’s tegelijk luid toeterend de straat.
Alle buren liggen vervolgens stijf van de schrik het volgende uur wakker in hun bed.

Hoe kunnen wij, als slachtoffers van dit asociaal gedrag, iets vriendelijks terugdoen tegen dit geweld van onnodig geluid?
Misschien moet ik er maar eens een column over schrijven…

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties