‘Patsers’

4602-patsers (Door Jim Postma)

In een behoorlijk gerenommeerd restaurant zit ik te eten met een gezelschap. Twee van hen zijn miljonair.
Tijdens het etentje met deze miljonairs zat ik mij dood te ergeren. Niets was goed. De wijn niet, het voorafje niet, hoofdgerecht niet, niets! En dan de manier waarop zij dit met hun bekakte grote bekken brachten. Het eerst zo goedlachse en sympathieke dienstertje werd er bloednerveus van. Ik had met haar te doen.


De genante en denigrerende opmerkingen van dit rijke tuig, sloegen nergens op. Lallend, ordinaire. Ik schaamde mij diep voor deze patsers.
Een aantal keren stond ik op het punt hun tafel voor goed te verlaten.
Toen de rekening kwam van 420 euro, legden zij extra vernederend twee euro fooi neer. Mijn aandeel in de gezamenlijke bon had ik inmiddels ruimschoots voldaan. Achter hun ruggen om heb ik uit eigen zak nog eens vijftien euro achtergelaten voor dit ‘arme’ dienstertje.
Met deze kapsoneslijders wil ik nooit, ‘never more’ nog iets te maken hebben. Voor mij een wijze levensles. Miljonairs als geestelijke armoedzaaiers, die nooit van dit leven kunnen genieten. Althans, niet weten hoe. Nooit geleerd.

Af en toe helaas, kom je ze ook wel eens tegen in cafés. Niet altijd per se als miljonair. Wel hetzelfde type patsers. Zij lopen dan met bundels geld te zwaaien als ze een tientje moeten afrekenen in een volkskroeg. Met waaiers van 50 eurobiljetten. Willens en wetens steken zij daarmee de ogen uit van arme sloebers. Vaak oudere werklozen of wat jongere die buiten hun schuld in een uitkering zijn beland.
,,Waarom toch deze nodeloze opschepperij met geld?’’ dacht ik menig maal. Ik vroeg dit eens aan een van mijn stapmaten. Hij antwoordde kortaf: ,,Puur uit een minderwaardigheidscomplex!’’

Nog erger wordt het als zo’n ‘goudvis’ komt binnenlopen, terwijl hij zeker maandenlang niet in het café is gesignaleerd. Alle ogen van de bediening zijn nu op deze patser gericht. De stamgasten worden dan afgeblaft met: ,,Zie je niet dat ik met Henk bezig ben!’’ Terwijl zij dan al een kwartier slijmerig over hem heen hangen.
Om als vaste klant van over je nek te gaan, over zoveel horecahypocrisie.
Deze Henk stond ook bekend van het zwaaien met een hele flappenwaaier aan de bar.

De volgende dag hoorden wij dat hij na het verlaten van onze kroeg op straat was beroofd. Met een knuppel op zijn kop geslagen, tot bloedens toe.
,,Eigen schuld, dikke bult,’’ sprak stamoudste Jan toen met een onderdrukte glimlach naar onze uitbaatster.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Tekort aan politie


Met het dagelijkse grote gebrek

aan respectvol gezag

met de daarbij hoognodige alom

gerespecteerde gezagsdragers


Is onze stad

niet meer van ons


JP

  • Nieuw

  • Reacties